PRIDRUŽUJU SE ZELENOM KLUBU

Kanada 2018. legalizira marihuanu


Vid Barić
28.03.2017.09:45
Kanada 2018. legalizira marihuanu
Amir Cohen / REUTERS

sažeto

Kanadski premijer Justin Trudeau će ispuniti predizborno obećanje i legalizirati marihuanu do 2018. godine. Kanada će se tako pridružiti državama koje su olabavile politiku prema marihuanu - Nizozemskoj, Portugalu, Češkoj, Španjolskoj, Argentini, Urugvaju...


Vid Barić
28.03.2017.09:45

Nacrt zakona o legalizaciji marihuane u Kanadi razmotrit će se već u travnju s ciljem da se dopusti njezina rekreativna upotreba od 1. srpnja 2018., na nacionalni praznik.

Ta je perspektiva podigla u ponedjeljak vrijednosti tvrtki za proizvodnju marihuane u medicinske svrhe na burzi u Torontu.

Kanadski premijer Justin Trudeau je još u kampanji obećao legalizaciju marihuane u toj državi koja će biti prva od članica skupine G7 koja je legalizirala marihuanu.

Ministrica zdravstva Jane Philpott ocijenila je u ponedjeljak da će zakon "omogućiti legalizaciju pristupa marihuani ali istodobno regulirati i kontrolirati njegov pristup" potrošačima.

Zakonskom odredbom vlada se želi osigurati "da korist bude izvan dosega kriminalnih organizacije", dodala je Philpott pred novinarima.

Dionice tvrtke Canopy Growth, specijalizirane u uzgoju marihuane u medicinske svrhe, skočile su za 11 posto na burzi u Torontu na 11 kanadskih dolara. Drugi proizvođač, Aurora Cannabis, zabilježio je identično povećanje na 2,50 dolara. Dionice Aphrije, u istom sektoru, također su porasle za 8,4 posto na 6,70 dolara.

Nizozemski grad Amsterdam prvi je na svijetu zaradio na dozvoli zabranjenog – pušenje marihuane i prostitucija dovele su na milijune turista i gradu osigurale stabilne financije. Portugal je druga zemlja zemlja u Europi koja je omekšala svoj stav prema drogama kad je 2001. legalizirala sve do 25 grama. Češka je također legalizirala kupnju do 10 grama, a dekriminalizirala posjedovanje do 15 grama prije nekoliko godina. Španjolska je također prilično tolerantna europska zemlja po pitanju pušenja "trave". Možete ju uzgajati za osobnu upotrebu, no morate paziti da vas netko ne vidi s ceste, jer u tom slučaju radite prekršaj.

Slična je situacija i s nekim američkim državama. Njih osam je legaliziralo pušenje marihuane: Aljaska, Colorado, Kalifornija, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon i Wahington, DC. Očekuje se da će do 2021. industrija konoplje uprihoditi preko 20 milijardi dolara.

Labavo oko marihuane ponašaju se i Urugvaj (gdje je sve dozvoljeno), Jamajka (dekriminalizirano posjedovanje do 56 grama, kazna od oko 5 USD-a), Čile (uzgoj za osobne upotrebe i medicinska marihuana su legalne), Meksiko (dekriminalizirano od 2009. godine) i Argentina (dekriminalizirano posjedovanje malih količina).

Marihuana

Kanada

Justin Trudeau

legalizacija

legalizacija marihuane

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter