Hoće li u hrvatskoj jogurt također presuditi na izborima?

Kakve veze kultna serija Seinfeld, nemasni smrznuti jogurt i bivši njujorški gradonačelnik imaju s predsjednicom Kolindom? Velike, vjerujte nam!


Mia Peretić
13.09.2018.17:00
Kakve veze kultna serija Seinfeld, nemasni smrznuti jogurt i bivši njujorški gradonačelnik imaju s predsjednicom Kolindom? Velike, vjerujte nam!
Vlado Kos / CROPIX/ Dolores Drvodelić / 100posto

sažeto

Kao što se u Seinfeldu laboratorijskom analizom pokazalo da je priča o nemasnom jogurtu lažna, tako se i jednostavnom analizom govora i izjava naše predsjednice pokazalo da izgovoreni sadržaj jednostavno ne odgovara realnom stanju


Mia Peretić
13.09.2018.17:00

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ovog je tjedna za austrijski Kleine Zeitung mračno doba u Jugoslaviji, između ostalog, pokušala dočarati i problemom manjka izbora jogurta, odnosno, citiramo:

"Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna.”

Osim brojnih memeova i ostalih vrsta internet parodija koje su izašle iz te predsjedničine bujice nezadovoljstva jugoslavenskim tržištem, čitava nas je priča podsjetila na jednu epizodu Seinfelda koja se bavila, ni manje ni više, no jogurtom.

Za potrebe priče, radnja jedne od najpoznatijih serija o ničemu ne bazira se na običnoj vrsti ovog mliječnog napitka, već na posebnoj deliciji koju Amerikanci rado konzumiraju - smrznutom jogurtu - slatkoj varijanti koja bi na tamnim policama osiromašenih jugoslavenskih dućana izgledala jednako egzotično kao čokolada sa zlatnim listićima, čilijem i punjenjem od tartufa.

Baš kao epizoda Seinfelda

Dakle, u navedenoj epizodi Seinfelda, glavni protagonisti Jerry, George i Elaine uživaju u nevjerojatno finom smrznutom jogurtu, čiji proizvođač tvrdi da je, uz to što je ukusan, sto posto nemastan. Odnosno, da ga se može neumjereno konzumirati bez opasnosti od debljanja. 

via GIPHY

Jedan od investitora u ovu ingenioznu slasticu je i njihov prijatelj Cosmo Kramer, možda i najosebujniji lik u seriji, koji se također kune da proizvod ne sadrži ni gram loših masti.

Problem nastaje kada ekipa nakon nekoliko dana primijeti da im stara odjeća više ne pristaje. Udebljali su se. No, od čega? S obzirom da paze na prehranu, glavni sumnjivac je postao nemasni smrznuti jogurt. Kako to u toj seriji obično biva, netko je došao na super ideju: poslat će uzorak jogurta na kemijsku analizu u jedan laboratorij i provjeriti drži li vodu promidžba ovog finog nemasnog proizvoda.

U tom trenu nastaje totalni kaos i radnja doseže svoju kulminaciju kada Kramer pokuša sabotirati rezultate kemijske analize spetljavši se s jednom od inženjerki u labosu, te u seansi ljubljenja slučajno prevrne epruvetu s uzrokom iz slastičarne, čiji se sadržaj djelomično prelije u epruvetu s uzrokom nečije krvi.

Na kraju se ispostavi da je to bila krv kandidata za njujorškog gradonačelnika Rudija Giulianija, kojem zbog nesretnog prelijevanja sadržaja iz druge epruvete otkriju nebesko visoke razine kolesterola, te koji za svoje zdravstveno stanje okrivi upravo slastičarnu s nemasnim jogurtom koja je, kako kaže, čitavo vrijeme vodila kampanju lažnog oglašavanja.

Radnja se raspliće tako da Giuliani dobiva izbore zato što je raskrinkao aferu smrznutog jogurta, a analize labosa pokažu kako je slastica ipak sadržavala masnoće.

Prodaje li nam Kolinda nemasni smrznuti jogurt?

Osim što je ova kultna serija obilježila generaciju svojim sitničarenjem po životno naizgled nebitnim stvarima, poslužila je kao savršena podloga za nastavak priče o Kolindi Grabar Kitarović. Ako usporedimo radnju serije u kojoj slastičarna prodaje proizvod koji nije takav kakvim se reklamira s predsjedničinim izjavama u austrijskom listu, vidjet ćemo zapanjujuće mnogo sličnosti jer je u dosad bezbroj puta citiranom razgovoru Grabar Kitarović rekla mnogo stvari koje ne stoje. 

Za početak, taj jogurt. Koji je u čitavoj priči najmanje jogurt, a najviše metafora za neimaštinu kakva je u vrijeme njene mladosti, kako smatra predsjednica, vladala Jugoslavijom. Da je spomenula bilo što drugo, poput par - nepar vožnje, inflacije, progona političkih protivnika, bilo bi čak i u redu. No, jogurta je na policama ipak bilo. Više vrsta. Možda ne baš smrznutog. Ali bilo ga je. 

Primjer toga je višestruko citiran stručni rad, objavljen u časopisu Mljekarstvo 1975., u kojem su izneseni podaci o proizvodnju mljekarske industrije u Jugoslaviji, kao i količini i vrsti proizvedenog jogurta u kojem stoji kako je proizvodnja ovog mliječnog napitka čak prednjačila u mliječnoj industriji tog doba. 

Kada nam je predsjednica još prodavala nemasni smrznuti jogurt?

Čas joj je djetinjstvo divno, čas je bila zatvorena iza željezne zavjese

U svojoj je autobiografiji svojevremeno opisivala idilično djetinjstvo:

"Odrastala sam s dečkima, čak sam dobro igrala nogomet. Bila su to predivna vremena, bar što se tiče sigurnosti za nas djecu. U školu sam najprije išla u Jelenju, četiri razreda, a poslije u Dražice. Moji mama i tata bili su obrtnici, težaci. Tata je bio mesar. Imao je svoju mesnicu, stoku i kompletnu proizvodnju mesa. Mama Dubravka i tata Branko, a kasnije i brat Branko, kojemu sam dala ime po djevojčici Brankici, starijoj od mene, kojoj sam se divila, vrijedno su radili u našem obrtu".

Tom Dubravec / CROPIX

U zadnjem razgovoru za austrijski list fokus je odlučila staviti na jogurt kao metaforu jugoslavenske neimaštine, problem rezervacije kruha, izjašnjavanje o nacionalnom ponosu i pripadnosti, ali i podatak da je, željeznoj zavjesi unatoč,  srednjoškolsko obrazovanje ipak uspjela završiti u komunističkim zemljama strašno "prijateljski" nastrojenim Sjedinjenim Američkim Državama. 

Prilikom inauguracije obećala je da ćemo biti bogata zemlja, jer ne postoji nijedan razloga da to ne budemo

Iako u opisu i ograničenjima njenog radnog mjesta nema ni slova o utjecaju na hrvatsko gospodarstvo, Grabar Kitarović je u euforiji pobjedničkog govora izjavila:

"Ne dam da mi itko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata jer bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta, to vam obećajem ovdje večeras", da bi tri godine kasnije, u ožujku 2018. izrazila zabrinutost našim ekonomskim "napretkom":

"Duboko me zabrinjava činjenica da Hrvatska stagnira. To vidimo iz podataka o rastu BDP-a. BDP usporava. Neću reći da Hrvatska nazaduje, ali očito stoji, tapka u mjestu dok drugi napreduju", kazala je tada predsjednica i dodala kako je zabrinjavajuće da je rast hrvatskoga BDP-a ispod prosjeka EU 28.

Cropix

Možda je Grabar Kitarović, pobjedničkoj ushićenosti unatoč, ipak trebala biti svjesna da bi za ovakvo obećanje njene ustavne ovlasti trebale biti daleko šire, a da su njezine realne mogućnosti daleko manje, te da Hrvatska u njenom mandatu neće postati čudesni nemasni smrznuti jogurt.

Sve će biti transparentno

Još je tijekom predizborne kampanje obećavala kako će za njenog predsjedavanja državom sve biti transparentno, pri tome kritizirajući političke konkurente po pitanju financiranja predsjedničke kampanje.

I onda se našla pred ogradom Bijele kuće, tvrdeći da se radi o službenom putu i radnom posjetu za koji do dana današnjeg nema objašnjenja.

Screenshot: Youtube

I onda se tvrtka, koja je, između ostalog, radila velike poslove u izbornim kampanjama HDZ-a, predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović i parlamentarnoj kampanji HDZ-a u 2015. godini, našla pod optužbama USKOK-a da je lažirala fakture. 

Za ostanak mladih, ali kome se ne sviđa neka ide iz Hrvatske 

"U potpunosti ću primijeniti svoj program za bolju Hrvatsku: od gospodarskog rasta i razvoja do socijalne stabilnosti, života dostojnog čovjeka u Hrvatskoj, od naših umirovljenika do mladih koji moraju ostati ovdje i zasnivati obitelj", govorila je predsjednica 2015. godine, da bi prošle godine, ponovno za Kleine Zeitung, izjavila:

"Ljudi danas imaju slobodan izbor te mogu otići ako smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro". 

Jer, ljudima nije dovoljno dobro zato što su gruntavi, vječno nezadovoljni i razmaženi pesimisti, a ne zato što u svim istraživanjima o razlozima odlaska mladi navode kako je glavni razlog zašto bježe glavom bez obzira neuređena zemlja, korumpirani političari, uhljebi i ustaše i partizani. 

E to je realno nešto na što predsjednica zaista može utjecati. 

George Costanza kaže: "Kako je moguće da ovo nema masti? Ovo je jednostavno predobro!"

Kao što se u Seinfeldu laboratorijskom analizom pokazalo da je priča o nemasnom jogurtu lažna, tako se i jednostavnom analizom govora i izjava naše predsjednice pokazalo da izgovoreni sadržaj jednostavno ne odgovara realnom stanju, dakle ono što govori pandan je priči o nemasnom smrznutom jogurtu.

Jasno je već tijekom svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji bilo da je Kolinda opasno krenula u kampanju za novi predsjednički mandat, a sukladno tome treba promatrati ove, ali i buduće izjave. 

U Seinfeldu je, samo fiktivno ali efektno, smrznuti nemasni jogurt odlučio izbore u New Yorku. Hoće li jogurt odlučiti i rezultat predsjedničkih izbora u Hrvatskoj?

Kolinda Grabar Kitarović

seinfeld

jogurt

obećanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter