i to je moguće

Kako vam neke novčanice od 5 i 50 eura vam mogu donijeti mnogo više novca


100posto
20.07.2019.20:00
Kako vam neke novčanice od 5 i 50 eura vam mogu donijeti mnogo više novca
Hannibal Hanschke/REUTERS

sažeto

Treba samo paziti na detalje samih novčanica


100posto
20.07.2019.20:00

Ne vrijedi svaki novac isto, neke novčanice od 5 i 50 eura imaju veliku vrijednost i mogu se prodati kolekcionarima i po deset puta većoj cijeni. Naime, među novčanicama eura koje su trenutno u opticaju postoje i neki primjerci koji su zbog svoje rijetkosti postali predmet interesa kolekcionara.

U besprijekornom izdanju

Profimedia

Kako je interes za njima u kolekcionarskom svijetu velik, takvih je novčanica sve manje zbog čega je njihova vrijednost znatno porasla. No takve novčanice moraju biti u besprijekornom stanju i samo u takvom izdanju će vam donijeti dosta novca. 

Tražite brojeve

Tako za očuvanu novčanicu od 5 eura možete dobiti i od dvadeset do sto puta veći iznos od njene prave vrijednosti. Posebno rijetke serije novčanica mogu svojim vlasnicima donijeti uistinu popriličan iznos. Brojke i slova u gornjem desnom kutu su izuzetno važne i one označavaju seriju u kojoj je novčanica tiskana. Rijetke serije sadrže pet istih brojeva (primjerice 77777, 99999) i one su izuzetno tražena roba na kolekcionarskom tržištu. 

Nekad su i pogreške dobre

Tom Dubravec/CROPIX

Što se tiče novčanica od 50 eura pokazalo se da ponekad i tiskarske pogreške mogu prouzročiti  više koristi nego štete. Naime, svojevremeno je pogrešno otisnuta serija novčanica od 50 eura te je na njenoj zaštitnoj traci ispisana vrijednost od 100 eura.

Za privatne kolekcionare to je vrlo tražena roba i spremni su takvu novčanicu platiti sedam puta više od njene prave vrijednosti.

novčanice

Euro

kolekcionari

newsletter

Prijavite se na Newsletter