foto: druga strana prosvjeda

Kako su naoružani policajci postali zvijezde društvenih mreža? Dok oni mlate prosvjednike, zašto Kineskinje uzdišu za njima


Mia Peretić
09.10.2019.15:30
Kako su naoružani policajci postali zvijezde društvenih mreža? Dok oni mlate prosvjednike, zašto Kineskinje uzdišu za njima
Profimedia / AFP

sažeto

Naoružani policajci u Hong Kongu postali su zvijezde kineskih društvenih mreža 


Mia Peretić
09.10.2019.15:30

Do zuba naoružani policajci u Hong Kongu postali su zvijezde kineskih društvenih mreža koje su preplavljene ponudama za brak koje im šalju zaljubljene Kineskinje.

Kineskinje ih zatrpavaju ponudama za brak i molbama da im naprave djecu

Iako su tijekom pro-demokratskih prosvjeda djelatnici policije postali omražene figure, u Kini oni uživaju status sličan onome koji je inače rezerviran za filmske ili glazbene izvođače. Istovremeno, napetost između policije i prosvjednika nikada nije bila veća, a svoj je vrhunac dosegnula prošlog tjedna nakon što su ustrijeljena dva tinejdžera koja se još uvijek nalaze na bolničkom liječenju. Bijesni prosvjednici su, usprkos zabrani, na ulice izašli noseći maske na licu, te uzvikujući "prljavi murjaci". Policija je postala sve nasilnija, a prosvjednike nazivaju pogrdnim nazivom "žohari".

Međutim, mišićavi predstavnici snaga sigurnosti i reda nisu se ogadili pratiteljicama na najpopularnijoj kineskoj društvenoj mreži - Weibu. Kineskinje ih doslovno preklinju da ih ožene i da im naprave djecu. Naime, policajci su u Kini percipirani kao branitelji suverenosti zemlje.

Profimedia / AFP

Najseksi policajac ima više od 700 tisuća pratitelja, njegov kolega objavljuje fotke iz teretane

Najseksi policajac definitivno je 46-godišnji Lau Chak-Kei, čija bi sljedba posramila i neke od najutjecajnijih influencerica. Do sada je sakupio 774 tisuće pratitelja i dobio nadimak Bald Lau Sir.

Profimedia / AFP

Prosvjednici ga posebno mrze zato što je još u sprnju pred policijskom postajom u njih uperio pištolj. S druge strane, Peking ga posebno voli, stoga je kao počasni gost pozvan na veliku vojnu paradu povodom 70. obljetnice uspostave Narodne Republike Kine.

Profimedia / AFP

Dame posebno vole i policajca Cheung Sira koji objavljuje fotke vježbanja iz teretane i ima 73 tisuće pratitelja. Jedna je žena njegove objave  komentirala rečenicom: "Wow, ovi bicepsi će otjerati sve žohare. Spremna sam roditi tvoju djecu".

Prosvjedi u Hong Kongu postaju sve nasilniji, a potaknulo ih je donošenje zakona kojim se dozvolilo izručenje na suđenje građana Hong Konga u druge dijelove Kine. Nakon što je zakon povučen pod pritiskom tih prosvjeda, oni su se nastavili kao prodemokratski pokret otpora nastojanju Pekinga da pojača knotrolu nad bivšom britanskom kolonijom koja je 1997. integrirana u sastav Kine po načelu "jedna zemlja, dva sustava".

policija

Kina

društvene mreže

prosvjed

hong kong

seks simbol

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter