video:Procurila dramatična snimka napada na britanski brod

Kako su iranski komandosi s fantomkama i naoružani do zuba zaplijenili tanker


100posto
23.07.2019.08:30
Kako su iranski komandosi s fantomkama i naoružani do zuba zaplijenili tanker
Reuters

sažeto

Svi pozivaju na smirenje tenzija u tom strateški važnom prolazu u području Perzijskog zaljeva


100posto
23.07.2019.08:30

U javnosti su se pojavile nove dramatične snimke na kojima se vidi izvršen napad na britanski tanker Stena impero. Iranske vlasti potvrdile su da su zaplijenile britanski brod u znak odmazde zbog incidenta kod Gibraltara kada su britanski marinci zadržali iranski tanker pun nafte. 

Na novoj snimci zaplijene britanskog tankera vidi se kako se iranski komandosi s fantomkama i vojnim uniformama te naoružani do zuba spuštaju iz helikoptera na brod uz pomoć konopa. Ubrzo se oglasio šef lučke uprave koji otkrio gdje je brod usidren te poručio da su članovi britanskog tankera na sigurnom. 

Pozivi na smirenje tenzija

 "Svih 23 članova posade je sigurno i dobrog su zdravstvenog stanja", poručio je. 

Najviši britanski vojni službenici pozvali su vladu da pošalje marince u Perzijski zaljev zbog zabrinutosti za sigurnost britanskih brodova u regiji. 

Ova zapljena britanskog broda izazvala je osude iz Velike Britanije te oni pozivaju na smirenje tenzija u tom strateški važnom prolazu u području Perzijskog zaljeva. 

Oči cijelog svijeta u posljednje vrijeme usmjerena su na taj zaljev. Naftni tanker Stenu Impero koji plovi pod britanskom zastavom prošli su tjedan u Hormuškom tjesnacu zaplijenili iranski Čuvari revolucije, iranska ideološka vojska, zbog kako su oni poručili "nepoštovanja međunarodnog pomorskog prava".

Zauzeli brod

Prema audiosnimci čiju je autentičnost britansko ministarstvo obrane potvrdilo u nedjelju, Čuvari revolucije naredili su brodu da promijeni smjer plovidbe.

Prema istoj snimci, nekoliko minuta prije nego su Čuvari revolucije zauzeli brod, britanska fregata u blizini pridružila se tankeru Stena Impero i rekla da njegov "prolaz na temelju međunarodnog prava ne smije biti remećen, sprječavan, blokiran i zaustavljen".

napad

Iran

Perzijski zaljev

tanker

newsletter

Prijavite se na Newsletter