DRMALI DRŽAVOM, ALI IH VLASTITA FIRMA 'KOŠTALA GLAVE'

Kako su 'apostol', 'hrvatski Trump', 'kralj igračaka' i 'lijep kao grijeh' dočekali propast svojih poslovnih carstava


Mia Peretić
07.05.2019.19:00
Kako su 'apostol', 'hrvatski Trump', 'kralj igračaka' i 'lijep kao grijeh' dočekali propast svojih poslovnih carstava
Paun Paunovic / Damjan Tadic / Tomislav Kristo / Cropix

Mia Peretić
07.05.2019.19:00

Politika i biznis, odnosno poduzetništvo, vole se javno. Čak toliko da smo u jednom trenutku za premijera dobili Tihomira Oreškovića, menadžera farmaceutske kompanije koji se hrvatskim jezikom i nije najbolje služio. Poduzetnik na čelu hrvatske Vlade nije dugo opstao, a u povijest se upisao kao premijer s najkraćim stažem na toj poziciji. Orešković se, nakon izleta u politiku, ipak odlučio vratiti biznisu.

"Odlučio sam se ipak za biznis, a on ne ide s politikom", rekao je za Jutarnji list nakon što je otkriveno da je prošlog ljeta postao vlasnik vile na Braču. Pa iako je možda istovremeno vođenje privatnog posla i bavljenja politikom teško izvedivo umijeće koje nerijetko može postati predmetom istrage Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u Hrvatskoj svjedočimo brojim primjerima bivših političara koji su svoju karijeru nastavili u smjeru suprotnom od našeg rekordera Oreškovića, te su nakon "služenja narodu" odlučili služiti sebi, odnosno svom privatnom poslu.

Mnogi od njih pokazali su se boljim političarima, nego poduzetnicima. Čini se da rukovođenje ključnim resorima u državi nije pokazatelj uspješnosti vlastitog poslovnog carstva. Jer, naposljetku, jasno je kako se lakše puni državna kasa, a teže račun privatne firme.

"Apostol" i omiljeni Tuđmanov premijer Nikica Valentić krahirao u svijetu nekretnina

I dok je obraćanje hrvatskim "građevinama" u hrvatskom jeziku nevještom Oreškoviću ispalo krajnje duhovito, upravo su mnogi bivši političari svoju poslovnu budućnost odlučili izgraditi baš na gradnji. Odabir riječi nije nimalo slučajan.

Nikica Valentić devedesetih je slovio kao velik politički potencijal, barem u očima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji ga je nagovarao i nagovorio da prihvati poziciju predsjednika hrvatske Vlade, na kojoj je ostao do kraja 1995. godine. Iz tog je vremena postao poznat kao ratni i Tuđmanov omiljeni premijer. Danas je Valentić poznatiji kao jedan od "apostola" hrvatske države, članova ne tako tajnog društva bivših ministara, premijera, bankara i biznismena koji su se svakog prvog utorka u mjesecu, još od Tuđmanove ere, sastajali u Panorami.

Davor Pongracic / CROPIX

Propali poslovi s Protonom, tvrtkom za osiguranje, ali i nekretninama

Po struci pravnik s iskustvom direktora stambene zadruge Stanograd i Stanoinvest, koje su godišnje gradile u po tisuću stanova, Valentić je Hrvatskoj državi donio stabilizaciju inflacije, zatim kunu, pa se, nakon okončanja političke karijere, posvetio vlastitom biznisu.

Počeo je s uvozom malezijskih automobila Proton i tvrtkom za osiguranje, no ništa od toga nije zaživjelo. S obzirom na iskustvo, svoju je poslovnu budućnost našao upravo u nekretninama. No, možda zbog činjenice da hrvatski kapitalizam i socijalističke tvrtke kojima je upravljao ne dijele istu tržišnu logiku, a možda i zbog gospodarske krize, Valentićeva Niva inženjering, tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i razvoj, neslavno je krahirala. U svom nekretninskom biznisu, Valentić je izgradio nekoliko stambenih kompleksa u užem i širem centru Zagreba. Sve su se nalazile na vrlo atraktivnim lokacijama, a posao je cvjetao kada je tržište nekretnina u Hrvatskoj bilo na svom vrhuncu. No, s dolaskom ekonomske krize počeli su i prvi problemi. Niva inženjering bilježila je velike gubitke, a računi su višekratno bili u blokadama.

Poznat je slučaj "Črnomerec centra", stambeno - poslovnog kompleksa na zapadu Zagreba i jedne od najvećih Valentićevih investicija. Kompleks nikada nije dovršen, a kao razlozi neuspjeha navedeno je da prodaja stanova nije išla u skladu s očekivanjima, da je otkup zemljišta iskazao veće troškove od predviđenih, kao i da su troškovi financiranja kod banaka bili otežavajući faktor. U slučaju "Črnomerec centra" bivšem je premijeru s pozajmicom od 36 milijuna i 800 tisuća kuna "uletio" i Agrokor dok je njime upravljao bivši gazda Ivica Todorić.

Valentićeve tvrtke, među kojima i Niva inženjering s dugom od oko 130 milijuna kuna, završile su u predstečaju i stečaju. Vjerovnici Nive inženjering redom su poslovne banke, građevinske tvrtke i razni obrti. U ožujku prošle godine Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje da na "bubanj" idu zemljišta u Jastrebarskom, kao i dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici.

Priča o igračkama Goranka Fižulića

Goranko Fižulić poduzetništvom se bavi od 1984. godine, a njegov je staž u privatnom biznisu puno dulji od onoga u politici. Poznat je kao jedan od utemeljitelja HSLS-a, prva politička funkcija mu je ona saborskog zastupnika, a od 2000. do 2003. godine obnašao je funkciju ministra gospodarstva u Račanovoj vladi. Fižulić je u poslovnim vodama poznat kao čovjek koji je stvorio sa suprugom Biserkom stvorio Magmu d.d., nekadašnje poslovno carstvo koje je zapošljavalo oko 1500 ljudi, a čija je najpoznatija trgovina bila klincima omiljeni Turbo limač, kao i trgovine Turbo sport i Magma moda.

Prema nekim izvješćima, prihodi Magme premašivali su i milijardu kuna, no onda dolazi gospodarska kriza 2008. godine, a Fižulićevo carstvo dospijeva pred stečaj. Iste godine Turbo Limač prodaje srbijanskom poduzetniku Slobodanu Vučičeviću, no taj pothvat nije spasio Magmu. Do 2011. godine Fižulićeva je tvrtka nanizala stotine milijuna kuna gubitaka, računi su joj bili blokirani, a radnici su mjesecima bili bez plaće i doprinosa, te su za sve krivili predsjednika uprave - Goranka Fižulića - koji je optužbe redom odbacivao.

Turbo Limača više nema, no to ne znači da je Fižulić odustao od igračaka. U poslovni vrh planirao se vratiti igračkama iz 3D printera, no i dalje nam je nekako najprepoznatljiviji kao gospodarski komentator.

Tomislav Kristo / CROPIX

Željko Kerum kao hrvatska verzija Donalda Trumpa

Željko Kerum je priča za sebe, kako u politici, tako i u poslu. Treba naglasiti, u Hrvatskoj se prvenstveno profilirao kao poduzetnik, no zbog strelovitog uspona na političkoj sceni, zaslužuje da ga se uvrsti u ovo probrano društvo političara - poduzetnika koji je u svojoj karijeri zabilježio mandat na poziciji splitskog gradonačelnika ali i saborskog zastupnika.

Kada Željka Keruma pitate kako je počeo svoj poslovni imperij, reći će da je sve krenulo devedesetih s trgovačkom radnjom. Neki će, pak, reći da poslovni uspjeh ne duguje ozbiljenju takozvanog američkog sna o malom poduzetniku, koji je zahvaljujući iznimnim poslovnim sposobnostima uspio izgraditi respektabilan biznis, već da se radi o čovjeku koji je za ratnih godina novac zarađivao švercom šećera, za što je svojevremeno podignuta optužnica, no bez daljnjih pravnih koraka.

Nakon rata otvara prvi veliki supermarket u Splitu, prigodnog imena Kerum, a kasnije kupuje bivšu Jugoplastiku na čijoj lokaciji otvara veliki trgovački centar Joker. Hotel Marjan kupio je 2005. godine, no samo četiri godine kasnije sve je krenulo nizbrdo, a ovaj biser i simbol Splita lako bi se mogao opisati i kao simbol Kerumovog poslovnog propadanja. Firme su se jedna za drugom rušile kao domino, radnici hotela Marjan tražili su stečaj i to zbog 34 neisplaćene plaće i otpremnina, a njihova potraživanja su se popela na 2,8 milijuna kuna.

2010. godine Kerum počinje rasprodavati lanac trgovina i ostale nekretnine, a dućane preuzimaju Konzum, Studenac i Tommy. Tvrtka Adriatic, vlasnik Marjana, unatoč predstečajnoj nagodbi ipak odlazi u stečaj.

Politička karijera završila mu je neslavno, populizam poput masovnih zabava za narod, lijepljenje pršuta na čelo, dizanja megalomanskih spomenika i križeva, nisu mu pomogli da osvoji drugi gradonačelnički mandat, a otvaranje stečaja nad tvrtkom Kerum, nakon dugotrajne i neuspješne predstečajne nagodbe, možda je kraj ere i Kerumova poslovnog carstva.

Paun Paunovic / CROPIX

Prvi od svih potpredsjednika Vlade, no ne baš prvi u biznisu

Radimir Čačić nekada je bio najmoćniji političar, u Vladi Zorana Milanovića poznat i kao prvi potpredsjednik Vlade, te ministar gospodarstva. Za Ivice Račana bio je ministar graditeljstva koji je žestokim tempom gradio autoceste po Hrvatskoj. No, prema pisanju Poslovnog dnevnika, prošle je godine Trgovački sud u Varaždinu, po prijedlogu Financijske agencije od 31. kolovoza 2016. zbog blokade računa koja je tada iznosila 3,89 milijuna kuna u trajanju dužem od 120 dana, otvorio stečajni postupak nad varaždinskim Coningom, subjektom iz nekadašnjeg sustava koji se vezivao uz bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Tvrtka Coning d.d. u vlasništvu je imala tri hotelska objekta: hotel Pagus na Pagu, apartmansko naselje Zelena Punta u Kukljici na otoku Ugljanu i hotel Trakošćan.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

'Lijep kao grijeh' zgriješio i u poslu

Poduzetnik i političar Nadan Vidošević, poznat je po dugogodišnjem vođenju Hrvatske gospodarske komore, ali i usporedbi da je 'lijep kao grijeh': mediji su mu i tijekom kandidature za predsjednika, koja je završila neuspjehom, tepali da je baš on hrvatski George Clooney. Naime, tako se Nadan tada "furao", pustivši modernu bradicu.

Karijeru je započeo kao referent u tvrtki Dalmacijacement, gdje 1990. godine preuzima funkciju generalnog direktora i to u trenutku kada je u proglašen stečaj tvrtke. Devedesetih se priključuje Hrvatskoj demokratskoj zajednici, a 1993. godine je postao ministar gospodarstva u Vladi Nikice Valentića. Godine 1995. napušta Vladu te je izabran za predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Od 2005. do 2011. bio je i predsjednik Uprave Kraša, a od kraja 2011. savjetnik u Upravi te tvrtke.

Njegovi problemi počinju 2013. godine kada je uhićen i osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Remorker, u kojoj su iz Komore izvučena 32 milijuna kuna. Suđenje je i dalje u tijeku, a Vidošević je na samom početku izjavio da se ne osjeća krivim. 

Krivim se nije osjećao niti nakon što je javnost saznala koliko je Vidošević zapravo bogat, te da u svom posjedu ima 26 nekretnina, brojne umjetnine, zbirku oružja, te preparirane životinje, među kojima je bio i jedan polarni medvjed.

Damjan Tadic / CROPIX

politika

Željko Kerum

poduzetnici

Nadan Vidošević

Goranko Fižulić

Nikica Valentić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter