I nije mu prvi put

Kako smo došli do toga da o stravičnim silovanjima u Zadru govori psihijatar koji misli da žrtva može biti kriva za ono što joj se dogodilo?


Ines Madunić
16.10.2019.16:00
Kako smo došli do toga da o stravičnim silovanjima u Zadru govori psihijatar koji misli da žrtva može biti kriva za ono što joj se dogodilo?
iStock/Ilustracija

sažeto

Koga zanima što o ovom slučaju ima za reći notorni Vladimir Gruden?


Ines Madunić
16.10.2019.16:00

Često se nas žene, pogotovo nas koje glasno i nerijetko govorimo o feminizmu, pita zašto smo tako ljute. Kad bismo barem bile malo manje ljutite, kad bismo možda na neki drugi način izražavale svoje nezadovoljstvo položajem više od polovice stanovništva i duboko ukorijenjene društvene nepravde.

Kad bismo barem nekako mogle suspregnuti te svoje osjećaje i kontrolirati ženske hormone kako bismo muškarcima argumentirano i smireno mogle objasniti zašto vjerujemo da nas se ne bi trebalo diskriminirati.

Što se ne bismo ponekad nasmijale vicu o silovanju, propustile kolegi reći da je neugodan kad na poslovnom sastanku nabaci koju seksualnu aluziju ili spomene dužinu naše suknje; zašto ne razmislimo o tome da je i muškarcima u ovoj zemlji i na ovoj Zemlji ponekad teško i zato ispada da mrze žene, a zapravo su samo tužni, nesretni i usamljeni.

Osobno sam čula više puta da bih trebala sniziti ton, manje pričati o svojim stavovima, ne spominjati prečesto da sam feministkinja koja vjeruje da bi žene i muškarci trebali imati jednake startne pozicije u životu. Te sam komentare čula kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Oni pričaju svašta, a mi neka se smirimo

Ono što mi je posebno zanimljivo jest da nikad nisam čula da je netko rekao uvjerenim šovinistima i mizoginim muškarcima u ovom društvu da naprosto trebaju začepiti jer ih nitko ništa nije pitao. I to zato što ih se vrlo često o svemu i svačemu pita.

Uzmimo za primjer Vladimira Grudena. Gospodin je psihijatar koji ima stravične stavove i kojega pojedini mediji upravo iz tog razloga pozivaju da komentira aktualne događaje. Da im malo digne brojke valjda. 

Jedna ga je televizija tako pozvala da komentira optužbe za grupno silovanje 15-godišnje djevojke u Zadru koje je zgrozilo Hrvatsku. Evo što je on imao za reći o bestijalnom, proračunatom i sustavnom nasilju koje je sedmero mladića provodilo nad jednom djevojkom:

"Mi psihijatri uvijek razmišljamo da, ako je netko ušao u takvu situaciju, koliko njoj to služi kao jedna vrsta produkcije, ona je sad na taj način vrlo zanimljiva. Ovo što pričam je grozno, grozno je da se radi o mom djetetu, ali u svakom slučaju trebamo razmišljati što je bilo s njene strane toliko naivno. Što je to za nju značilo, osim što je to za nju bila trauma, pitanje je koliko je to za nju bilo interesantno. To je možda opet grozno što ja govorim, ali mi psihijatri, mi se oko svega pitamo."

A mi novinari, da ne kažem novinarke ili da odem tako daleko - mi žene - pitamo se kako je moguće biti toliko nesvjestan sebe da tako nešto kažeš na televiziji. 

Također se pitamo dokle ćemo više morati trpjeti ovakve nebulozne, bezobrazne i potpuno sulude izjave koje ne samo da ne osuđuju nasilje nego ga i potiču. I sve to dok slušamo kako bismo se trebale smiriti i ne toliko pričati o feminizmu.

Oprostite što se ne mogu smješkati dok slušam ovakve nebuloze; ne mogu biti smirena i pristojna prema čovjeku koji ima ovakve stavove. 

Nije mu prvi put, stavovi su mu u najmanju ruku skandalozni

Nije to prvi put da Gruden priča besmislice za medije. Prije šest godina pričao je također o silovanju, priznavši u početku da mu je "definicija silovanja u braku uvijek bila čudna", a onda i nastavio.

"Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog 'ne' i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog 'hoćeš-neću', odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom 'ne', on ne bi bio muškarac", rekao je psihijatar.

U udžbenicima medicine koji su se koristili na fakultetima svojedobno je napisao kako u silovanju "nerijetko ni uloga žrtva nije neutralna" te "događa se da se kod žrtava može opservirati izvjestan prešutni pristanak".

Oleg Moskaljiv/Cropix

Da ne bi ispalo kako se mi, feministkinje i žene, tako preosjetljive na svaku sitnicu, stalno nešto bez veze pitamo i optužujemo muškarce za ono što su napravili, poslali smo upit Hrvatskoj liječničkoj komori i pitali smo ih kako komentiraju najnovije izjave psihijatra koji je njihov član. Do trenutka objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Gruden, nažalost, nije jedini koji je imao i koji će imati neumjesne komentare, no već se desetljećima zna kakve stavove on ima. Odluka da ga se pozove da komentira slučaj poput ovoga u Zadru - ili bilo koji, zapravo - neodgovorna je i opasna. Izjava nije snimana uživo i bilo je vremena za intervenciju, no ništa se nije poduzelo da ona ne izađe u javnost. Štoviše, iskoristila se situacija, senzacionalistički se pristupilo jednom od najtežih slučajeva seksualnog, fizičkog i psihičkog nasilja u modernoj hrvatskoj povijesti.

Ovdje se uopće ne radi o feminizmu niti o nečijim osobnim uvjerenjima. Zločin koji se dogodio je strašan, reakcije institucija, konkretno suca u Zadru, u najmanju ruku neadekvatne i opasne po žrtvu, a ono što sada ne bismo trebali raditi je ispitivati što o svemu tome misli čovjek koji je poznat po stavu da "uloga žrtve u silovanju nekad nije neutralna". Odnosno, da se prestanemo praviti fini - Vladimir Gruden licencirani je psihijatar koji misli da je žrtva ponekad sama kriva za silovanje. Zanima li nas zaista što on ima za reći o bilo čemu?

Što je iduće, pitat ćemo za mišljenje i don Damira Stojića, koji mi je osobno objašnjavao kako "žena ne može zatrudnjeti tijekom silovanja jer je za začeće potrebna sluz iz vagine".

Marko Todorov/Cropix

Zaštita žrtve na prvom mjestu

S druge strane, treba naglasiti kako je druga krajnost dijeljenje fotografija mladića koji su silovanja počinili na društvenim mrežama. Jasno je da sedmorica zaslužuju ozbiljne kazne, ali dijeljenje fotografija i detaljnih informacija o njima i njihovim roditeljima još je jedan način na koji se ugrožava žrtva.

Tenzije su visoke i radi se o slučaju o kojem je jako teško objektivno raspravljati, no primarna mora biti zaštita žrtve. Neodgovornost je nedopustiva i potpuno neprihvatljiva kao izgovor.

Nažalost, živimo u društvu u kojem je nasilje prema ženama i djevojkama normalizirano, a institucije često ne naprave svoj posao kako bi to nasilje spriječile i/ili zaustavile. To se mora promijeniti, a davanjem medijskog prostora tipovima kao što je Gruden radi se upravo suprotno.

Objektivan se u ovom slučaju, dakako, ne može biti, ali svatko od nas može napraviti nešto kako bi pokazao da ne podržava nasilje ni u kojem obliku, kao ni nasilje institucija prema žrtvama. Prvi korak je odgovorno obavljati svoj posao ako ima ikakve veze sa slučajem - od policije preko suda i Državnog odvjetništva do medija.

A ako to nema veze s vašim poslom, najbolji način da iskažete gađenje prema ovom sustavu koji odbija zaštititi žrtvu sustavnog nasilja odlazak je na prosvjede koji će se u subotu održati u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru. Nemojte sa smiješkom pristajati na sve što vam se servira.

silovanje

nasilje nad ženama

Vladimir Gruden

zaštita žrtve

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter