Foto: SAZNALI SMO ŠTO SE SVE MOŽE KUPITI ZA 10 KUNA

Kako se potpuno opremiti za sitan novac! Bili smo na buvljaku, prekopali sve štandove i pronašli čuda. A vidjeli smo i poznata lica koji prodaju višak robe


Valerija Bebek
16.09.2019.16:00
Kako se potpuno opremiti za sitan novac! Bili smo na buvljaku, prekopali sve štandove i pronašli čuda. A vidjeli smo i poznata lica koji prodaju višak robe
Zeljko Puhovski / CROPIX

sažeto

Ful Kul buvljak održava se jednom mjesečno, u prostorijama i na terasi kluba Boogaloo na Vukovarskoj ulici u Zagrebu


Valerija Bebek
16.09.2019.16:00

Sve je više urbanih buvljaka u gradu, ne mislimo na 'Hrelić' i sajam antikviteta na Britancu koji su konstante. Nego na rastući količinu buvljaka na kojem će obično građanstvo doći, zakupiti stol, iskrcati svojih nekoliko kofera robe i prodavati isto tako običnom građanstvu koje sve više kupuje na takvim mjestima. Nas je zanimalo što se na takvom buvljaku može kupiti za 10 kuna?

Kultura second handa dobro se ukorijenila kod nas, samo što se o njoj ne govori toliko. Ipak kupujući u second hand dućanima ne znate čije su to svari, često ni nisu iz Hrvatske nego su kupljene u nekim inozemnim hangarima rabljene robe. Buvljaci su ipak intimnija i nekako vjerodostojnija razmjena dobara. Vidite prodavača, češće je to prodavačica budimo iskreni, ona vam ispriča pozadinu tog predmeta. Jesu li cipele kupljene samo za svadbu, je li se udebljala, mijenja li stil zbog posla, zbog čega prodaje baš to što vas zanima?

Što se može kupiti za samo 10 kuna?

Zeljko Puhovski / CROPIX

Otišli smo na Ful Kul buvljak koji se održava jednom mjesečno u Boogaloou, od prvog održanog pa do sada nije bilo problema s popunjenošću izlagačkih 'tezgi'. Osim prodavanja rabljene robe organizatori potiču i izlaganje rukotvorina, dizajnerskih komada i slično. Veliki dio otpada na krpice, ali postoji i kutak s audio-video nosačima zvuka i slike - od vinila, CD-a, DVD-a do kaseta. Ove posljednje saznali smo, nisu uopće jeftine - 40 kuna po komadu. Jedne kasete. Za neke koje su snimljene na TDK praznu kasetu, rekli bismo da očito vintage drži cijenu. Je li vam sad žao što ste pobacali svoje kutije s kasetama? I nama je.

Oni koji nisu bacili svoje kazete, bojanke ili odjeću koju su prerasli imaju svoju šansu 19. listopada kada se održava idući Ful Kul buvljak. Nema prodavača kojeg smo pitali što im na štandu košta 10 kuna, da nije kazao kako su cijene uglavnom po dogovoru. Snižava se pogotovo za one koji kupe više komada, tako da ako na nečemu stoji 15, 20 ili 30 kuna opet može biti prodano za 10. Međutim, mi smo zasukali rukave i prekopali štandove da bismo napravili presjek onih stvari koje se mogu kupiti za 10 (ili manje) kuna bez cjenkanja i kupovine većih količina.

I poznata lica prodaju višak robe

Prvo na koga smo naletjeli je jedno poznato lice, Sara Renar, zagrebačka kantautorica sjela je između svoja dva štendera. Prodaje odjeću i nešto manje obuće, a na svakom predmetu brižljivo je prikopčano papirnato srce s cijenom. I ona kaže cijene nisu fiksne, nego po dogovoru. Ovo joj je drugi put da prodaje, nešto je manje uspješna nego kada je prošli put stvari prodavao njezin dečko koji sada nije mogao doći. Budući da živi u blizini Boogalooa, kaže da je dvije vješalice na kotačima doslovno dogurala od doma.

Zeljko Puhovski / CROPIX

"Dobivam mnogo robe od dizajnera, za snimanja i slikanja, to su uglavnom malo nošeni komadi. Ono što ne uspijem podijeliti evo odlučila sam prodati po ovako simboličnim cijenama od 10, 20 pa do nešto više kuna. Najskuplja stvar na štandu mi je originalni baloner iz Amerike. Koštao je 400 dolara, prodajem ga po 200 kuna i već ima listu čekanja", smije se Sara. Na pitanje ds pojasni kakva je to lista čekanja kazala je da prva gospođa koja se 'zapikirala' za njega nije imala toliko novca i otišla je do bankomata. Ako ne dođe do 13 sati (kad smo razgovarale bilo je podne) baloner ide drugoj zainteresiranoj. Osim cijene, prodavači uglavnom imaju razumijevanja i za nedostatak financija.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Kraj nje štand ima djevojka izrazito jarke crvene kose. Katarina pokazuje što se sve može kupiti kod nje za 10 kuna, uglavnom su to ukrasi od nakita, rajfova do špangi. Kaže ima nešto i majica za tu cijenu. Prodaje odjeću da bi se riješila viškova, neke stvari je prerasla i to joj je način čišćenja prostora.

Hlače, košulje, majice, cipele za 10 kuna

Ana i Viktorija su dvije mlade djevojke i one su imale pažljivo odvojenu jeftiniju odjeću u kutiji, nakit i cekeri također su im povoljni. "Inače je trebala biti s nama još jedna prijateljica, ali nije mogla, tako da imamo i njezinu robu. Ovo je prvi put da prodajemo, do sada smo samo dolazile na buvljake", objasnila je Ana.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Njihova 'susjeda' po štandovima Patricija prodaje hrpu svoje robe, nešto malo šminke i nakita. U ponudi se ističu kupaći kostimi, donje dijelove prodaje za pet kuna uz to nam pokazuje neke stvarno konkretne komade - hlače, košulje, prsluk za deset kuna. "To već dugo ne nosim, a sada sam i u fazi mijenjanja stila. Počela sam raditi na ozbiljnijem mjestu pa ne mogu dolaziti u majicama na bendove ili trapericama na leoparda", objašnjava Patricija. I ona naglašava da su cijene podložne dogovoru pa recimo sako za koji je tražila 20 kuna, može ići i jeftinije ako netko uzme još stvari.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Na štandovima ima mnogo prijateljica, koje zajedničkim snagama prodaju svoju odjeću, knjige, nakit. Tako se i druže, a i imaju veću ponudu. Jedne od njih su Martina i Ljerka kojima je ovo prvi put da prodaju na buvljaku. Dosta nakita imaju i jeftinije od 10 kuna, imaju nešto dječje odjeće koja je također toliko jeftina.

U paru su i Klara i Marija koje također prodaju svoje stvari, a po 'našoj' cijeni one imaju raznovrsne knjige koje su izložile u koferu.

Od grudnjaka do haltera, a sve humanitarno

Jedna od onih koja u ponudi ima i svoje rukotvorine je Ivana Režek, inače drži radionice i tečajeve šivanja, a na buvljaku prodaje svoje torbe i platnene vrećice. Po 10 kuna pokazala nam je malene, koje je sašila od platna ili plahti te ručno oslikala, a iza nje bile su postavljene nešto veće i skuplje.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Sandra je stalni izlagač na ovom buvljaku, njezin štand je jedan od najvećih ima mnoštvo odjeće i asesoara. Sve je to njezina odjeća ili donacije, naime ono što prikupi daje za mačke. Ona i nekolicina njezinih prijatelja okupljenih u inicijativi 'Mačke i mačori zagrebačkih ulica' hrane, steriliziraju i liječe mnogobrojne mačke na zagrebačkim ulicama. Za to im je potrebno dosta novca, tako da svu zaradu Sandra daje za mace, a svaki put kad izlaže na njezinom štandu svi zainteresirani mogu donirati ili novac ili mačju hranu. Iz bogate ponude predmeti od 10 kuna koje smo izdvojili su srebrni grudnjak, za koji kaže da je iz njezinih mlađih dana, smeđi 'hozentregeri', ružičasti remen i srebrni novčanik. Kožnu kapu iz Njemačke, kaže prodaje za 30 kuna, a potječe od njezinog djeda.

Gospođa Janja prodaje i rabljene stvari i rukotvorine. Oko podložaka s motivima Alana Forda nema cjenkanja, a sve drugo je podložno snižavanju cijene. Kad smo je pitali što se kod nje može kupiti za 10 kuna, stavila je na glavu šešir koji toliko košta i pokazala nam kutiju u kojoj se nalaze naočale, ukrasne futrole, bočice, držači za narukvice samo su dio te ponude.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Jedan od rjeđih muških prodavača je gospodin Viktor Pavić, na njegovom štandu nalaze se instrumenti od ruske balalajke, ukulele gitara, melodika i ostalih.Uz to prodaje nešto majica kupljenih u Americi te vinil ploča za koje traži 10 kuna. To su definitivno najjeftinije ploče na buvljaku.

Rukotvorine, instrumenti iz Rusije, obiteljski kristal

Zeljko Puhovski / CROPIX

"Svirao sam preko 40 godina s mnogim našim izvođačima od Vice Vukova do Ive Robića sa svima, a prije 20 godina sam se prestao baviti time. Inače sam elektroserviser po struci. Ovo mi je prvi put da izlažem, ploče su 10 kuna,a  instrumenti ipak 50, u biti ne znam, koliko biste vi dali?", ispričao je gospodin Viktor. On nije svirao na instrumentima koje prodaje, njih je nabavio iz hobija, za kolekciju, djecu... On je svirao na pravim, američkim gitarama, 'Fendericama i slično'.

Drugi neuobičajen prodavač na štandu ima isključivo svoje likovne radove. Riječ je o uokvirenim kolažima, mahom poznatih ljudi. "Sve je ručni rad, nema ni trunčice fotošopa. Imate sve što vam srce poželi. Cijene su od 80 kuna preko 150 do 200 za najveće", objašnjava gospodin Vlado Petrov dok pozira uz najdražu Marylin Monroe.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Zeljko Puhovski / CROPIX

Valentina je redovita izlagačica na buvljaku, osim odjeće koja je u rangu od jednostavne do večernjih toaleta, ona prodaje i obiteljski kristal te jednu vazu. "To je sve samoborski kristal ili Rogaška, sve je iz obitelji. To su pokloni za svadbe od mame tate, godinama su u obitelji. Stoji nam u kutijama i to više nitko ne koristi pa bolje da prodam", objašnjava Valentina. Kako više niti jedan set nije cijeli prodaje čaše ili na komad (po 20 kuna) ili u kompletu za što traži 100 kuna, odnosno 120 za komplet s bokalom. "Vaza je preko 80 godina u obitelji, isto tako bila je poklon, dobili smo je od tete", kazala je. Osim skupljih komada ističe da ima CD-a, čak i po pet kuna, knjiga ima i po 10 isto kao i nekih šalova i marama.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Zeljko Puhovski / CROPIX

Zeljko Puhovski / CROPIX

Stefanie je djevojka koja prvi put prodaje na buvljaku, a izlaže mnogo svog nakita, pod svog znači da ga je izradila, uz to prodaje i nošene majice. Ta nešto više nošena odjeća je po cijeni od 10 kuna, kao i neke ogrlice koje su joj 'iz ranije faze'. Kako to već bude često na buvljaku, ona je kasnije došla do druge izlagačice Helene, zainteresirana za njezine natikače 'Isusovke' iz Grčke. Prodaju su dogovorile ovisno o tome koliko Stefanie bude prodala na svom štandu.

Najrazličitiji štand od svih pripada Ivanu, on na njemu izlaže svoje rukotvorine pod nazivom Bad Borg Industrials. Ima tu svega od nakita, uglavnom narukvica (50 do 100 kuna), stilizirane kacige za 700 kuna, nekih ukrasa za koje tvrdi da su izložbeni primjerak koji zato ima i paprenu cijenu, do također stiliziranih naočala koje svijetle za 250 kuna. Na njegovom štandu možete napuniti mobitel za 10 kuna, našalio se s nama Ivan.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Monika je na svom štandu izložila uglavnom robne viškove, tu je mnogo dizajnerske odjeće i one kupljene u inozemstvu. U prodaji joj pomaže partner i njihov mali psić. Kao i dosta štandova imali su istaknutu kutiju u kojoj je pisalo 'sve za 10 kuna', osim odjeće u njoj, za te novce mogu se kupiti sunčane naočale, dječje knjige i slikovnice, neke tenisice. "Ovo nam je treći put da smo na ovom buvljaku, bili smo i na još jednom drugom. Uspije se prodati, tako se rješavamo viškova svojih i od obitelji, jer i oni nam daju kad već prodajemo. Iako kultura buvljaka nije kod nas još razvijena, ljudi su skeptični i nisu navikli na to", kazala je Monika.

Gospođa s iznimno jeftinim knjigama i CD-ima, za 10 ili čak pet kuna. Uglavnom prodaje svoju robu, ali kaže dobila je i donacije od prijateljica. "Pokušala sam u antikvarnicama prodati, ali mi nisu htjeli uzeti. Ovo mi se činilo interesantnim i tako sam krenula. Iznenadilo me koliko jako puno mladih kupuje knjige, pogotovo klasike. To je baš lijepo. Zašto prodajem tako jeftino? Pa nije stvar prodaja cilj, nego i da nekog educiram, zar ne?", pitala nas je gospođa Edita. Bolji pregled onoga što smo našli na buvljaku za 10 kuna pogledajte u našoj FOTO GALERIJI.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Zeljko Puhovski / CROPIX

Zeljko Puhovski / CROPIX

Zeljko Puhovski / CROPIX

buvljak

second hand

Ful Kul buvljak

10 kuna

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter