OPET SE POKAZALO DA JE U HRVATSKOJ SVE MOGUĆE

Kako se dogodilo da je HDZ-ovac, koji je optužen za silovanje, nakon izvlačenja ogromne količine novca iz Autokluba "Siget" bio predsjednik istog?


Matej Devčić
05.09.2019.09:45
Kako se dogodilo da je HDZ-ovac, koji je optužen za silovanje, nakon izvlačenja ogromne količine novca iz Autokluba "Siget" bio predsjednik istog?
Darko Tomas/CROPIX

sažeto

ŽDO ga je optužilo da je 2013. kao predsjednik Autokluba "Siget" sa svojim suradnikom raznim malverzacijama oštetio tu udrugu za nekoliko stotina tisuća kuna


Matej Devčić
05.09.2019.09:45

Boksač, olimpijac, dugogodišnji predsjednik Autokluba Siget, doktor ekonomije, pisac, političar, poduzetnik, veliki vjernik i bivši saborski zastupnik HDZ- sve je to Damir Škaro, čovjek koji je optužen za silovanje jedne zaposlenice u Autoklubu Siget.

Napad za koji zaposlenica optužuje Škaru dogodio se 10. kolovoza. "Krenula sam prema izlazu i on je mene doslovno napao s leđa, znači primio me oko struka, nabio me na sebe. U tom trenu mi je ruku stavio u grudnjak. Pokušala sam se istrgnuti. Znači, obje ruke mi je slomio prema iza, stavio me je u klinč.

Ja sam se pokušala izvući, međutim zabio mi je ruku ispod haljine, gurnuo ju je u moje gaće... Najgore je što se nisam uspjela izvući. Rekla sam mu da prekine, da stane, što sam ja više dolje klizila, to mi je zadirao prste još dublje'', ispričala je zaposlenica za emisiju Provjereno Nove TV.

Zeljko Puhovski/CROPIX

Malverzacijama oštetio Autoklub "Siget"

Škaro je i ranije bio problematičan lik. Naime, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo ga je 2013. da je kao predsjednik Autokluba "Siget" sa svojim suradnikom Marijom Cvitanovićem raznim malverzacijama oštetio tu udrugu za nekoliko stotina tisuća kuna kojima su plaćali svoje privatne troškove.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Škaru se teretilo da je od 2006. do 2007. sa Cvitanovićem, direktorom tvrtke "Siget nautika" koju je za organiziranje poslovnih putovanja osnovao Autoklub "Siget", osmislio modus plaćanja i prikrivanja privatnih troškova koje su uz njih dvojicu navodno napravili članovi Škarine obitelji, prijatelji i poznanici.

Dvojac je od siječnja 2006. do siječnja 2007. troškove privatnih putovanja i poslovnih kartica tijekom boravka u inozemstvu prikrivao fiktivnim računima koje je tvrtka za putovanja ispostavljala Autoklubu "Siget" čime su tu udrugu oštetili za gotovo 300 tisuća kuna, a tvrtku za oko pet tisuća kuna.

Optuženi za pokušaj prijevare

Škaro i Cvitanović, koji je u udruzi zamjenik tajnika, navodno su otkraja 2005. do rujna 2007. koristili u Hrvatskoj i inozemstvu poslovne kartice udruge za plaćanje privatnih troškova čime su udrugu oštetili za oko 90 tisuća kuna.

Darko Tomas/CROPIX

Tužiteljstvo osim toga Škaru tereti da je 2007. naložio udruzi da se za izradu idejnog projekta vatrodojavnog sustava jednoj tvrtki plati oko 40.000 kuna, iako taj projekt nikad nije izrađen.

Škaro i Cvitanović su osim zbog zlouporaba položaja i ovlasti optuženi i za pokušaj prijevare jer su zaposlenicima druge tvrtke koju je također osnovao Autoklub "Siget" nalagali da vlastoručno ispunjavaju lažne izjave članova dvije udruge prikazujući da im je 2007. pružena usluga kontrola rada automobila. Unatoč svemu tome, Škaro je sve do danas ostao na čelu Autokluba "Siget".

U poduzetničkim vodama od 1982.

Tako je, tvrde u tužiteljstvu, neistinito prikazano da je obavljeno više od tisuću usluga kontrole nakon čega su sastavljeni računi u ukupnom iznosu od oko 66 tisuća kuna. No, računi nisu naplaćeni jer su djelatnici udruge posumnjali u vjerodostojnost računa pa su ih odbili platiti.

Škaro je u poduzetničkim vodama još od 1982. kada je u Sloveniji otvorio vlastiti obrt s tegljačem od 13 tona. Učinio je to u susjedstvu, jer u Hrvatskoj to nije bilo moguće. Sve do 2002 godine uspješno se bavio ugostiteljstvom, ali i građevinarstvom zapošljavajući više od 100-njak radnika.

Osim poduzetništva Škaro je bio iznimno posvećen i sportu. Kao boksač osvojio je brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine te brojne medalje sa svjetskih prvenstava, 1991. je sudjelovao u osnivanju Hrvatskog olimpijskog odbora, a iste godine je tijekom Svjetskog prvenstva u karateu koje se održavalo u SAD-u, ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku organizirao je prosvjed i štrajk glađu kako bi skrenuo pažnju na rat u Hrvatskoj.

HDZ

silovanje

malverzacije

Damir Škaro

Autoklub Siget

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter