Video: U tvornici nekad čokolada, sad trava

Kako Kanada zarađuje milijarde dolara na marihuani u samo nekoliko dana, a o uzgoju već uče na koledžu


Valerija Bebek
23.10.2018.08:00
Kako Kanada zarađuje milijarde dolara na marihuani u samo nekoliko dana, a o uzgoju već uče na koledžu
Reuters

sažeto

Kanadi se nakon legalizacije obraćaju i kompanije iz ostatka svijeta, postali su kao inkubator za kanabis biznis


Valerija Bebek
23.10.2018.08:00

U skladištu nalazi se pola milijarde dolara u marihuani. Nalazi se u tvornici Tweed. Trava je uzgojena u bivšoj tvornici čokolade u gradu Smith's Falls u Ontariju. Tvrtka koja već sad dobro posluje, nakon legalizacije marihuane u Kanadi će postati jako profitabilna. Njezin CEO Bruce Linton svoju kompaniju gleda kao tehnološku.

"Mi smo poput tehnološke kompanije koja proizvodi kanabis. Vodili smo se idejom da to treba napraviti kako treba, više se posvećujemo tehnologiji", kazao je Linton za BBC koji je snimio video o ekspresno rastućem poslu u Kanadi.

Dionice korporacije do 2014. do danas imale su skok poput neke tehničke kompanije. Najveći rast dogodio se upravo ove godine. Tako da je i financijski sektor u zemlji osjetio neke vrhunce od kanabisa. Već sada su u Kanadu došle i inozemne tvrtke kako bi kod njih pokrenuli posao.

"Ovo je postao inkubator za globalnu industriju, globalne kompanije koje se bave kanabisom donose svoj kapital, većina poznatih tvrtki iz SAD-a dolaze u Kanadu zbog zakonodavstva", kazao je Paul Rosen, Tidal Royalty tvrtke koja kreditira biznis povezan s kanabisom.

Tržište za rekreacijsko konzumiranje marihuane u Kanadi je otprilike pet milijardi dolara, kazuju neke procjene. Što bi moglo uvelike utjecati na ekonomiju zemlje. To će otvarati i nova radna mjesta, jer postoji potreba za novim uzgajivačima. Na Niagara Collegeu priskočili su toj tržišnoj potrebi tako da obučavaju mlade ljude kako u laboratoriju uzgajati marihuanu.

"To do sada nije bila postojeća industrija, tako da je tehnologija na minimumu. To bi značilo da imamo dosta ilegalnog treniranja", rekao je student Carson Otto koji na koledžu pohađa satove uzgajanja marihuane. Kanadski primjer mogle bi pratiti i druge zemlje koje se odluče na ovaj korak.

Reuters

Marihuana

Kanada

kanabis

Tweed

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter