malo nam je lakše

Kako je svijet u sve većem strahu od robota koji bi u skorijoj budućnosti mogli ubijati ljude, najcjenjeniji znanstvenici odlučili su se na važan korak


100posto
21.07.2018.18:00
Kako je svijet u sve većem strahu od robota koji bi u skorijoj budućnosti mogli ubijati ljude, najcjenjeniji znanstvenici odlučili su se na važan korak
Profimedia

sažeto

Pozvane su sve nacionalne vlade da uspostave striktniju regulativu u uporabi automatskog naoružanja


100posto
21.07.2018.18:00

Elon Musk i najcjenjeniji znanstvenici iz područja umjetne inteligencije obvezali su se da neće izrađivati robote koji ubijaju ljude. Naime, svi su dali javno obećanje da neće biti nikakvog smrtonosnog autonomnog oružja, a to je važna vijest, jer posljednjih godina sve više raste zabrinutost da će se ovakva vojska koristiti u budućnosti.

Također, tom prigodom pozvane su sve nacionalne vlade da uspostave striktniju regulativu u upotrebi automatskog naoružanja. Osim toga izražen je strah da, ako se neće uspostaviti takva politika, to bi moglo biti pogubno i svijet bi mogao izgubiti kontrolu.

"Ne smijemo dozvoliti robotima da donose odluke o životu ljudi", navodi se u zajedničkom pismu potpisnika tog obećanja. Sve je veći strah da bi autonomni roboti za ubijanje mogli biti još veća prijetnja od nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja. Naime, svi pomalo strahuju da bi se utrka u naoružanju lako mogla oteti kontroli međunarodnih organizacija. Zato su se i odlučili na ovaj korak. 

"Nećemo podržavati razvoj, proizvodnju, trgovinu ili uporabu smrtonosnog autonomnog oružja ili sudjelovati u tome", poručeno je u pismu koje je upućeno svim tehnološkim kompanijama, organizacijama, liderima i kreatorima politike i drugim pojedincima da se pridruže tom sporazumu. Obećanje je potpisalo 170 organizacija i preko 2.400 pojedinaca.

Elon Musk

znanstvenici

roboti

naoružanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter