KOJA JE OVO DRŽAVA

Kako je redatelj Vinko Brešan dobio Kulmerove dvore za promociju svog filma ako je Todorićeva imovina blokirana?


Tomislav Kukec
23.10.2018.13:50
Kako je redatelj Vinko Brešan dobio Kulmerove dvore za promociju svog filma ako je Todorićeva imovina blokirana?
Ronald Goršić / CROPIX

sažeto

Filmska ekipa nije bila raspložena za razgovor s novinarima o najmu rezidencije nekadašnjeg najmoćnijeg hrvatskog tajkuna


Tomislav Kukec
23.10.2018.13:50

Redatelj najgledanijih hrvatskih filmova, Vinko Brešan, ponovno priprema senzaciju. Ovog puta snimio je film 'Koja je ovo država' čiji su protagonisti General, Ministar te bijesni umirovljenici, a u tri priče crne komedije raspliću se poznati hrvatski politički scenariji. Svaka sličnost je, naravno, slučajna. 

No, osim što bi sam film trebao uzburkati javnost, odjeknula je vijest da će njegova promocija biti u, ni manje ni više, rezidenciji Ivice Todorića, Kulmerovim dvorima. 

Dvorac kao predmet kaznenog postupka

To je zanimljivo jer je Todorićeva imovina blokirana, pa se realno radi o nekretnini kojom bi trebala upravljati država. Stoga nije jasno kako je Brešan dobio dozvolu da promociju svog najnovijeg filma organizira u dvorima koji su predmet kaznenog postupka. Kada smo ga kontaktirali oko tog pitanja, neobično se uznemirio. 

Josip Bistrović / Cropix

"Ne želim govoriti o tome. Nikakve detalje. Dođite u četvrtak na promociju, tamo će sve biti jasno. Ili nazovite producenta filma", rekao nam je Brešan i završio telefonski razgovor.

Producent filma nagrađivani je Ivan Maloča, a u njegovom Interfilmu također nisu bili raspoloženi objasniti kako su uspjeli dobiti Todorićeve dvore za promociju svog najnovijeg uratka.  Uputili su nas na svoju marketinšku agenciju PRiredba, no čak ni oni nam nisu htjeli reći pod kojim su uvjetima Kulmerovi dvori unajmljeni za promociju filma 'Koja je ovo država'. Rekli su tek da će "sve biti poznato na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, gdje će novinari moći postavljati pitanja", te zamolili da potvrdimo dolazak.

Kako bismo razjasnili dilemu, najprije smo kontaktirali Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, čiji je uskočki odjel zatražio blokadu imovine posrnulog hrvatskog tajkuna i nekadašnjeg vlasnika najmoćnije domaće kompanije Agrokor. 

Todorić može raspolagati dvorcem?

Tamo su nam rekli kako su za sve odluke vezane uz blokiranu imovinu nadležni sudovi koji su donijeli odluku o blokadi tijekom istražnog postupka. U konkretnom slučaju radi se o Županijskom sudu u Zagrebu. Na tom sudu, pak, rečeno nam je kako dio Kulmerovih dvora, barem onaj čiji je vlasnik osobno Ivica Todorić, jest blokiran no isključivo kako ne bi došlo do "otuđenja". 

Damjan Tadić / Cropix

"To konkretno znači da se blokirana imovina ne može prodati niti otuđiti, ali ne postoje nikakve zapreke da se daje u najam, zakup, ili na bilo koji drugi način koristi", rečeno nam je na Županijskom sudu u Zagrebu. Drugim riječima, obitelj Todorić može bez ikakvih problema raspolagati svojim nekretninama, ali ih ne smije prodavati ili na neki drugi način predavati u nečije vlasništvo. Zarađivati na dvorcu - mogu. 

Čini se kako je upravo to ključ rješenja ove priče. Naši sugovornici, naime, tvrde kako je Todorićevoj kćeri Ivi Balent potreban novac, pa ga je odlučila namaknuti "rentanjem" blokiranog kompleksa. Osim kompleksa u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni, Todorićeva kći iznajmljuje i zdanje "Čarobna koliba", obiteljsku vikendicu u Gorskom Kotaru. Tamo se, kako se može vidjeti na nekim stranicama za internet kupovinu, po cijeni od oko četiri i pol tisuće kuna mogu dobiti tri noćenja za grupu od osam osoba, a osim "drva za grijanje i saunu" uključena je i torta dobrodošlice. 

Kulmerovi dvori raskošno su zdanje u elitnoj zagrebačkoj podsljemenskoj zoni, a među izvornim vlasnicima bili su mu i grofovi Zrinski. Todorić je zemljište, zajedno sa dvorcem, kupio 1999. godine, nakon što su nasljednici Emila Kulmera izguili spor sa Gradom Zagrebom. Renovirao ga je i preuredio. 

Koliko je za promociju svog filma izdvojio Brešan, kojoj je točno tvrtki uplaćen novac te kako da i mi ostali "smrtnici" bukiramo boravak u zaštićenom objektu kulturne baštine koji je dvorac nekad najmoćnijeg čovjeka u zemlji, ovog puta nismo uspjedi doznati. Kao ni je li Ivica Todorić, koji upravo čeka odluku suda o izručenju iz Ujedinjenog Kraljevstva, uopće suglasan da mu se rezidencija iznajmljuje. 

Ivica Todorić

Kulmerovi dvori

Iva Balent

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter