Plenkovićeva metamorfoza od dolaska na vlast

Kako je pristojni tenor u zboru Bečkih dječaka postao križanac Sanadera i Karamarka


Valerija Bebek
14.03.2019.19:00
Kako je pristojni tenor u zboru Bečkih dječaka postao križanac Sanadera i Karamarka
Robert Fajt / CROPIX

sažeto

Put premijera od uglađenog europskog diplomata do verbalno agresivnog vicmahera


Valerija Bebek
14.03.2019.19:00

Kada je preuzeo HDZ i premijersku funkciju o Andreju Plenkoviću pisali su se hvalospjevi. Nakon 'bez dlake na jeziku' Zorana Milanovića, 'ljudi su građevine i ne znam hrvatski' Tihomira Oreškovića i zastrašujućeg tajnog šefa tajnih službi Tomislava Karamarka – Plenković se činio kao pristojni tenor u zboru Bečkih dječaka.

Pisalo se o njemu kako pažljivo bira riječi, ne povisuje ton, ne da se isprovocirati. Često ga se uspoređivalo sa Zoranom Milanovićem, koji je činio – upravo sve suprotno. Uspoređivalo ih se zbog sličnih početaka, mladih diplomata, koji su zajedno otišli u Bruxelles. Kasnije se svaki opredijelio za drugu stranku.

Na početku vođenja države čak se Plenkoviću zamjeralo što koristi činovnički jezik i to što ne pokazuje emocije. Jer nema boljeg pokazatelja testosteronskog vođe, nego zalijepljena kriška pršuta na čelu. Nakon nekog vremena pokazalo se, Plenković ima emocije, ali se na početku kontrolirao. A onda malo po malo, to je i prestao.
Otprilike pola godine održavao je imidž uštogljenog europskog diplomata, a onda na proljeće 2017. počelo se naveliko pisati o tome je li retorika Plenkovića dostojna funkcije jednog premijera. Poklopilo se to s ovrhama i obustavom isporuke robe Konzumu i Agrokoru te izglasavanjem Lex Agrokora.

Goran Mehkek / CROPIX

Isprva je molio za razumijevanje zato što njegova Vlada zaostaje provedbi naveliko najavljivanih reformi. Afera s Agrokorom bila je opasnost za gospodarstvo cijele zemlje pa i regije, a nisu znali da ih to čeka kada su zasjeli na vlast pobijedivši na izvanrednim parlamentarnim izborima u rujnu 2016.

Plenković je počeo ispaljivati otrovne strelice umotane u pokušaj humora na prve naznake kritiziranja Lex Agrokora od strane oporbe. Tako je SDP-ovcima poručio da si nabave prevoditelja za razumijevanje zakona, spuštao im da su jaki na Facebooku, Twitteru i slično. U medijima su krenule prve analize stručnjaka za komunikaciju koji su zaključili da je Plenković repliciranjem zastupnicima u Saboru pokazao dozu bahatosti i arogancije.

Međutim javnost je više od premijerove stand-up komedije za saborskom govornicom više bila usmjerena na to hoće li cijeli Agrokor biti blokiran. Odnosno hoće li pola Hrvatske, koja je na ovaj ili onaj način vezana za neku od tvrtki iz koncerna Agrokor, dobiti svoje plaće ili svi tonemo.

Križanac Sanadera i Karamarka

Svoju nervozu prikrivenu obraćanjem s visoka premijer je proširio i izvan sabornice. Prvi na udaru našli su mu se novinari. U intervjuima svaki pokušaj potpitanja posprdno bi odbacio opaskom da novinar 'nije slušao'. Demantirao bi čak i svoje suradnike, sve je češće počeo koristiti izraze da je on kapetan broda i novinarima govorio da je jedino njegova izjava relevantna. Bez obzira na to što su njegovi ministri ranije izjavili o svom resoru. Krenule su usporedbe Plenkovića i njegovih prethodnika pa ga se opisivalo kao spoj Ive Sanadera i Tomislava Karamarka.

Postalo je očito da ne voli baš odgovarati na neugodna pitanja novinara. Na najuobičajeniji novinarski upit - da komentira izjavu oporbenog političara u ovom slučaju Davora Bernardića, reporteru Hrvoju Krešiću s N1 televizije odbrusio je: "Jeste li vi njegov glasnogovornik?"

Kada je izbila afera Hotmail Plenković je dosta dugo branio svoju tadašnju potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Sve do samog kraja.

"Zašto ste toliko navalili na potpredsjednicu Vlade, a dobila je nagradu da je to bio najbolji potez u 2017. godini. Ako treba ispitati neke detalje, ispitat ćemo. Ali u supstanci ne vidim niti loše namjere, a niti nečega nezakonitog", kazao je tada Plenković. Budući da se afera zahuktavala počeo je davati izjave poput one da Vlada nije talac Martine Dalić. Retoriku je malo primirio, ali i dalje je davao sve od sebe da svoju ministricu gospodarstva spasi.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

"Zašto su mailovi izašli baš na dan kada ja imam veliki intervju i kada primam europsku nagradu. Što ih nisu pustili prije ako su ti isti mailovi bili dostupni prije. Zašto su baš sada čekali. Sve je orkestar, sve je tajming i sve je drama. A mi se s time nosimo svaki dan", imao je osebujne teorije i insinuacije da je sve namješteno od strane nekadašnjih koalicijskih partnera. Agrokor je nazvao najvećim problemom za Hrvatsku od Domovinskog rata.

Neugodna pitanja o e-mailovima ministrice Dalić nije mogao izbjeći, ali na njih ne bi ponudio konkretan odgovor. Komunikolozi, koji su već dobili stalni angažman trančiranja Plenkovićevog verbalnog i neverbalnog izričaja, zaključili su da premijer pokušava umanjiti problem načinom odgovaranja na pitanja koja mu se ne sviđaju. Opet se često spominju riječi poput 'bahatost', 'arogancija' 'taština'.

Želi pokazati da je on zapravo iznad svega toga i da se on bavi nekim ozbiljnijim stvarima dok se svi ostali bave nečim što je, po njegovom mišljenju, nebitno. Ne samo da je nebitno, nego da su svi oni koji inzistiraju na tome da je došlo do nepravilnosti prilikom izrade Lex Agrokora zlonamjerni ili jednostavno nedovoljno pametni da bi shvatili da problema zapravo nema.

Slatki odgovori o Vasi

Iako je sredinom svibnja 2018. prihvatio ostavku Martine Dalić, premijer je svime onime što je izrekao ostao uz nju do kraja. "Zadovoljan sam, žao mi je što u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa da smo izbjegli male sjene koje nam bacaju mrlju na izrazito uspješan proces sprečavanja krize u Agrokoru na druge subjekte", rekao je premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Od tog svibnja na dalje, uglađeni Europejac, kako su ga opisivali na početku mandata, postao je sve samo ne to.

U listopadu prošle godine nakon najnovije afere Milijana Brkića u kojoj se saznalo da je Plenkovićev zamjenik kriminalcima dojavljivao da se nalaze pod policijskim nadzorom, novinarke postavile su pitanje o tome da svaki tjedan nešto 'spliva' o Brkiću. Prvo je imao set odgovora za novinarku Novog lista Jagodu Marić: "Jagoda, recite? Što vas muči? Šta biste vi htjeli?"

Zatim je RTL-ova Damira Gregoret upitala je premijera je li mu to sve normalno, odnosno uobičajeno. Uz lagani, šeretski, osmjeh svisoka joj je odgovorio: "Slatki ste, Damira…". Osim što je šokirao novinarku, šokirao je i javnost. Naslovi u medijima bili su u stilu da je Plenković izgubio kompas. I sam je to shvatio koliko je bio neprimjeren pa se naknadno ispričao novinarki. Ali na pitanje nije odgovorio.

Goran Mehkek/CROPIX

No to je samo početak. Nadimanje pred novinarima je kamilica prema onome što je počeo izvoditi u Saboru. Vrhunac je, barem za sad, ispad u Saboru sredinom siječnja ove godine. Nakon žestokog verbalnog obračuna između Plenkovića i Nikole Grmoje, u kojem je Mostovac premijera provocirao da je anemičan, a prije toga pale su i optužbe Vlade za veleizdaju, Plenković je gotovo fizički nasrnuo na Grmoju.

Svaku kritiku na stanje u zemlji, pa čak i kada dolazi od strane vanjskih institucija, premijer posprdno odbacuje. "Ne treba meni međunarodna analiza da vidim ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj. Garantiram, kao netko tko čita. Ne vidim problem, više se dramatizira nego što problem postoji", komentirao je činjenicu da je prema mnogim međunarodnim istraživanjima u Hrvatskoj je stanje u medijima najgore od svih članica EU-a.

Legitimiranje novinarke Đurđice Klancir zbog privatne tužbe HDZ-ovog župana za premijera nije problem, on to ne vidi kao zastrašivanje. "Tajming je sjajan, sve drugo od toga bilo bi apsurdno…Ironičan sam, shvatili ste", dodao je. Vjerojatno se referirao na masovni novinarski prosvjed "Medije ste uzeli, novinarstvo ne damo", održan samo nekoliko dana prije toga.

I dok se prema novinarima postavlja oštro, prema vlastitim ministrima pun je razumijevanja. Posljednje u nizu umanjivanje odgovornosti je incident s isteklom vozačkom dozvolom ministrice Gabrijele Žalac. Svoju odluku da sve ostaje po starom objašnjava korištenjem 'europejsko birokratske' retorike. Pa tako za Žalac kaže da se po načelu razmjernosti (proporcionalnosti) to moglo dogoditi svakome drugome. Dok paralelno sa službenim objavama PR-mašinerija pušta tople ljudske momente. Pa smo tako od 'osobe bliske udomiteljskoj obitelji malne' saznali kako je djevojčica koju je ministrica udarila automobilom u bolnici čak pronašla nove prijatelje i dobila krunicu. Slatko premijeru.

Andrej Plenković

Vlada RH

retorika

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter