Foto: Od pernice na kat do pikula

Kako je nekad izgledao odlazak u školu: Nismo imali tablete ni mobitele, ali smo se igrali, družili i uživali


Valerija Bebek
09.09.2019.12:40
Kako je nekad izgledao odlazak u školu: Nismo imali tablete ni mobitele, ali smo se igrali, družili i uživali
Privatna arhiva

sažeto

Danas je 38 tisuća prvašića krenulo u školu, a mi smo se sjetili kako je to iskustvo izgledalo za njihove roditelje


Valerija Bebek
09.09.2019.12:40

Danas je veliki dan za 38 tisuća prvašića koji ovog ponedjeljka kreću u prvi razred osnovne škole. Nisu im lagane torbe, nisu im lagane brige. Po prvi put sjest će u klupe, prvi put će listati udžbenike, čitanke, bilježnice. Kao i mnogi prije njih. U školsku godinu 2019./2020. kreće ukupno 318 tisuća osnovaca i gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.

Nešto manje od pola milijuna đaka preplavilo je danas ulice naše zemlje. Najavljuje im se reforma, iako nitko previše ne zna što će s njom biti i u kojim će se razredima uvoditi. Određena neizvjesnost i nervoza osjete se među njihovim roditeljima, među starijim učenicima. Govori se o brojkama i statistikama, o tome kako će četiri učenika dijeliti jedan tablet - spoj je to toliko iščekivane informatizacije i surove, osiromašene hrvatske realnosti.

Računalo, što je to?

Iako informatizacija hrvatskih učionica ne prati možda suvremena zahtjeve modernog svijeta, njihovi roditelji prošli su još gore. U nekim školama bilo je pet do deset računala na 1000 učenika. Ne čudi to, njihovi roditelji išli su u školu u prošlom stoljeću i imali su potpuno drugačiju opremu. Na današnji dan htjeli smo se prisjetiti tog davnog, dosta sporijeg, razdoblja. Pronašli smo slike nekih klasika koje će sve one koji su u školu išli tijekom osamdesetih i devedesetih vratiti u to najljepše đačko doba.

Facebook

Nosile su se kute i šlape koje su često bile neadekvatne zbog toga kako su bile tanke. Možda nije bio tako velik izbor školskih torbi, umjesto Disneyevih junaka na njima su bile Pčelica Maja i motori.

Igrice prije mobitela bile su ili mozgalice ili su uključivale ostale prijatelje i kolege. Satima se igrao gumi-gumi ako se radi o djevojčicama dok su se dečki igrali pikulama (špekulama).

Svi čitaju Bravo, nitko ne zna njemački

Informacije su dolazile putem školskih i mladenačkih časopisa, jednom mjesečno ili  jednom tjedno. Često se časopise o tadašnjoj pop i rock kulturi gledalo, jer je tekst bio na njemačkom, kojeg neki uopće nisu učili. Ali su zato najveće face u školi imale postere iz 'Brava'.

Facebook

Njuškalo

Facebook

Prosljeđivanje udžbenika bilo je najnormalnija stvar

Čitanke su se prosljeđivale mlađim članovima obitelji ili mlađim susjedima, jer je sadržaj bio isti godinama. Torbe za prvašiće obavezno su imale 'mačije oči', bile su pravokutnog oblika i jednostavnog dizajna. Napravljene su tako da velike bilježnice u njih stanu polegnute.

Facebook

Facebook

Facebook

Facebook

Facebook

Modni trendovi i dokolica prije interneta

Slobodno vrijeme također se iskorištavalo na maštovite načine. Slobodni od kontrole roditelja i učitelja, školarci su se često zadržavali u okolici škole, na igralištima. Osim tradicionalnih sportova: nogomet, košarka pa čak i igre graničara, pogotovo mlađe generacije igrale bi se i drugim igrama. Djevojčice bi satima skakale gumi-gumi, odnosno lastiku, preskakala bi se vijača... dok su dečki pokazivali umijeće pikulanja. Oni malo veći mangupi imali bi svoje praćke.

Njuškalo

Njuškalo

Facebook

Trendovi su se svako malo pojavili u obliku raznih privjesaka, dodataka, ukrasa koji su bili apsolutni 'must-have'. Osim histerija prikupljanja figurica u čokoladnim jajima, javila i se s vremena na vrijeme i neka poput ove - ukrasnih kapica trolova. Školske listove nabavljalo i se putem pretplate koju bi koordiniral eučiteljice ili knjižničarke. U malo poznijoj dobi, tamo oko sedmog i osmog razreda lagano se interes pomicao prema stranoj štampi u kojoj bi se našlo hrpa postera popularnih pjevača i glumaca.

Facebook

Facebook

Facebook

Hrvatska

škola

prvi dan škole

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter