netko ovome mora stati na kraj

Kako je moguće da se netko s 18 kaznenih bodova i oduzetom vozačkom, usudi sjesti za volan? Hrvatska obiluje ponavljačima prometnih prekršaja, trebamo li hitno postrožiti kazne?


Mia Peretić
11.11.2018.15:00
Kako je moguće da se netko s 18 kaznenih bodova i oduzetom vozačkom, usudi sjesti za volan? Hrvatska obiluje ponavljačima prometnih prekršaja, trebamo li hitno postrožiti kazne?
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

sažeto

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će kazne za vozače koji ponavljaju prekršaje od iduće godine biti mnogo drastičnije


Mia Peretić
11.11.2018.15:00

Jedan je 45-godišnji Koprivničanec u svojoj vozačkoj karijeri uspio "zaraditi" čak 18 kaznenih bodova, što ga nije spriječilo da, iako bez vozačke, ponovno sjedne za volan. 

Naime, kako piše Podravski hr, u petak ga je policija zaustavila u rutinskoj provjeri dok je upravljao, ni manje ni više, nego teretnim vozilom. Nakon što je utvrđeno da nema vozačku dozvolu, provjerom su zaključili da pred sobom imaju recidivista teške kategorije.

Dotični je vozač višestruki prometni prekršitelj u kategorijama od A do C, skupio je 18 kaznenih bodova, zbog čega mu je vozačka dozvola već bila ukinuta. Muškarac je odmah uhićen i priveden u postaju, a po ubrzanom je postupku izveden pred Prekršajni sud na kojem mu je izrečena kazna od 16 tisuća kuna. 

No, iako je možda među rijetkima koji su kod nas oglobljeni iznosom ove visine, nikako nije jedini recidivist. 

Prošlog je mjeseca umaška policija radi više počinjenih prekršaja  prijavila 35-godišnjaka koji je zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom, sletio van kolnika, udario u ogradu kuće, napustio mjesto događaja i vratio se tek nakon završenog očevida. Vozilom je upravljao pod utjecajem alkohola i to pod zabranom upravljanja motornim vozilom. 

Možda je najpoznatiji slučaj zaposlenice HAC-a Ivane Tene Gotovac Soldić koja je, također u listopadu ove godine, na Poljičkoj cesti u Splitu u alkoholiziranom stanju izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Marija Ćorić. Vozačica je pobjegla s mjesta nesreće, utvrđeno je da je vozila bez vozačke dozvole koja joj je oduzeta zbog vožnje u pijanom stanju, te da je u svom vozačkom stažu izazvala već pet nesreća. 

Iza nas je i vikend Martinja tijekom kojeg su, redovitim i strožim policijskim kontrolama unatoč, brojni vozači diljem Hrvatske "pali" alkotest i napuhali više od dozvoljenog, te im to nije bio prvi puta.

Čini se da hrvatske prometnice obiluju vozačima - ponavljačima prometnih prekršaja, a možda je razlog u tome što do sada nitko nije bio kažnjen u toj mjeri da ni ne pomisli na ponavljanje prometnog prekršaja.

Stoga je odlična vijest najava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da će kazne za vozače koji ponavljaju prekršaje od iduće godine biti mnogo drastičnije. Nezadovoljan je što podaci govore da takvih vozača tijekom vikend policijskih akcija ima čak 40. 

Stoga bi nove mjere uključivale oduzimanje vozila, strožu penalizaciju prilikom oduzimanja vozačkih dozvola i općenito, jače udaranje po džepu, jer upravo to je možda jedino što bi moglo spriječiti ljubitelje kapljice, neprilagođene brzine i tomu sličnog, da u neadekvatnom stanju sjednu za volan i upropaste život nekom drugom, pa i sebi. 

prometna nesreća

promet

prekršaj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter