NEVJEROJATNE KLIMATSKE PROMJENE

Kako je moguće da je na Aljasci toplije nego u New Yorku i što se to događa s vremenom?


100posto
12.07.2019.08:00
Kako je moguće da je na Aljasci toplije nego u New Yorku i što se to događa s vremenom?
Profimedia

sažeto

Nesnosni udari vrućine pojavljivat će se svaka dva-tri tjedna do kraja ljeta, a istraživanja pokazuju da će to postati redovna pojava zbog globalnog zatopljenja


100posto
12.07.2019.08:00

Anchorage, najveći grad u američkoj saveznoj državi Aljasci, prošlog tjedna bio je topliji od New Yorka, Europu je zahvatio nezapamćen toplinski val, dok je u Indiji zabilježena temperatura od 49 stupnjeva Celzijusa.

Gradovi u Aljasci su čak 34 dana za redom bilježili temperature koje su iznad prosjeka za ovo doba godine. U Anchorageu je 4. srpnja izmjereno rekordnih 32,3 stupnjeva Celzijusa, a najviša temperatura koja je do tada izmjerena u tom gradu iznosila je 29,4 stupnjeva Celzijusa.

Meteorolozi objašnjavaju da se pod utjecajem atmosferskog pritiska nad Aljaskom od početka srpnja nalazi svojevrsni vreli zračni mjehur. Najavljuju i da će se nesnosni udari vrućine pojavljivati svaka dva-tri tjedna do kraja ljeta, a istraživanja pokazuju da će to postati redovna pojava zbog globalnog zatopljenja.

Profimedia

Snažan toplinski val pogodio Europu

Ogromne površine na Arktiku su pod požarima koji emitiraju na tone ugljikovog dioksida, koji će nažalost još više utjecati na globalno zatopljenje. U 2019. su se dogodili požari u kojima je izgorjelo oko 260 tisuća hektara zemlje.

"Količina ugljikovog dioksida emitiranog u požarima na Arktiku u srpnju 2019. je već sad veća nego ukupna količina CO2 koja se emitira s istog područja u posljednjih osam godina", ustvrdio je profesor Thomas Smith.

Vruć zrak iz saharske pustinje u lipnju je stigao i u Europu. Prosječne temperature bile su značajno veće nego prethodno desetljeće u tom periodu, a najveća temperatura izmjerena je u Francuskoj 28. lipnja i iznosila je čak 45 stupnjeva Celzijusa. U zemlji u kojoj ne postoji infrastruktura po pitanju klimatizacije zgrada, ljudi su spas od vrućina tražili posvuda, pogotovo u gradskim fontanama.

Profimedia

Nestašica vode zbog toplinskog vala

Početkom lipnja u indijskom gradu Churu izmjerena je temperatura od nevjerojatnih 49 stupnjeva Celzijusa. Toplinski val izazvao je nestašice vode u New Delhiju zbog čega se dogodio veliki broj smrtnih slučajeva.

Nakon svega toga, Indiju je zahvatila najveća kiša u posljednjih 15 godina. U Mumbaiju je poginulo 30 osoba. Stručnjaci za klimatske promjene ističu kako će takve pojave biti sve češće kako se planeta bude zagrijavala.

New York

vrućina

klima

Aljaska

newsletter

Prijavite se na Newsletter