kad kočnice malo popuste

Kako je Leonardo da Vinci uspio žestoko posvađati Talijane i Francuze: 'On je naš, ne mogu oni dobiti sve!'


100posto
18.11.2018.20:00
Kako je Leonardo da Vinci uspio žestoko posvađati Talijane i Francuze: 'On je naš, ne mogu oni dobiti sve!'
iStock

sažeto

Državna tajnica za kulturna dobra i turizam Lucia Borgonzoni poručila je da su nevjerojatni uvjeti dogovora koji je postigao bivši ministar kulture Dario Franceschini


100posto
18.11.2018.20:00

Talijanske vlasti žele nove pregovore s upravom pariškog Louvrea o pozajmljivanju umjetničkih djela Leonarda da Vincija tog pariškom muzeju za izložbu povodom 500 godina od njegove smrti. Državna tajnica za kulturna dobra i turizam Lucia Borgonzoni poručila je da su nevjerojatni uvjeti dogovora koji je postigao bivši ministar kulture Dario Franceschini. 

"Leonardo da Vinci je bio Talijan, koji je umro u Francuskoj te bi pozajmljivanje njegovih djela Louvreu stavilo Italiju na marginu velikog kulturnog događaja", poručila je Borgonzoni , dodavši da trebaju ponovno pregovarati te da ne mogu Francuzi imati sve. 

 Italija se, naime, 2017. godine obvezala da glavnom francuskom muzeju pozajmi sve slike tog slavnog umjetnika za izložbu 2019. povodom 500 godina smrti tog majstora slikarstva. Po tom sporazumu, Louvre se obavezao pozajmiti muzeju u Rimu djela drugog velikog renesansnog slikara, Raffaella Santija, za izložbu povodom 500 godina od njegove smrti, 2020. godine. No, sve se čini da će dogovor propasti. 

Italija

muzej

slikar

Leonardo Da Vinci

Louvre

newsletter

Prijavite se na Newsletter