SERIJAL MAFIJA (12): MISTERIOZNI PODUZETNIK

Kako je kolumbijski krijumčar u Zagrebu kokainom pokušao kupiti oružje za islamističku terorističku skupinu


Matej Devčić
07.04.2019.19:00
Kako je kolumbijski krijumčar u Zagrebu kokainom pokušao kupiti oružje za islamističku terorističku skupinu
Niksa Stipanicev/CROPIX

sažeto

54-godišnjak je pao zbog sumnje za prebacivanje kokaina na područje Europe i surađivanje s terorističkim skupinama 


Matej Devčić
07.04.2019.19:00

Turbulentna i s jedne strane zavidna povijest Balkana uvjerila nas je da je ovo područje uvijek bilo plodno tlo za korupciju i kriminal, pa tako i za strukture mafije te kolumbijske narkokartele koji u ova područja, kako to obično biva, dođu poslom i to onim najunosnijim.

Tako je prošle godine odjeknula vijest o uhićenju 54-godišnjeg kolumbijskog poduzetnika Davida Cardone na području Zagreba. Nije Cardona običan poduzetnik, naravno, on je onaj pravi primjer kolumbijskog biznismena.

Jedan od najistaknutijih krijumčara kokaina u Kolumbiji

Cardonu su, naime, američke vlasti tražile zbog organiziranja međunarodne trgovine kokainom te zbog još jedne sumanute stavke, koju ćemo spomenuti malo kasnije.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Uhićen je temeljem američke Interpolove tjeralice, protiv njega je pokrenut postupak izručenja i određen mu je ekstradicijski pritvor. Što se o Cardoni zna? Kako piše abcNews, u Kolumbiji slovi za jednog od najistaknutijih krijumčara kokaina.

Navodno je, najmanje pola godine prije uhićenja, bio pod tajnom istragom američkih vlasti zbog sumnji u kršenje nekoliko saveznih zakona, a ranije je zbog krijumčarenja kokaina bio osuđen u Italiji.

Teroristi zarađuju na čuvanju pošiljaka droge

Amerikanci, naime, sumnjaju da je on jedan od organizatora u međunarodnoj skupini krijumčara kokaina. U sklopu istrage, nakon koje je Cardona službeno osumnjičen za nekoliko kaznenih djela, američke vlasti su zaplijenile brod na kojem se nalazila pošiljka kokaina koja se dovodi u vezu s kolumbijskim poduzetnikom.

Radi se, navodno, o zaplijeni na području Malih Antila, te je tada zaplijenjeno 600 kilograma kokaina. Američke vlasti su nakon toga počele sve intenzivnije istraživati Cardonu i otkrili da se koncentrirao na prebacivanje kokaina na području Europe i da surađuje s islamističkim terorističkim skupinama s područja Malija.

Kokain je, kako smo i ranije spomenuli, unosan biznis, a u njemu su svoju priliku vidjele i terorističke skupine povezane s al-Qa'idom i Islamskom državom na području zapadne Afrike.

Kako bi zaradili novac za terorističke aktivnosti, teroristi su pružali zaštitu pošiljkama kokaina koje su južnoamerički karteli preko Afrike plasirali u Europu, a jedan od posrednika u cijeloj toj priči bio je i Cardona.

Bio u kontaktu s organizacijom koja je povezana s al-Qa'idom

Getty Images

Prema podacima koje su prikupile američke agencije, Cardona je bio zadužen da u zamjenu za zaštitu kokaina terorističkoj skupini iz Malija nabavi velike količine oružja, a radilo se o naočalama za noćno gledanje, velikoj količini kalašnjikova te o prijenosnim raketnim sustavima zemlja-zrak koji predstavljaju veliku prijetnju za rušenje putničkih aviona.

Kolumbijski poduzetnik je oko tog transfera kontaktirao s Ansar Al-Din, organizacijom koja je postala ozloglašen nakon akcija 2012., kada su njeni članovi prilikom zauzimanja grada Aguelhoka u Maliju pobili 82 zarobljena vojnika i civila.

Ansar Al-Din, s kojima je dogovarao posao "oružje za kokain", navodno je povezana i s al-Qa'idom islamskog Magreba.

U klopku ga namamila DEA i hrvatski istražitelj

Sastanak s dobavljačima oružja navodno je bio dogovoren u Zagrebu gdje je Cardona i uhićen. U hrvatsku metropolu, odnosno u klopku, namamili su ga "svjedok-suradnik" Američke agencije za suzbijanje droge (DEA) i jedan prikriveni istražitelj hrvatske policije.

Cardona im je rekao kako kokainom želi kupiti oružje za "bradonje", pripadnike islamističke terorističke skupine Ansar Al-din, te kako godinama surađuje s njima jer mu omogućavaju korištenje pista za avione na području Zapadne Afrike iz koje južnoamerički kokain ide dalje u Europu.

Klopka za Cardonu počela se postavljati još u Madridu gdje su dvojica DEA-inih izvora počela s njim razgovore o transakciji, a nakon toga kolumbijski poduzetnik dolazi u Hrvatsku i pada u ruke hrvatske policije i USKOK-a.

Optužen za narkoterorizam

Dva dana nakon njegovog uhićenja, policija je uhvatila i dvojicu njegovih suradnika koji su privatnim zrakoplovom u Zagreb dovezli kilogram kokaina visoke čistoće kojim je trebala biti plaćena isporuka oružja.

Zeljko Puhovski/CROPIX

Cardona je izručen u New York i izveden pred lice pravde. "Jasno je kazao kako je spreman nabaviti oružje islamističkoj organizaciji te istaknuo da je ono bilo namijenjeno za rušenje američkog zrakoplova", stoji u izjavi tužiteljstva.

Ono ga je, u konačnici, optužilo za narkoterorizam, zavjeru za trgovanje narkotika, zavjeru za trgovanje oružjem i kršenje pomorskih zakona.

terorizam

kokain

oružje

Kolumbija

David Cardona

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter