uz ovog mostovca nisi svoj

Kako je Grmoja postao vodeći saborski provokator. Na premijera je imao zadnji pik, ali on nije jedini. Pod njegovim oštrim jezikom našli su se još neki


Daniel Radman
17.01.2019.10:40
Kako je Grmoja postao vodeći saborski provokator. Na premijera je imao zadnji pik, ali on nije jedini. Pod njegovim oštrim jezikom našli su se još neki
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Hrastovog Hrvoja Zekanovića 'natjerao' je da zagalami 'Mrš!' preko cijele sabornice


Daniel Radman
17.01.2019.10:40

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja trenutno je najubojitiji 'žalac' oporbe, u zadnje vrijeme u dobroj je formi kad je riječ o provokacijama koje njegovim rivalima i ne sjedaju baš najbolje.

Premijer Andrej Plenković je zadnji u nizu, a s obzirom na svoju funkciju, pa i reakciju, i čovjek koji je najviše osjetio Grmojin 'ubod'. Prozivke da premijer radi u interesu Srbije bile su tek uvod u glavni čin, u kojem je 'mostovac' upotrijebio riječ 'anemični' koja je kod premijera izazvala isti efekt kao i crvena krpa ispred pobješnjelog bika.

Cinik bi dodao, napokon je i premijer pokazao odlučnost, vjerojatno je nekom i bilo drago vidjeti ga takvog, no uz sve simpatije prema premijeru gotovo je nemoguće opravdati ovakvu reakciju.

Zekanovićevo 'Mrš' prolomilo se sabornicom

Goran Mehkek / CROPIX

No, ni oporbi baš ne sjedaju najbolje njegovi komentari. Tako mu je prethodna žrtva mi je 'hrastov' Hrvoje Zekanović. Zapravo, njihov sukob je i bio oko toga tko je oporba, a tko HDZ-ov vazal. Grmoja je Zekanoviću poručio da je on dobio povjerenje hrvatskih građana, dok je Zekanović u saboru baš zbog Plenkovića.

'Evo vas na slici, pogledajte, s Andrejem Plenkovićem, vidi vas ovdje kako ste simpatični vas dvojica. Nešto je Plenković bolje izgledao nego sada. Tako da nemojte vi meni govoriti što sam ja i tko sam ja', bile su okidač za svađu.

Ni Zekanović nije ostao dužan.

'Za razliku od vas, ja sam Plenkoviću rekao 'ne', a vas je potjerao, dao vam košaricu. Da je bilo po vama, vi biste bili mali, dobri, još biste imali svoje ministre i sinekurice, ali ne možete, jer ste dobili nogu u guzicu', glasio je odgovor.

Jandrokovićev apaurin za Grmoju

Bruno Konjevic / CROPIX

Saborska rasprava je nastavljena, riječ je nominalno preuzeo zastupnik Stier, a onda se sabornicom prolomilo glasno 'Mrš!' Dakako, bila je to Zekanovićeva reakcija. Grmoja je tada, nešto manje teatralno nego Plenković, prišao njegovoj klupi, a epilog je bila opomena za obojicu.

No, Zekanović je sve pokušao prebaciti na Grmoju, tim više što se iz pozadine čulo 'Šta se bojiš?', što je Zekanović pokušao prikazati kao prijetnju.

Do ovih sukoba, Grmoja je na živce najviše išao predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, koji je zbog njega zvao stražu i izbacivao ga iz sabornice, a ta ovlast, zapravo, pokazala se zasad kao adekvatni apaurin za Grmojine provokacije.

Andrej Plenković

Sabor

Gordan Jandroković

Nikola Grmoja

Hrvoje Zekanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter