VIDEO: ZVIŽDUCI S KNINSKIH ULICA

Kako je dan obilježavanja pobjede i operacije Oluja postao prvorazredno političko pitanje i javna pljuvačnica za političare?


Mia Peretić
04.08.2018.16:00
Kako je dan obilježavanja pobjede i operacije Oluja postao prvorazredno političko pitanje i javna pljuvačnica za političare?
Tom Dubravec / CROPIX

sažeto

Paralelne proslave počele su još 2003. godine kada je Thompson 'protjeran' iz Knina i udomaćen u Čavoglavama


Mia Peretić
04.08.2018.16:00

Sutra se u Hrvatskoj obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu i oslobađanje okupiranog grada Knina u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, koja je otpočela na današnji dan prije 23 godine.

No, osim kao jedan od ključnih datuma hrvatske povijesti, sutrašnji je datum diljem države poznat i kao dan na koji političari, bolje i preciznije od bilo kakvog statističkog istraživanja, mogu napipati kako narod diše po pitanju politika koje provode. Također, sad već tradicionalni zvižduci tijekom službenih govora služe i kao barometar popularnosti pojedinaca.

Tako je premijer Andrej Plenković ove godine "kompromisno" odlučio dio proslave vratiti na kninski trg, odakle je prošle godine obilježavanje preseljeno na kninsku tvrđavu. Ni njemu se vjerojatno nije slušalo fućkanje, pa je logistička služba možda pretpostavila da su šanse za to mnogo manje ako premijera stave na usijanu utvrdu i 50 stupnjeva u hladu. 

Ove će godine jednostavno morati podnijeti taj rizik s obzirom da će državni dužnosnici govoriti na Trgu Ante Starčevića, a ne na tvrđavi. 

No, HDZ tradicionalno ima manje razloga za zabrinutost jer glavninu uvreda uglavnom "popije" SDP. Podsjetimo, 2013. godine je tadašnji premijer Zoran Milanović brutalno izviždan, a  neko je vrijeme, sukladno sigurnosnoj procjeni, čak bio prisiljen čučati na tvrđavi dok se gomila ne raziđe. 

No, peti kolovoza nije oduvijek bio tako snažno politiziran. Još 2003. godine proslava se podijelila na onu političku u Kninu i onu za narod - i to nakon što je Marko Perković Thompson nakon kritike zbog pjevanja Bojne Čavoglave koja počinje sa ""Za dom, spremni" proslavu odlučio preseliti u Čavoglave. Tamo je paralelna proslava trajala sve do 2015., kada je glazbeni heroj desnice održao koncert na kninskom gradskom stadionu.

Politika i u glazbenom programu

Ove će godine u Kninu pjevati Miroslav Škoro i Lidija Bačić, a Thompson će, pak, nastupiti u Glini. Nakon što je lani obljetnicu Oluje obilježio u Slunju, za medije je rekao da mu je namjera svake godine pjevati u drugom herojskom gradu. 

No, ovoga se puta kao najkontroverzniji ispostavio nastup Hladnog piva u Splitu na tvrđavi Gripe. Poznati punkeri će večerašnjim koncertom obilježiti 30 godina djelovanja benda, što je jednu skupinu ljudi posebno iziritiralo jer su smatrali da je njihova glazba, politika ili, valjda, svjetonazor, neprikladni datumima 04. i 05. kolovoza. 

Stvar je otišla toliko daleko da je čak i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara javno "oprao" ruke, objasnivši da Grad Split nije organizator tog koncerta, te da mu Hladno pivo nije najdraža glazbena grupa, i da njihova svirka nije dio nikakvog službenog programa proslave Dana pobjede.

Što reći, čini se da će dečki iz benda na ovoj svirci još zdušnije pjevati stih jedne od svojih pjesama koji glasi "Politika me u životu uvijek pratila u stopu".

oluja

Plenković

Knin

Thompson

Dan pobjede

Dan domovinske zahvalnosti

Milanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter