'oteli su ga pokvarenjaci'

Kako je CERN-ov interni imenik postao svjetska mreža bez koje danas ne možemo zamisliti život. A sve je započelo zbog osobnih frustracija


Matej Devčić
09.03.2019.08:00
Kako je CERN-ov interni imenik postao svjetska mreža bez koje danas ne možemo zamisliti život. A sve je započelo zbog osobnih frustracija
Profimedia

sažeto

Otac weba koji je nastao u CERN-u višestruko je nagrađivan za stvaranje sustava koji je promijenio svijet


Matej Devčić
09.03.2019.08:00

U ožujku 1989. mladi britanski softverski inženjer stvorio je nešto bez čega danas praktički ne možemo zamisliti život. Tim Berners-Lee, naime, prije trideset godina smislio je sustav kojim će znanstvenici među sobom dijeliti informacije - World Wide Web.

Web je nastao u CERN-u, znanstvenom laboratoriju pokraj Ženeve u kojem se nalazi mala komemorativna ploča pored imena Berners-Leeja. Prema pisanju Newsa, Berners-Lee je bio zadužen za CERN-ov interni imenik, ali ga je zanimalo na koji način može omogućiti znanstvenicima diljem svijeta koji su surađivali s CERN-om da lakše dijele informacije u svom radu.

1993. web postao besplatan za sve

Na jednom simpoziju Berners-Lee je kazao da je World Wide Web stvorio kako bi se riješio vlastitih frustracija. Njegova vizija decentraliziranog sustava za upravljanje i pretraživanje informacijama postala je stvarnost i rodio se World Wide Web koji je omogućio da se web stranicama pristupa pomoću pretraživača i da ih se pohranjuje.

Profimedia

Razvoju World Wide Weba pridonio je i belgijski znanstvenik Robert Cailliau koji se razvojnom timu pridružio 1990. godine. te je zajedno s ostalima stvorio tzv. HTTP koji je korisnicima omogućio da do izvora dođu klikanjem na poveznice i web adrese.

1991. godine preglednik je stavljen u uporabu i izvan CERN-a, a odlukom ovog znanstvenog laboratorija 1993. web je postao besplatan za sve. Iste godine je predstavljena i prva grafička tražilica, a sve ostalo je povijest.

Dramatičan istup oca weba

Francois Fluckiger, koji je naslijedio Berners-Leeja na čelu tima za razboj weba, kazao je da je web jedan od najvećih izuma 20. stoljeća i teško se ne složiti s njim. Web nam je pod prste pračktički donio čitav svijet, omogućio da dođemo do velikog broja informacija te da budemo u kontaktu s prijateljima i rodbinom iz inozemstva.

No, web je donio i neke loše stvari koje se ne mogu poricati, a shvatio je to i Berners-Lee koji je pokrenuo kampanju za spašavanje weba. Na summitu u Lisabonu u studenom prošle godine u dramatičnom istupu poručio je da su web oteli pokvarenjaci, referirajući se na prijetnje s kojima su korisnici suočeni, poput kibernetičkog kriminala, krađe podataka, govora mržnje i lažnih vijesti.

Otac weba višestruko je nagrađivan za stvaranje sustava koji je promijenio svijet. Godine 2004. kraljica Elizabeta II. proglasila ga je vitezom, dobio je i titulu KBE za svoj rad na globalnom razvoju interneta, a tri godine poslije dodijeljen mu je Orden zasluga, čime je tada postao jedan od samo 24 živuća čovjeka koji su ga primili.

Tim Berners-Lee

World Wide Web

CERN

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter