Znate li tko su Yahoo boys?

Kako bi vam uzeli novac šalju mailove, tvrde da ih vlast tuče jer su gay, a nekada koriste i voodoo magiju


Mia Mitrović
26.12.2018.19:00
Kako bi vam uzeli novac šalju mailove, tvrde da ih vlast tuče jer su gay, a nekada koriste i voodoo magiju
iStock

sažeto

U Nigeriji, svjestkoj prijestolnici internet prijevara, najpoželjnije je zanimanje biti 'Yahoo boy', internetski varalica


Mia Mitrović
26.12.2018.19:00

Javio vam se rođak iz Afrike koji vam je ostavio milijune? Ili nigerijski gay koji treba pomoć da pobjegne iz zemlje? Ako ste uplatili novac, čestitamo, nasjeli ste na jednu od najčešćih internetskih prevara. 

Otkako je civilizacije postoje i prevaranti koji vrebaju naivce. Otkako je većina svijeta na internetu, preselili su se na www jer im omogućava da se domognu velike love uz samo nekoliko klikova mišem.

„Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Tursku, i moju torbu, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 2.000 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem letu. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako mi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!“

Ovaj mail dobili su brojni korisnici interneta u Hrvatskoj. Potpisuje ga neka osoba koju znate i vjerujete joj, no negdje je pokupila malware koji joj je ukrao podatke o e-mailu pa prevarantski softveri šalju mailove u njeno ime. 

Hrvatskom kruže i brojne Facebook prijevare. Korisnici se obavještavaju da su pobijedili na nagradnoj igri, a kako bi dobili nagradu, potrebno je poslati kopiju osobne iskaznice. U težim slučajevima, korisnici su osvajali poklon bonove velikih hrvatskih kompanija, a da bi ih osvojili, morali su ispuniti formulare kojima su zapravo pristali na dobivanje skupih sms poruka koje su im praznile račune. 

U lipnju ove godine zbog internetske je prijevare proračun grada Đakova oštećen za 50 000 kuna. Pročelnik za financije dobio je mail od gradonačelnika da hitno uplati novac na račun Johna Smitha. Ne sluteći ništa, uplatio je novac koji je zauvijek netragom nestao. 

Hrvatska se 2017. našla u mreži organiziranih prevaranta koji su proveli najveću operaciju pranja novca u povijesti. Preko fiktivnih tvrtki otvorenih u Londonu i pravih tvrtki diljem Europe, od kojih su neke i iz Hrvatske, oprane su milijarde dolara iz Rusije. Procjenjuje se da je iz Rusije izneseno oko 20 milijardi dolara, a u razdoblju od 2011. do 2014. hrvatske su tvrtke primile oko pola milijuna dolara.

Reuters

Prema podacima FBI-a, u 2017. je samo u SAD-u internetskim prijevarama zarađeno 1,7 milijardi dolara. Prijevare na internetu koje variraju od spama do ozbiljnije razrađenih shema, globalnu ekonomiju godišnje koštaju oko 600 milijardi dolara.

Naivci su najdraža meta

Nepostojeće humanitarne akcije, lažne karte za koncerte i sportske događaje, web prodaja artikla kojih nema, tobožnji dobici na lotu, velika nasljedstva bogatih rođaka iz crne Afrike za koje niste ni znali da postoje, lažne darovne kartice, krađa osobnih podataka na društvenim mrežama… Prijevara je sve više, a cyber prevaranti postaju kreativniji. Naivni građani, uglavnom starije dobi koji se ne snalaze baš dobro na internetu, najlakša su im meta. Žrtvama prijevara pali su i mnogi u Hrvatskoj.

„Prije nekoliko mjeseci stigla mi je poruka odvjetnika s engleskim prezimenom. Javio mi se u ime svog klijenta, mog rođaka koji mi je u nasljedstvo ostavio velik novac. Radilo se o nekoliko milijuna dolara. Obradovao sam se jer, otkako sam u mirovini, teško živim i već počeo razmišljati što ću sve kupiti tim novcem“, počinje svoju priču umirovljenik Miroslav (66) koji, srećom, nije pao žrtvom prijevare.

„Pohvalio sam se sinu da uskoro postajemo milijunaši. On mi se nasmijao i rekao 'stari, ne budali, to ti je prijevara'. Isprva sam se strašno naljutio na njega što mi ne vjeruje, no, kada me 'odvjetnik' zamolio da uplatim 500 dolara kako bi aktivirao račun u nigerijskoj banci na kojem je zamrznuto moje nasljedstvo, shvatio sam da je u pravu“, govori.

Nigerijska prijevara već je desetak godina jedna od najčešćih na internetu. U zadnje vrijeme dolazi u sve više i više varijacija, no jedno im je zajedničko: kada uplatite novac, svaka komunikacija s vašim 'donatorom' prestaje stoga je važno da ni u kojem slučaju ne odgovarate na takve mailove.

Ogroman porast online kriminala

Svjetska prijestolnica online prijevara je Nigerija gdje čitav jedan sloj društva, a radi se o mladima, obrazovanima i nezaposlenima živi baveći se tom djelatnošću. Nazivaju ih Yahoo boys jer su u svojim počecima, ranih 2000-ih, otvarali e-mail adrese na toj besplatnoj platformi.

Sredinom studenog pred sudom u Lagosu pojavio se 48-godišnji Nigerijac kojeg se tereti da je organiziranjem prijevara 'zaradio' 20, 5 milijuna dolara. U mailovima koje je slao, predstavljao se kao nigerijska prva dama Aisha Buhari, a od svojih je žrtava tražio da uplate novac u humanitarni fond kojime ona, tobože, upravlja.

S njim je pred lice pravde priveden i jedan njegov kolega. On je naivce na internetu prevario da je sirijski liječnik kojemu je hitno potreban novac kako bi napustio svoju ratom zahvaćenu zemlju.

iStock

Studija koju su 2017. zajedno proveli Interpol i kompanija TrendMicro pokazala je ogroman porast broja aktivnosti cyber kriminala u zapadnoj Africi od čak 132% u periodu između 2013. i 2015.

U Nigeriji Yahoo boys operiraju od ranih 2000-ih, a zahvaljujući pojavi društvenih mreža, sve lakše stupaju u kontakt sa žrtvom. U Nigeriji se vrsta posla kojim se bave zove 'Prijevara 419' prema članku kaznenog zakona koji definira prijevare.

Kada uplatite novac, Yahoo boy nestaje

Zbog teške situacije u zemlji i stope nezaposlenosti od čak 21%, Yahoo boy je jedno od najpoželjnijih zanimanja pa mnogi mladi sanjaju da postanu bogati Internet prevaranti.

Tipični Yahoo boy svoju karijeru započinje jednostavnim prijevarama i postepeno prelazi na one složenije. Najčešća početnička prijevara zove se 'web freestyle', a sastoji se u tome da prevarant otvori račun na nekom od servisa za spajanje usamljenih srca i čeka da se netko zaljubi u njega. Potom plače, moli i traži pomoć koju uglavnom dobiva.

Najuspješniji su u ovoj vrsti prijevara oni koji se pretvaraju da su LGTB osobe jer je u Nigeriji homoseksualnost zabranjena, a onaj koga otkriju, može završiti u zatvoru na čak 14 godina. Zbog toga, brojne dobre duše, lažnim nigerijskim LGTB osobama često šalju velike iznose novaca za avionske karte kako bi pobjegli iz zemlje i sastali se sa svojim dobročiniteljima iz bogatih zapadnih zemalja. Jednom kada je novac za kartu na računu, Yahoo boy nestaje sa servisa za upoznavanje kao da ga nikada nije bilo, otvara novi račun, a prijevara se nastavlja.

 
 
 
View this post on Instagram

I don’t do “take me backs”... I just go back hun ✌️ #Gucci

A post shared by R A Y (@hushpuppi) on Aug 12, 2018 at 7:55am PDT

Yahoo boy uglavnom počinje s ovakvom vrstom prijevara i sa žrtvom se dopisuje iz Internet kafića jer mu je tako teško ući u trag. Kada prijeđe na složenije, ne djeluje sam jer mu za uspješnu prijevaru treba mreža suradnika. S njim rade krivotvoritelji dokumenata, hakeri i ono što je najvažnije, osoba u banci preko koje se vrše transakcije. S obzirom na količinu novca koji zarade, svi uključeni dobivaju ogromne honorare. Nakon nekog vremena uspješnog poslovanja, Yahoo boys kupe čitavu poslovnu zgradu iz koje djeluju predstavljajući se kao biznismeni koji rade s brojim 'klijentima' iz čitavog svijeta.

Operacije se obavljaju vikendom

Poslovne prijevare najteže je izvesti. No, kada 'klijentu' dostave uvjerljivu dokumentaciju, a on se potom čuje s ljubaznim zaposlenikom banke koji s njim priča na fluentnom engleskom, prestane svaka sumnja. Operacije se obavljaju najčešće vikendom jer tada banke ne rade pa je gotovo nemoguće opozvati provedenu transakciju. Do ponedjeljka ujutro, novac je već izvučen, a račun na koji je izvršena uplata zatvoren.

„Zapadnjaci neprestano padaju na naše prijevare jer, za razliku od nas Nigerijaca, vjeruju u 'online'. U njihovim zemljama sustav online trgovine funkcionira pa lako povjeruju u naše 'dealove' koji oponašaju poslovne protokole na Zapadu“, rekao je jedan Yahoo boy portalu zammagazine.

U čitav biznis uključeni su i organi reda koji uhićuju samo one koje ne poznaju ili koji im ne iskazuju 'ljubav' u zelenim novčanicama.

U posljednje vrijeme Yahoo boys sve više i više operiraju iz obližnje Gane jer Internet korisnici u ovu zemlju imaju više povjerenja jer Nigerija postaje sve poznatija u svijetu kao prijestolnica online varanja. Gana im je zgodna i zato što posjeduje velike zlatne rezerve pa je ovaj bilateralni kartel prevaranata razgranao i novi oblik prijevare s kupovinom visoko karatnog zlata iz Ghane.

Korupcija gora nego u Hrvatskoj

Neki 'kriminalni sindikati' koriste i voodoo magiju kako bi zaštitili svoje poslovanje. Prizivaju loe (vrhovne vudu bogove op.a) koje bdiju nad njihovim operacijama i donose zlu sreću onima kojim im žele stati na kraj. U narodu pak šire priče o stravičnim kaznama koje su doživjeli oni koji su ih pokušali ugroziti.

I dok prevareni Zapadnjaci plaču nad svojom glupošću što su postali žrtvama očitih prijevara, u Nigeriji je biti Yahoo boy stvar prestiža. U politički nestabilnoj zemlji koja ima indeks korupcije veći čak i od Hrvatske, a društvo nikakve vrijednosti, Yahoo momci utjelovljenje u 'nigerijskog sna'.

Najuspješniji Yahoo dečki uzor su omladini, a mnogi od njih predstavljaju se kao 'influenceri' na društvenim mrežama na kojima imaju brojnu sljedbu. Na Instagramu objavljuju fotografije na kojima poziraju pokraj Lexusa i Lamborghinija ili jednostavno pokraj hrpetina zelenih novčanica, a komentari su im zatrpani pohvalama i molbama da mlade ljude prime u svoje 'kompanije' i nauče ih kako da postanu Yahoo boys.

Hushpuppy na primjer, nema Facebook, ni Twitter, ali na Instagramu se predstavlja kao influencer i hvali bogatstvom kojemu nitko ne zna porijeklo. Bio je siromašan, no naglo se obogatio nakon putovanja u Maleziju. Smatra kraljem Guccija u Nigeriji i ambasadorom ovog modnog brenda.

Mompha vodi uspješnu kompaniju u Lagosu, slika se s dolarima, a followerima dijeli savjete kako se obogatiti teškim radom. Deskid Wayne svoj novac s kojim se slika na Instagramu troši na svoju djevojku koju zove 'Kraljica'. I on iz nekog razloga obožava Gucci.

 
 
 
View this post on Instagram

May The Blessing of Allah fill your life with peace, Joy and Prosperity #Amin 🙏🏿 Happy Eid Mubarak!!!

A post shared by Ismaila mustapha (@mompha) on Aug 21, 2018 at 2:00am PDT

Žive s manje od dolara dnevno

Kako vrijeme prolazi, od prijevara zarađuju sve više i više novca, a njihove prijevare postaju sve sofisticiranije. Inače, Nigerija je 12. najveća svjetska izvoznica nafte, a zemlja je od otkrića prvog naftnog izvora na ušću rijeke Niger 1956. od nafte zaradila više od 350 milijardi dolara. Usprkos tome, oko 70% stanovništva živi s dnevnim prihodima manjim od jednog dolara. S obzirom na takvu situaciju u zemlji koja traje već desetljećima, nije ni čudo da su mladi Nigerijci odlučili zarađivati za život varajući zapadnjake čije ih naftne kompanije desetljećima eksploatiraju.

Kako se zaštiti od internetskih prijevara?

- Ne vjerujte internetu! Provjerite sve deset puta ako treba. Varalice ne love samo vaš novac, već i vaše osobne podatke, lozinke, brojeve računa (phishing) kako bi ukrali vaš identitet i u vaše ime činili razne transakcije diljem svijeta.

-Ne prihvaćajte zahtjeve za prijateljstvo osoba koje ne poznajete. Varalice prijateljstvo s vama mogu iskoristiti kako bi doznali podatke o vama i imena vaših rođaka te tako došli do vaših bankovnih računa.

- Ne otvarajte neprovjerene besplatne wi-fi hotspotove. Ako se uključite, osoba koja ih je otvorila ima pristup svim podacima na vašem računalu ili mobitelu.

- Ne šaljite novac nikome zbog obavijesti koju ste primili putem interneta pa iako se radilo i o poznatoj osobi jer identitet može biti ukraden. Ako vas netko poznati moli za novac mailom, kontaktirajte tu osobu i provjerite o čemu se radi.
Nikada i nikome ne otkrivajte PIN svog bankovnog računa, osobito ne na internetu. Ako uočite nešto sumnjivo, odmah se javite banci.

- Kontaktirajte policiju ako uočite bilo kakvo sumnjivo javljanje nepoznate osobe na internetu ili društvenim mrežama. Online prijevaru možete prijaviti i Europskom uredu za borbu protiv prijevara

Nigerija

prevaranti

spam

online prevare

yahoo boys

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter