NI NEBO NAM NIJE GRANICA

Kako bi izjava predsjednice da 'svi trebamo stremiti mjesecu' mogla postati odličan slogan za ono što se sprema u Sisku


Matej Devčić
15.05.2019.08:40
Kako bi izjava predsjednice da 'svi trebamo stremiti mjesecu' mogla postati odličan slogan za ono što se sprema u Sisku
Reuters

sažeto

Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju, koji bi trebao biti smješten u Sisku, trebao bi razvijati nove inovativne proizvode za svemirsku industriju


Matej Devčić
15.05.2019.08:40

Bilo je to prije koju godinu kada se pompozno najavljivalo da će u Udbini u Ličko-senjskoj županiji biti sagrađena svemirske luke te da ćemo baš ove godine svjedočiti prvim komercijalnim letovima u svemirska prostranstva. Kao što znamo, to se nije dogodilo.

Da je išta od toga ostvareno jučerašnja izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da "svi trebamo stremiti Mjesecu, čak i ako promašimo - sletjet ćete među zvijezde", bio bi idealan slogan za reklamiranje svemirskih letova.

Sisak kao novi centar za svemirsku tehnologiju

No, da predsjedničina izjava i dalje može biti dobar slogan te da od svemira ne odustajemo tako lako dovoljno govori i činjenica da će se na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije donijeti odluka o osnivanju Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju.

100posto

Centar, koji bi bio smješten u Sisku, trebao bi pružati stručnu pomoć u provođenju aktivnosti vezanih za svemirsku i inovativnu tehnologiju, razvijati nove inovativne proizvode za svemirsku industriju, podupirati inovativne projekte učenika i studenata Sisačko-moslavačke županije, ali i biti podrška europskoj svemirskoj industriji u suradnji s različitim institucijama i agencijama.

Projekt podržava voditelj projekta svemirske luke u Udbini

Ovaj projekt podržava i Slobodan Danko Bosanac, astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković, i voditelj Jadranske aero-svemirske asocijacije, koji je bio voditelj projekta svemirske luke u Udbini.

Koliko su u Sisku ozbiljni oko svega ovoga dovoljno govori činjenica da su potpisali nekoliko Ugovora o suradnji na projektu Centra, pa je suradnja dogovorena s Metalurškim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji bi trebao osigurati stručnu, prostornu i tehničku pomoć Centru, dok će Tehnička škola Sisak osigurati prostor za rad Centra u svojim prostorijama.

Suradnja Hrvatske i Europske svemirske agencije

Podsjetimo i da je Hrvatska prije nešto više godinu dana sklopila Sporazum o suradnji s Europskom svemirskom agencijom i tako napravila svoj prvi mali korak na putu da postane 'svemirska sila'. Ministrica Blaženka Divjak, vidno euforična, tada je objavila post koji je zaključila rečenicom "Možda ćemo uskoro imati i Rimac automobil u svemiru", aludirajući na egzibicionistički potez Elona Muska koji je lansirao Teslin Roadster.

Screenshot/YouTube

Kako je za 100posto objasnio Goran Nikolašević, izvršni direktor međunarodne obrazovne organizacije World Space Week Association čiji je delegat u UN-ovom Komitetu za miroljubivo korištenje svemira, pristupanje ESA-i za Hrvatsku znači da bi imala pravo sudjelovati u određenim programima koji se odnose na znanstvena istraživanja, ali i koristiti neke od gospodarskih programa.

svemir

Sisak

Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter