nadamo se da nećemo saznati, ali...

Kakav propust je potreban da se nekog u Hrvatskoj smjeni, ako se i o odgovornosti za bacanje djece s balkona treba danima raspraviti?


Daniel Radman
05.03.2019.13:45
Kakav propust je potreban da se nekog u Hrvatskoj smjeni, ako se i o odgovornosti za bacanje djece s balkona treba danima raspraviti?
Jure Miskovic / CROPIX

sažeto

Činilo se da je će razriješenje ravnateljice Burčul biti formalnost. Samo se činilo


Daniel Radman
05.03.2019.13:45

Danas se sastalo Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru kako bi raspravljalo o retoričkom pitanju je li bilo o ikakvih propusta u radu ravnateljice Centra Vesne Burčul vezano uz tragične događaje u Pagu.

Barem se nama činilo da je bilo retoričko pitanje. No, Upravno vijeće, tj. njezina predsjednica Marina Dujmović Vuković smatrali su da nije tako, već da je to ozbiljno pitanje koje treba duboko raspraviti. U redu, predsjednica Upravnog vijeća pravnica je po struci, radila je i kao sutkinja, a pravila su pravila i nikog ne treba unaprijed osuditi.

Iako ovo nije bio sud, postupak je vodila u maniri najgoreg stereotipa o hrvatskim sucima te je je još jednom pokazala kako funkcionira pravosuđe u Hrvatskoj. I kad su stvari jednostavne – a nitko nas ne može uvjeriti kako ne postoji odgovornost ravnateljice – potrebni su dani i dani da se utvrdi situacija.

Jesu li inspekcija i ministrica u krivu?

Luka Gerlanc / CROPIX

Znači, sad slijedi prepiska. Burčul će se očitovati 'o nekim točkama nalaza', ima rok do petka da dostavi pojašnjenje, a kad Upravno vijeće zaprimi pisano pojašnjenje zakazat će se nova sjednica. Tako može i u nedogled.

S druge strane, neozbiljna ispada i ministrica Nada Murganić koja je izjavila kako su upravnim nadzorom uočeni teški propusti u radu ravnateljice, pa se onda trebamo pitati je li netko ovdje slijep?

Drugo pitanje koje se sasvim jasno nameće je kakav je propust potreban da se smjeni čelnik Centra za socijalni skrb ako bacanje djeteta s kata – koje se dogodilo u obitelji koja je bila pod nadzorom – nije dovoljan propust? 

Zadar

Pag

Nada Murganić

Centar za socijalnu skrb

Vesna Burčul

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter