MI KRIVI? MI ZNALI? MI NISMO ŠKOLOVALI

Kad zezneš veliki posao, muljaš i praviš se da nemaš veze. Pokušali su tako naši političari s avionima, ali to prolazi u Hrvatskoj, ali svjetski veliki igrači to ne pu*e


Valerija Bebek
11.01.2019.12:45
Kad zezneš veliki posao, muljaš i praviš se da nemaš veze. Pokušali su tako naši političari s avionima, ali to prolazi u Hrvatskoj, ali  svjetski veliki igrači to ne pu*e
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Iz Američke ambasade dolazi nešto drugačija priča od one koja nam je servirana ovih dana


Valerija Bebek
11.01.2019.12:45

Sagu o neuspjeloj kupovini izraelskih aviona danas su zaključile i Sjedinjene Države. U svojoj službenoj izjavi tvrde da su od početka bili jasni u vezi svojih uvjeta. Dakle, prema SAD-u, sve oko čega se pregovaralo, od početka se znalo.

"Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira. Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova. Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time", rekli su iz američkog veleposlanstva za N1 televiziju.

U četvrtak smo svjedočili poništenju odluke Hrvatske vlade o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon izraelskog izvješća da nisu uspjeli ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj. Zajedničke izjave na blago rečeno bizarnoj konferenciji za medije, na kojoj nitko od medija nije smio snimati. Ministar Damir Krstičević objavio je da za Hrvatsku neće biti ništa od aviona.

"Nakon razgovora s izraelskim kolegama mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj", kazao je ministar Krstičević.

Na istoj presici direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam je rekao da: "Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna. Izrael nije mogao osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani".

Zgodan izrezan i režiran filmić, dan kasnije poklopio je SAD tvrdnjom da su svi sve od početka znali. Mi smo kod nas navikli da se obećanja ne ispunjavaju, da poslovi propadaju, da političari znaju nuditi alternativne istine. Ali sada su naši političari zakoračili na malo veću scenu i zagrizli nešto veću jabuku. Sada njihove tvrdnje ne demantiraju zviždači, nevladine udruge ili političari iz oporbe, nego SAD. Što je gore po nas to što smo oguglali na njihove neuspjele projekte ili što su sramotu prelili izvan granica zemlje?

SAD

MORH

Damir Krstičević

izraelski avioni

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter