TJEDNO 'SATIRANJE'

Kad ti politička scena izgleda kao jutro na Dolcu, a SDP-ovci i HSS-ovci idu ko' šparoge u rano proljeće


Mia Peretić
04.01.2019.17:00
Kad ti politička scena izgleda kao jutro na Dolcu, a SDP-ovci i HSS-ovci idu ko' šparoge u rano proljeće
Ilustracija / 100posto

sažeto

U javnosti se, ne našom voljom, stvorio dojam kako je političara moguće kupiti baš kao rotkvicu, mrkvu ili kilu banana, a logika je ista kao na pijaci


Mia Peretić
04.01.2019.17:00

"Dobar dan gospođo, kaj hoćete danas? Svega imamo. Sve domaće, sve sezonsko", pozdravlja promrzli prodavač u ranijim jutarnjim satima na Dolcu.

"Dobar dan gospon, joj ni sama ne znam više kaj bi kuhala. Dajte mi recite kaj imate sad friško, kaj drugi najviše kupuju?", upita ga zabundana gospođa u potrazi za sastojcima za današnji ručak.

"Friško je sve, a sad vam ko' alva ide taj SDP", pokazuje prodavač na asortiman koji zauzima najveću površinu ionako krcatog stola.

"SDP?", zbunjeno će gospođa.

"Da, SDP. To vam je Sezonsko Domaće Povrće. Od njega vam je svaka juhica bolja", ponosno će prodavač.

"Dobro, dajte mi par toga, kak ste već rekli da se zove, za probu. A kaj još imate da se puno kupuje?", upitala je gospođa, mahnito trpajući komade SDP-a u torbu.

"Kupuje vam se još HSS", rukom joj pokazuje na drugi dio stola.

"Kaj vam je, pak, to?", upita ga gospođa još zbunjenije no zadnji puta.

"HSS. Hrvatska Suha Smokva. Vele da je jako zdravo, seljački proizvod. A znate da je sve to domaće i prirodno. Al' to sam tek počeo prodavati. I idu za sada, jako sam zadovoljan", ponosno će prodavač.

"Ajde onda i to mi dajte, taj HSS. To moj muž ne bude štel jesti, al' ak ga metnem u neki kolač, valjda bu fino", odgovara gospođa prebirući po novčaniku.

Na koncu su se srdačno pozdravili, gospođa je otišla kući, a gospon prodavač je nastavio zazivati druge kupce: "Friško stiglo, Sezonsko Domaće Povrće, dođite dok ima".

Damjan Tadic / Cropix

"Ovo je najviši dom ovog naroda, ne možete se ponašati kao na placu"

Mnogo smo puta čuli usporedbe atmosfere u hrvatskom Saboru, pa čak i na političkoj sceni generalno, s onom na nekoj od tržnica. Svojevremeno je HDZ-ovac Ivan Šuker tadašnjem ministru poduzetništva Gordanu Marasu u sabornici rekao:

"Ne možete se ponašati kao na placu. Ovo je najviši dom hrvatskog naroda. Vi ste došli u našu kuću, ponašajte se kao gost. Vi ste užasno nepristojan gost. Kad nemate argumenata, onda vrijeđate".

U politici, kao i na placu, postoje sezone, a najbolje ide "vruća sezonska roba". Trenutno je sezona prebjega, a SDP-ovci i HSS-ovci traženi su ko' šparoge

Pa ako jedan kolega političar to kaže drugome, ni nas, bome, ništa ne priječi da ovaj zamišljeni dijalog između gospođe i prodavača s Dolca ne preslikamo na trenutnu situaciju s hrvatske političke scene i trenda takozvanog "prebježništva", odnosno rastućeg broja političara koji napuštaju svoje dugogodišnje stranke i odlaze u neke druge.

Konkretnije, govorimo o trendu u kojem je saborski klub Milana Bandića nabujao na 13 zastupnika, od čega ih je čak troje iz SDP-a, u kojem, ruku na srce, već dulje vrijeme vlada takvo rasulo da je čudno što ih nije prebjeglo još i više.

U proteklih su se mjesec dana kao poželjna "roba" iskristalizirali članovi Hrvatske seljačke stranke, jer je bivši HSS-ovac Ilija Ćorić prije manje od mjesec dana pomogao spasiti Bandićev zagrebački proračun, a njegovom saborskom klubu jučer se pridružio još jedan, sada također bivši HSS-ovac, Mladen Mađer.

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak zaziva USKOK, upozorava na potencijalne koruptivne radnje i unosne političke transfere.

Damjan Tadic / CROPIX

Stranka GLAS, čija je predsjednica Anka Mrak Taritaš, još izravnije kaže da se, citiramo:

"Postupci kupljenih (ili prodanih) zastupnika pokušavaju prikazati kao problem političkih stranaka iz kojih ti zastupnici odlaze, a oni koji korumpiraju proglašavaju se pobjednicama u političkom nadmetanju, ocjenjuje GLAS i poručuje da je "tretman kakav u javnosti imaju lopovluk, prevara i politička korupcija potpuno moralno posrnuće ove zemlje".

S obzirom na sve navedeno, ovaj "diskurs s Dolca", nameće se sam po sebi. Jer, zaista, u javnosti se, ne našom voljom, stvorio dojam kako je političara moguće kupiti baš kao rotkvicu, mrkvu ili kilu banana, a logika je ista kao na pijaci na kojoj se točno zna što je hit sezone. U rano proljeće sezona je šparoga, a na političkoj sceni trenutno su najfinije šparoge iz SDP-a i HSS-a.

Zeljko Puhovski / CROPIX

U redu, nemamo dokaza da su svi ti ljudi Bandiću otišli jer su iz toga dobili neku financijsku ili ikakvu korist, no trgovati se može i bez novca. Kako drugačije nazvati zamjenu stranačkog uvjerenja i političkog povjerenja koje su im na izborima dali građani, no trgovinom moralom?

A jedini koji u čitavoj priči profitira je rastući OPG, odnosno Obiteljsko Političko Gospodarstvo Milana Bandića.

* Ovaj tekst služi političkoj satiri, situacije i razgovori su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

Milan Bandić

SDP

HSS

prebjezi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter