Moglo bi vam pozliti

Kad ste se zadnji put seksali? Ako koristite neki od ovih pametnih pomagala, vaše intimne aktivnosti možda su i zabilježene te ih netko preslušava


Valerija Bebek
27.07.2019.18:00
Kad ste se zadnji put seksali? Ako koristite neki od ovih pametnih pomagala, vaše intimne aktivnosti možda su i zabilježene te ih netko preslušava
iStock

sažeto

Ako vas je brinuo FaceApp, bez brige postoji nešto mnogo gore od vaših 'postaranih' selfija


Valerija Bebek
27.07.2019.18:00

Popis tehnoloških kompanija koje putem aplikacija, uređaja ili profila špijuniraju svoje korisnike sada je veći i Appleove fanove, točnije sve one koji koriste Siri, pomagača umjetne inteligencije.

Siri, marljiva kakva je, bilježi audio zapise seksualnih odnosa, dogovora s dilerima, neugodne medicinske informacije i druge privatne, vrlo privatne radnje bez znanja korisnika i šalje ih ljudskim ocjeniteljima, otkrio je tajni izvor, zviždač za The Guardian.

I ako vam je do sada muku zadavao filter na FaceAppu, on bi mogao postati mnogo manji, ako ste korisnik Siri asistenta. Audio zapisi koje snimi Siri šalju se ljudima koji rade i žive diljem svijeta, a posao im je da ocjenjuju program umjetne inteligencije prema kvaliteti njegova odgovora - bilo da je aktivacija namjerna, tvrdi anonimni ocjenjivatelj koji je razgovarao s britanskom medijskom kućom.

Izvor tvrdi da su slučajne aktivacije vrlo češće nego što to Apple prikazuje, pogotovo kod korisnika Apple Watcha.

Zvuk šlica, čini se, aktivira Siri

Profimedia

"Dogodili su se bezbrojni slučajevi snimanja tijekom privatnih razgovora između doktora i pacijenata, pri sklapanju poslovnih dogovora, ili pak kriminalnih dogovora, seksualnih činova i tako dalje. Uz te snimke dolaze i podaci o korisniku, u kojima se vidi njihova lokacija, detalji kontakta i aplikacije", otkriva zviždač.

Apple koristi suradnike pomoću podugovora, što znači da nisu njihovi direktni zaposlenici. "Nije da se potiče ili da vas je briga za tuđu privatnost ili vas uopće briga za to", objasnio je jedan od 'prisluškivača' te dodao da se brinu zbog toga što se te snimke snimljene kada Siri misli d aje čula 'riječ za aktivaciju', mogu iskoristiti protiv ljudi koji su ih (slučajno) snimili.

Ono što dalje tvrdi izvor može zvučati kao loš vic nekog perverznog programera, ali zvuk patent zatvarača - šlica- često bude okidač Siri da se probudi.

I dok Apple nigdje eksplicitno ne navodi ljudski faktor i ulogu u razvijanju i treniranju umjetne inteligencije, na pitanje su priznali da "maleni dio Siri zahtjeva analiziranje kako bi se poboljšao Siri diktat". Kompanija ustraje na tome da je količinski to manje od jedan posto svih dnevnih aktivacija njihove umjetne inteligencije te da su te snimke "obično dugačke jednu ili nekoliko sekundi".

Apple

Siri

tajno snimanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter