Dan Roma kod Brace Cigana

'Kad sam bio mlad bio sam najveći disco čager u Zagrebu, a Noćnu moru sam u početku mrzio. Malnar me jedva nagovorio da se pridružim ekipi'


Mia Mitrović
08.04.2019.19:20
'Kad sam bio mlad bio sam najveći disco čager u Zagrebu, a Noćnu moru sam u početku mrzio. Malnar me jedva nagovorio da se pridružim ekipi'
Ranko Šuvar/CROPIX

sažeto

Kada nekom kažeš 'zdravo, Cigane', meni je to isto kao kad kažeš, 'zdravo, brate'. Kad kažeš 'zdravo, Rome', to mi zvuči čudno 


Mia Mitrović
08.04.2019.19:20

Svaki je dan kažu, nova nafaka, a svi su ljudi Cigani, sudbinom prokleti. Ako je stvarno tako, onda je Sead Hasanović, u javnosti poznatiji kao Braco Cigan – naš predsjednik.

Početak je prevrtljivog travnja i Svjetski dan Roma pa smo Bracu posjetili u njegovom lokalu u Slavonskoj Aveniji 125 gdje već nekoliko godina unazad sa suprugom Vesnom vodi restoran gdje se poslužuju najbolji romski i balkanski specijaliteti.

Rom za nove naraštaje 

Restoran Kod Vesne i Brace popularan je među gradskim bonvivanima i boemima zbog posebnog štimunga koji tamo vlada. Dok Braco zabavlja goste svojim pričama i šalama, iz Vesnine magične kuhinje na stol pristižu najukusniji bureci, pite i pečenja u gradu. Za Svjetski dan Roma ovaj zagrebački power couple pripremio je veliku feštu čiji se početak poklapa s izlaskom ovog članka.

"Svjetski je dan Roma, a ja volim svoje Rome pa će biti veselo. Proslavit ćemo ga u narodnom tonu, kako i priliči, uz klopu, cugu i cigansku glazbu", govori Braco i srdačno nas poziva na tulum povodom dana Roma. Objašnjava nam i kako mu je malo čudno što je u zadnje vrijeme od Brace Cigana postao Braco Rom.

Ranko Šuvar/CROPIX

"Nove generacije donose neka nova pravila i bune se kad kažeš Cigan. Meni je Cigan simpatična riječ koja me nimalo ne smeta. Kada nekom kažeš 'zdarvo, Cigane', meni je to isto kao kad kažeš, 'zdravo, brate'. Nema tu ništa negativno. Riječ Rom nema tu težinu i ljepotu koju ima Cigan. Kada kažeš 'zdravo, Rome', to svima čudno zvuči. Bio sam član Svjetskog parlamenta Roma pa sam ih tamo pitao što znači Rom, a što Cigan. Predstavnik Roma iz jedne naše susjedne zemlje mi je odgovorio 'kako, brate pa Cigan je Cigan, a Rom je čovjek'. Ja mu na to kažem pa i Cigan je bio čovjek, nije bio majmun. Podržavam sve promjene pa tako i ovu. Neka bude Rom za nove naraštaje, ali ja sam i dalje Cigan Braco", kaže nam sasvim iskreno naš sugovornik.

"Već 66 godina živim u Zagrebu i 66 godina me zovu Braco Cigan. Dobro, zvali su me i Otis, po Otisu Reddingu jer sam bio najbolji disko čager u Jugoslaviji", dodaje Braco koji smatra da bi se za njegov narod u Hrvatskoj moglo činiti više nego što se trenutno čini.

Peuzeli ste i tarot 

"Situacija je takva da ima nekoliko institucija u Hrvatskoj koje brinu o dobrobiti Roma, no ne surađuju dovoljno. Da bi se poboljšao položaj Roma, moraju se poboljšati i odnosi onih koji ih predstavljaju. Svako tjera neke svoje fore. Moramo maknuti imenicu 'ja' i pretvoriti je u imenicu 'mi'. Kad se to dogodi, bit će bolje. Nedostaje nam suradnje i dijaloga. Svi bi htjeli biti predsjednici i lideri. Onako kako je na razini države, tako je i kod nas. Svi bi vodili, a nitko ništa ne poduzima. Evo, primjerice, mnogi Romi nemaju struju, vodu i kanalizaciju. No, izdali smo umjesto toga romski rječnik", otvoreno nam kaže Braco kojega je politika umorila i više se ne namjerava politički angažirati.

"Politike mi je dosta. Imam 66 godina, nisam više mlad, a imam i problema sa srcem i šećerom. Ostavljam izbore i politiku mladima. Htio sam ući u Sabor da bi zastupao svoje Rome, ne samo kao zastupnik već i kao njihov zaštitnik i glasnogovornik, no sada imam svoju udrugu kojom pomažem koliko mogu", kazao je Braco koji uspješno vodi udrugu Sabor hrvatskih Roma. Kao najveće probleme manjine o kojoj brine, uz spomenuti nedostatak struje, vode i kanalizacije u mnogim romskim naseljima smatra i problem nezaposlenosti.

"Situacija je takva da se čak ni Hrvati ne mogu zaposliti, ali barem Romima dajte da skupljaju sekundarnu sirovinu. To je posao kojim smo se oduvijek bavili. Ono sve što smo mi nekada radili, sada radite vi Hrvati. Sada Hrvati skupljaju sekundarnu sirovinu. A preuzeli ste i tarot, čime su se Romi oduvijek bavili. Oni su ga i izmislili. Sada su tarot po televizijama preuzeli Hrvati", objašnjava Braco kako kaos na tržištu rada u Hrvatskoj loše utječe i na zapošljavanje romske populacije. Dodaje i da je puno toga za Rome, barem u Zagrebu učinio aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Bandić je kum mom mlađem unuku, kao što je Malnar starijem. Na njega galame uvijek jedno te isti, a ne shvaćaju da nije lako biti gradonačelnik velikog grada kao što je Zagreb. Mi Cigani kažemo 'bolje da me mrze nego da me žale', a ta poslovica dosta toga objašnjava i u ovom slučaju", kaže.

Dečko s Centra 

Mnogi ne znaju da je Braco Cigan prije nego što ga je proslavila Noćna mora Željka Malnara svoju slavu stekao već ranih sedamdesetih i to kao najbolji disco čager u čitavoj Jugoslaviji. Za razliku od Malnara, Braco uopće nije s Pešće, već dečko iz Centra.

"Rođen sam u Zajčevoj i odrastao na Glavnom kolodvoru, na Tomislavcu. Tamo smo imali stan. Meni je Pešća bila industrijska zona, predgrađe", priča nam Braco čiji je otac vodio najpoznatiju buregdžinicu u Zagrebu na Glavnom. Topli, fini i masni bureci s Glavnog danas nedostaju zagrebačkoj street food sceni. Tih je dana, prisjeća se, bio najbolji čager u gradu (a i šire).

"Pokojna mama zašila mi je rese na traperice, a na nogama sam imao šestinske opanke, tradicionalni ručni rad. Plesao sam na disko i na rock. Bio sam najveći disco šoumen. Za svaku pjesmu sam imao posebnu priču. Jedno sam ljeto plesao odjeven u traperice, polugol s perjanicom. Glumio sam Indijanca. Prvo je svirao Pink Floyd i stupao sam s lutkom, odrao joj skalp i bacio u publiku. Potom me gađaju tri strijele i ja padam. Počinje 'Speed king' Deep Purplea. Polako se dižem pa se onda razbacam na Santanu i na Land of thousand dances. I danas se sjećam aplauza i ovacija", prisjeća se Braco slavne čagerske mladosti kada su ga u gradu zvali Otis, prema njegovom omiljenom glazbeniku Otisu Reddingu. Nakon indijanske čage, dobio je i ponudu da se odseli u Beograd.

Ranko Šuvar/CROPIX

"Došao sam na šank, naručio štok kolu i prišao mi je novinar studija B. Rekao mi je 'momak, ovo je bilo mrak. Dođi u Beograd, dat ćemo ti 200 maraka za nastup'. Stariji dečki me nisu pustili. Nisam imao pojma, ali tada je bilo hrvatsko proljeće. Mene nije bila briga za hrvatsko proljeće, samo sam htio čagati, ali rekli su mi 'ne, Otise, ostani tu. Ti si naš zagrebački čager'. I tako sam ostao u Zagrebu", kaže Braco koji je sedamdesetih nastupio i na disco dance natjecanju u Londonu gdje je osvojio peto mjesto.

Ili Vesna ili ni jedna 

"Od '71. do '81. bio sam prvi čager Zagreba. Plesao sam u Saloonu, Panti, Karaki... Nema čage na kojoj nisam bio! Ono što je Travolta bio kasnije, to sam bio ja u Zagrebu ranih 70-ih. Povukao sam se kada mi se rodio prvi sin. A pojavio se i break dance, vrćenje na glavi, helikopteri... To nije više bila moja čaga. Na vrijeme sam stao. Otac me nagovarao da se smirim, oženim i da prestanem čagati, a baš sam u to vrijeme upoznao i Vesnu u koju sam se zaljubio na prvi pogled. Ocu sam tada rekao, ili Vesna ili ni jedna", govori Braco dok se Vesna osmjehuje, pomalo sramežljivo. Braco ju, kaže, nije osvojio plesnim pokretima već humorom i iskrenošću. Zajedno su već više od 45 godina.

Bracu, odnosno Otisa kako čaga promatrao je njegov budući učitelj i predsjednik Željko Malnar.

"Volio je način na koji plešem. Znali smo se iz grada još od početka 70-ih. Upoznali smo se u Saloonu gdje sam plesao iza 11, nakon što se zatvorio Big Ben. Čudnim sam ja putevima stigao u Noćnu moru. Prvi puta me Malnar nazvao kada je htio da ga spojim sa svojom rodicom Esmom Redžepovom. Bila je u Zagrebu i htio je s njom napraviti intervju. Kada su se sreli u Gradskoj kavani, izgrlili su se i izljubili. Nisam znao da su bili prijatelji otprije. Njih su dvoje generacija. Drugi put me zvao da mu budem gost kada se Noćna mora snimala još u Teslinoj. Meni se ta emisija uopće nije sviđala, no on je inzistirao da dođem s ciganskim bendom. Otišao sam na Pešću u lokal kod pokojnog Renata i posudio njegove svirače na par sati. Pristao je pod uvjetom da stavimo reklamu za njegov restoran u emisiju", smije se Braco koji nije želio prihvatiti Malnarovu ponudu da postane stalni član ekipe Noćne more.

"Tada smo Vesna i ja prodavali traperice na Jakuševcu. Ujutro bi oko šest složio štand, Vesna bi prodavala, a ja sam bio miran. Sjedio sam tako, pio pivo, kadli evo njega sa suprugom Emirom. Kaže on meni 'e, buraz, baš tebe trebam'. Tad još nije bilo ni Ševe ni Jarana, samo Stankec. Rekao sam mu da ja nisam za to, a on me krenuo nagovarati, kumiti i moliti. Na to sam mu rekao 'Željko, ti si luđak i ja te poštujem. I ja sam luđak. Posvađat ćemo se pred kamerom, nešto ćeš mi reći i pogodit ću te šakom u glavu, neće biti dobro'. Ipak, uspio me nagovoriti", prisjeća se kako je postao ministar u vladi Republike Pešćenice naš sugovornik.

Previše pošten za politiku 

S Malnarom se kaže, svađao non stop jer je znao biti neugodan na jeziku kad popije, no dodaje da je jedini puta kada su se ozbiljno sukobili bilo kada se odlučio kandidirati za zastupnika romske manjine u Saboru.

"Rekao mi je tada 'ne budali. Nije politika za tebe. Ti si previše pošten za to'. Danima nismo razgovarali, ali on je bio takav lik na kojeg se ne možeš dugo ljutiti", s tugom u glasu prisjeća se pokojnog predsjednika Braco.

"Posjetili smo ga Vesna i ja devet dana prije nego što je umro. Odmah je viknuo, 'tu su mi kolica, tu stvari. Vozite me doma'. Htio je umrijeti na Pešćenici, u svom domu. Nakon toga mi je viknuo, 'Cigane, daj mi cigaretu'. Lagao sam da više ne pušim, izašao i isplakao se kao nikad", žaluje za svojim prijateljem i učiteljem Braco, no već u idućem trenutku prelazi na puno veseliju anegdotu.

Ranko Šuvar/CROPIX

"Malnar je bio dobar prijatelj s Hrvojem Šarinićem, Tuđmanovim šefom kabineta jer su njegova oba sina vozili motore. Kaže meni Malnar 'Cigane, idemo kod Hrvoja u goste' pa smo otišli u njegovu vilu u Samobor. Šarinić mu je tada rekao 'Željko, jučer sam s predsjednikom imao razgovor o tebi. On isto gleda Noćnu moru pa me pitao 'Hrvoje, tko je taj Malnar koji se odvojio od Hrvatske bez da je mene pitao za dozvolu'. Rekao sam mu 'Franjo, to je parodija, zajebancija, moraš tu i tamo prihvatiti šalu na svoj račun'. Takav je bio Željko. Boljela ga je ona stvar i za Tuđmana i za sve ostale", priča Braco Cigan koji je pokrenuo inicijativu da ulica na Pešćenici u kojoj se Željko Malnar rodio po njemu dobije ime.

Ševin parkić 

"Stanari su pristali, kao i odbor Pešćenice. Sada je sve na Odboru za imenovanja. Nadam se da će postupak biti gotov do njegovog rođendana 12. travnja ili barem do obljetnice smrti 9. srpnja. Predložio sam i da, kako ima dosta parkića na Pešćenici koji se nikako ne zovu, da se jedan od njih nazove Ševin parkić. Mislim da bi to bilo zabavno klincima, a i zaslužio je", govori nam Braco o svojoj inicijativi te dodaje da je njegov pokojni prijatelj učinio mnogo za hrvatske Rome.

"Malnar je odrastao s Ciganima u čergi, na Pešći. Obožavao je cigansku glazbu. Prepoznao je moj afinitet i moju dušu. Htio je pokazati da i Cigan može biti javna osoba. Prije njega, nisi mogao vidjeti Cigana na televiziji, niti čuti cigansku glazbu. Ne samo meni, nego nama Romima Malnar je prvi dao televizijski prostor. U Noćnoj je mori propagirao Rome i romsku muziku. Puno je napravio za sve nas. Iz svake epizode Noćne more mogla se iščitati poruka da nije važno tko si nego kakav si. Budi što hoćeš, samo budi dobar čovjek. Ako si kvaran, ma i da si mi rođeni brat, makni se od mene ili kako bi on znao gledateljima reći pri kraju emisjije - 'mrš u Pi*ku materinu!"

Željko Malnar

Noćna mora

Braco Cigan

Sead Hasanović

Vesna Hasanović

Svjetski dan Roma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter