opet ste digli buku bez veze?

Kad god imamo 'slučaj' u našem zdravstvu, po prvim reakcijama stječe se dojam da je pacijent uvjerljivo na zadnjem mjestu


100posto
28.01.2019.20:00
Kad god imamo 'slučaj' u našem zdravstvu, po prvim reakcijama stječe se dojam da je pacijent uvjerljivo na zadnjem mjestu
iStock

sažeto

Zlatno pravilo hrvatskog zdravstva: pacijent uvjerljivo na zadnjem mjestu?


100posto
28.01.2019.20:00

Nakon fotografija petomjesečnih beba koje je njihova majka u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' zatekla vezane za krevetiće zbog infuzije, popišane i pokakane, toliko da su im svi intimni dijelovi izgledali kao žive rane, inicijalna reakcija ravnateljice klinike Alemke Markotić bila je usmjerena ka nepoznatom počinitelju, odnosno fotografu nastalih slika:

'S obzirom da u ovom slučaju ima elemenata kaznenih djela, slučaj smo prijavili policiji i prepustit ćemo nadležnima da odrade svoj posao. Dakle, u ovom slučaju, osoba koja je fotografirala djecu i objavila fotografije nije roditelj te djece. Nadalje, počeli smo dobivati prijetnje smrću, pa smo kao bolnica sve prijavili policiji', kazala je za Vijesti.hr Alemka Markotić, ravnateljica klinike 'Fran Mihaljević'.

Možda da se u samom startu ne okomite na pacijenta?

Možda pretjerujemo, no zar prilikom ovako osjetljive situacije ne bi bilo pametnije, ali i više ljudski, ako već ne baratate detaljima, reći kako ste svjesni interesa javnosti i osjetljivosti situacije, jer, ipak se radi, za ime gospodnje, o petomjesečnim bebama, te da ćete se o svemu očitovati u najkraćem mogućem roku? Ili šutjeti dok se ne očitujete u najkraćem mogućem roku.

No, ravnateljica je inicijalni problem vidjela u osobi koja je fotografirala tu djecu, a nije im roditelj, te da su, s obzirom na elemente kaznenih djela, sve prijavili policiji. Kao i prijetnje smrću koje su upućene osoblju bolnice, što u svakom slučaju treba osuditi.

U službenom priopćenju, kako smo ga shvatili, ravnateljica je potpisala da je sve napravljeno, kako to u našem zdravstvu obično bude, u skladu s procedurama:

"Napravljen je izvid na Odjelu za novorođenčad i dojenčad na kojem se hospitaliziraju oboljela djeca do tri godine. Klinički status sve djece hospitalizirane na Odjelu je u skladu s prirodom i tijekom njihove bolesti. U određenim bolestima kao što su obilni proljevi, alergijske reakcije, infekcije kože i dr., može se pojaviti i crvenilo na koži, kako u djece, tako i u odraslih bolesnika. U male djece koja imaju nježnu kožu, u slučaju obilnih i učestalih proljeva koji traju više dana, zbog kiselosti sadržaja stolice (osobito ako se radi o virusnim proljevima), može se pojaviti hiperemija i iritacija kože. Unatoč lokalnoj njezi kože, ove promjene se mogu javiti tijekom proljeva, ali također vrlo brzo prolaze nakon prestanka proljevastih stolica".

Uzorak ponašanja hrvatskog zdravstva: sve je po proceduri, digli ste buku bez veze

Da ovo nije iznimka, već uzorak ponašanja u našem zdravstvenom sustavu, pokazuje i reakcija KBC-a Split nakon potresnog svjedočenja Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić o kiretaži koja joj je obavljena bez anestezije.

"Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu", rekla je Ninčević Lesandrić.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović tom je prilikom zastupnici Ninčević Lesandrić de facto rekao kako joj se to što je javno prepričala nije dogodilo. Jer, u izjavio je napomenuo da njoj nije rađena kiretaža, već vakuum aspiracija koja se radi samo u modernim klinikama, a zahvat je odrađen kako treba.

Nije preostalo ništa drugo no zamisliti se nad tom tvrdnjom prema kojoj je zastupnica tih najgorih 30 minuta svog života umislila jer oni svim svojim pacijentima nude anesteziju, a zahvat traje vrlo kratko.

Nakon nalaza inspekcije i povjerenstva, po ne znamo koji puta je utvrđeno da nije bilo nikakvih propusta, a ministar zdravstva Milan Kujundžić čak je rekao da je gospođa Ninčević Lesandrić govorila neistinu:

"Reći da je vakuum aspiracija i kiretaža isto je kao da ja kažem da je isto operirati i amputirati nogu".

Jer, iako benignija od amputacije, operacija ne boli?

Isto kao što vjerojatno nije boljelo svih onih 400 žena čija su svjedočanstva o bolnim ginekološkim zahvatima, izvedenim bez anestezije, dostavljena u Ministarstvo zdravstva.

Nažalost, još se uvijek stječe dojam da nakon svih propusta koje se u našem zdravstvenom sustavu mogu i ne mogu izbjeći, jedna se stvar nikako ne mijenja, a to je da pacijent ostaje uvjerljivo n posljednjem mjestu.

Hrvatska

zdravstvo

problemi

newsletter

Prijavite se na Newsletter