Škare Lovre K.

Kad Bračanin štedi, Hrvatsku to košta dodatnih 70 milijuna kuna. Kreće magična reforma državne uprave, otpuštaju čak 500 ljudi


Valerija Bebek
11.12.2018.16:00
Kad Bračanin štedi, Hrvatsku to košta dodatnih 70 milijuna kuna. Kreće magična reforma državne uprave, otpuštaju čak 500 ljudi
Darko Tomas / CROPIX

sažeto

Državna uprava izgubit će oko 500 zaposlenih, ali za plaće će se davati desetke milijuna kuna više, kako je to moguće? Eto tako u Hrvatskoj je


Valerija Bebek
11.12.2018.16:00

Ministar Lovro, opisivali su ga kao najbogatijeg ministra, i to još s Brača. Pa di ćeš bolje kvalifikacije za postati ministar uprave sa zadatkom uštede i na najvećoj rak rani Hrvatske - državnoj upravi.

Svi oni šalteri, biljezi, uredi, sobe, javnobilježničke potvrde koje morate obići koštaju. Koštaju ne samo vremena i živaca nego i doslovno novaca - plaćaju se plaće, režije, uredi i doslovno proždiru proračun.

Godinama se najavljuju rezovi i racionalizacije. No u pozivanju naroda na stezanje remena, država nikako da ga sama sebi stegne. Nego iz godine u godinu samo raskopča pokoje puce na svom lajbeku, zaposli još koju tisućicu onih koji mogu mirno obaviti špežu i piti kavice od 10 do 13 sati. Barem se tako čini onima koji rade u tom napaćenom realnom sektoru.

Dakle Ministarstvo uprave započelo je mini tradiciju, u dvije svjetonazorski različite Vlade, na njegovo čelo postavili su Bračane. Prvo ministar Arsen Bauk, a sada Lovro Kuščević. Obojica Bračani, iz Supetra. Bilo bi zgodno, korisno dapače, da možemo pisati kako su baš ti ministri hranili aligatora 'javnu upravu' i od njega stvorili guštericu.

Minus i minus su plus, ali ne u kasici prasici

Lovro K. je upravo najavio 'škare'. Bit će otkaza u državnoj upravi. Pa hajde. Mašala. Na toj je poziciji od lipnja 2017. Godinu i pol je brusio te škare. Bit će nešto, kad Bračanin najavi štednju, to mora da je prvoklasna, humana, oštra, ali pravedna štednja.

Najavljuje 20 rukovodećih tijela manje, najavljuje objedinjavanje nekih poslova, dio ljudi ići će u mirovinu (oko njih 300 kroz četiri godine), a u 2019. predviđen je odlazak 500 ljudi.

Manje ljudi, manje radnih mjesta, ali za plaće onih koji ostaju će se izdvajati 70 milijuna kuna više. Štednja na hrvatsko-državno-upravnički način izgleda tako da će dio posla iz ureda prebaciti u županije, ali tamo su veće plaće.

I došlo je do toga da minus i minus daju plus. Ne možeš protiv matematike da se na trepavice postaviš. Ovom štednjom država će davati 70 milijuna više na godinu, ali dobra vijest je da ćemo za četiri godine doći na sadašnju razinu. Ako uzmete ove škare, dobijete i set noževa, za skidanje dva puceta na državnom lajbeku i bušenje rupa na građanskom remenu.

'Nema reforme gdje se rezultati vide preko noći', poručio je najbogatiji ministar ove Vlade. Ministar Lovro K. zvuči kao prosječna šopingholičarka na steroidima. 'Ali dragi potrošila sam novac za struju i plin na ove presuper cipele, gle, bile su na sniženju 15 posto, i mogu ih osim na posao nositi i van. Vidjet ćeš isplatit će se, jer za četiri mjeseca te iste cipele će koštati 30 posto manje. Ali u ta četiri mjeseca možda dobijem puno lajkova na Instagramu', objasnila bi svoju logiku. Tko shvati, shvati. Tko ne shvati ravna mu je Irska.

Lovro Kuščević

štednja

Arsen Bauk

Ministarstvo uprave

državna uprava

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter