rusi objavili navodni razgovor špijunove kćeri sa sestričnom

Julija Skripal: Otac se odmara, spava. Sve je u redu, nema nepopravljive štete


Ružica Matić
05.04.2018.15:10
Julija Skripal: Otac se odmara, spava. Sve je u redu, nema nepopravljive štete
Facebook Yulia Skripal

sažeto

Ruska televizija objavila je kako je snimku dobila od Julijine sestrične Viktorije Skripal, no da ne može jamčiti da je autentična, a samo par sati kasnije britanska je policija objavila službenu izjavu Julije Skripal


Ružica Matić
05.04.2018.15:10

Ruska državna televizija objavila je snimku razgovora Julije Skripal sa njezinom sestričnom u kojoj kći bivšeg dvostrukog špijuna govori kako se oboje oporavljaju te da očekuje da će ubrzo izaći iz bolnice. Samo par sati nakon toga britanska je policija objavila službenu izjavu Julije Skripal iz bolnice.

Sergej i Julija Skripal više od mjesec dana leže u bolnici u Salisburyju nakon što su ih otrovali nervnim agensom novičokom, a slučaj je izazvao najveću krizu u odnosima zapadnih zemalja i Rusije od hladnog rata te protjerivanje više od 300 diplomata.

Ruska televizija objavila je kako je snimku dobila od Julijine sestrične Viktorije Skripal, no da ne može jamčiti da je autentična.

„Sve je u redu. Otac se odmara, spava. Zdravlje nam je dobro, nema nepopravljive štete. Uskoro ću biti puštena. Sve je u redu“, govori žena na snimci, javlja BBC.

Par sati kasnije britanska policija objavila je izjavu Julije Skripal.

"Probudila sam se prije tjedan dana i svakim danom sam sve jača. Trebam zahvaliti mnogima za svoj oporavak, a posebno bih htjela spomenuti mještane Salisburyja koji su priskočili u pomoć meni i mom ocu kad smo bili onesposobljeni. Shvatit ćete da je cijela ova epizoda bila prilično zbunjujuća i nadam se da ćete poštovati moju privatnost i privatnost moje obitelji za vrijeme oporavka", navodi se u izjavi Julije Skripal koja je zahvalila je i svima u bolnici u Salisburyju.

Nakon napada 4. ožujka otac i kći bili su u kritičnom stanju, ali je bolnica u kojoj su na liječenju priopćila 29. ožujka da je Juliji sve bolje, dok je BBC izvijestio da je ona "pri svijesti i razgovara".

Rusija je, osim zahtjeva za zajedničkom istragom o trovanju bivšeg pukovnika ruske tajne službe Sergeja Skripala, koji je odavao podatke Britancima, tražila kontakt sa Julijom Skripal. Ona je ruska državljanka, za razliku od oca, koji je dobio britansko državljanstvo nakon što je pušten iz ruskog zatvora u razmjeni špijuna. Oba zahtjeva su im odbijena.

Viktorija Skripal rekla je kako se nada da će moći posjetiti rođake u Velikoj Britaniji ako dobije vizu. Nakon serije smrti u obitelji Skripal, ona im je najbliži rod.

Rusija

Velika Britanija

trovanje

Sergej Skripal

špijun

novičok

nervni otrov

Julija Skripal

protjerivanje diplomata

Viktorija Skripal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter