U POTRAZI ZA BIKOVOM SPERMOM

Još jedna tipična hrvatska priča: uvozit ćemo i bikovu spermu zbog propasti nekoć vodećeg Centra za reprodukciju kojeg obilježili brojni skandali


Daniel Radman
16.01.2019.08:30
Još jedna tipična hrvatska priča: uvozit ćemo i bikovu spermu zbog propasti nekoć vodećeg Centra za reprodukciju kojeg obilježili brojni skandali
Ilustracija / Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Neki će reći - ako usporedimo veterinu s medicinom - propast križevačkog Centra ravna je propasti Imunološkog zavoda


Daniel Radman
16.01.2019.08:30

'Dva put sam umra', pjevao je nekad legendarni Oliver Dragojević, a upravo ovaj stih plastično opisuje situaciju u kojoj se našao križevački Centar za reprodukciju u stočarstvu. Institucija s tradicijom dužom od pola stoljeća 2016. je zatražila predstečajnu nagodbu koja je odbijena, pa je lani poslana u stečaj. No, istovremeno je 2017. u Križevcima niknula tvrtka 'Novi centar za reprodukciju', praktički s istim timom – Dinka Milić bila je zadnja direktorica 'starog' i čelna osoba u 'Novom' – koji je, javio je podravski.hr, također završio u stečaju.

Koliki je to gubitak za hrvatsko stočarstvo? Neki će reći - ako usporedimo veterinu s medicinom - 'ovo je ravno propasti imunološkog', drugi opet tvrde 'kako su radili, i bolje da je ovako završilo'. No, da je riječ o tragediji, jeste. Centar je, prije svega, bio poznat po proizvodnji sjemena bika, a dugo godina pisalo se da njihov bik, Winnor, najbolji bik na svijetu simentalske pasmine.

'Centar je nekad, nakon Drugog svjetskog rata, bio vrh u struci, kad je riječ o umjetnom osjemenjavanju neke stvari su zaista radili pionirski, ali, kao i sve u Hrvatskoj, i to se izrodilo. Nisu pratili svjetske trendove, zaostajali su, a ljude su držali u neznanju da im mogu prodavati, slikovito rečeno, muda pod bubrege', priča nam naš poznati agronom o propasti Centra.

Nema štale koja nema pretke u Križevcima

Ilustracija / Vlado Kos / Cropix

A uljuljkali su se jer su i u bivšoj državi, a i u Hrvatskoj, imali gotovo monopolistički položaj. Potom je 2004. došla i privatizacija, a ni s njom se stvari nisu pokrenule na bolje. Kupac je je bio poznati mesar Stjepan Fiolić, široj javnosti poznat po slučaju 'Planinska'. No, kako je sve završilo, pokazalo se dvanaest godina poslije, kad je započet stečajni postupak.

Jedni kažu, bilo je tu svega, kriminala, pa se pozivaju na sudske presude, drugi pak tvrde da je riječ o lošem upravljanju. No, kakve su zaista posljedice za naše stočarstvo – proizlazi da smo u Hrvatskoj toliko nesposobni da više nismo kadra proizvesti ni bikovo sjeme.

'Šteta je ogromna, ne znam da imate kojeg većeg stočara, a da u štali nema potomstvo iz Križevaca. I s mojim kravama je isti slučaj. Osobno, meni je žao, ipak je tvrtka imala veliki ugled i tradiciju u Hrvatskoj. Sjemena će biti, ali iz uvoza', kaže nam turopoljski OPG-ovac koji krave drži za osobne potrebe.

'Sva sreća da nisu jedini', nadovezuje se naš drugi sugovornik, agronom koji napominje kako imamo dobru alternativnu, u Varaždinu radi vrhunski centar koji je produžena ruka 'Eurogenetika', najjačeg stočarskog genetskog centra u Europi.

'Kako su radili, i bolje da su propali', kaže agronom

Ilustracija / Ranko Suvar / CROPIX

'Znači, nije sve tako crno. Mi i dalje imamo svoje bikove, uzgojni program koji daje izvrsne rezultate. Pa i njemački stočari s hrvatskim bikovima osjemenjuju svoje krave. Tako da nema straha, sjemena ima i više nego dovoljno', tvrdi agronom, pa onda kreće u kontranapad.

'Ona priča s Winnorom je bila čisti PR. Problem je taj što imate premalo stručnjaka, pa vi možete plasirati takvu informaciju. To je bio užasno loš bik, sad vidimo posljedice. Onako kako je Centar radio zadnjih 20-30 godina, ma i bolje da je propao. No, to što i ovakav Centar propao nije razlog da slavimo, njega više nema ali je genetski materijal neuništiv. Ostavili su iza sebe stotine tisuća doza sjemena koje nije propalo, već su od toga nastale životinje, a u kontejnerima u tekućem dušiku još uvijek je stotine tisuća doza sjemena loše genetike koje će iskoristiti', tvrdi. 

'To su stvarni problemi našeg stočarstva, a ne što je propala nekad slavna institucija', njegov je zaključak.

bikovi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter