Ugrozili 540 milijuna korisnika

Još jedan veliki propust Facebooka, kako će se ovog puta Zuckerberg izvući iz problema?


Valerija Bebek
05.04.2019.16:00
Još jedan veliki propust Facebooka, kako će se ovog puta Zuckerberg izvući iz problema?
iStock

sažeto

Tijekom rutinske kontrole otkrilo se da su podaci milijuna korisnika pohranjeni na neosiguranom 


Valerija Bebek
05.04.2019.16:00

Facebook je svojim korisnicima priuštio još jedan skandal, ovog puta stotine milijuna korisnika i njihovi najtajniji podaci mjesecima su bili javno vidljivi. Istraga kompanije zadužene za sigurnost na internetu pokazala je da su informacije o više od 540 korisnika Facebooka opet procurile.

Kompanija UpGuard je tijekom rutinske kontrole otkrila veliko skladište podataka na neosiguranom serveru Amazona koji je koristila jedna meksička firma za društvene mreže.

Najveći dio informacija koje su sadržavale imena, komentare, reakcije i identifikacijske brojeve bio je o posjetiteljima stranice Cultura Colectiva.

Profimedia

Privatni podaci kao što su e-mail adrese i lozinke nisu bile na spomenutom serveru, jer Cultura Colectiva nema pristup takvim informacijama o korisnicima.

Samo posljednja u nizu od grešaka

Facebook je priopćio da njegova pravila ne dozvoljavaju da se podaci s te društvene mreže čuvaju u javno dostupnim bazama. Kasnije je Facebook javio da su podaci uklonjeni sa servera.

Krajem ožujka Facebook je objavio kako su zaposlenici kompanije imali pristup lozinkama 600 milijuna korisnika. A u rujnu 2018. zbog sigurnosne pogreške procurile su informacije o 50 milijuna korisnika.

Sve se to počelo događati nakon što je 2018. otkriven skandal s tvrtkom Cambridge Analitica koja je sakupljala podatke velikog broja korisnika.

Facebook

sigurnost na internetu

sigurnosni propust

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter