video: zabrinjavajuća situacija

Jezera širom Aljaske i Sibira prijete svijetu: u zrak otpuštaju opasan plin i mi to ne možemo zaustaviti


100posto
27.09.2018.18:00
Jezera širom Aljaske i Sibira prijete svijetu: u zrak otpuštaju opasan plin i mi to ne možemo zaustaviti
iStock

sažeto

Globalno zagrijavanje otapa permafrost, a štetni plinovi se otpuštaju u atmosferu, što i nije neka novost, ali je loša vijest da se taj proces odvija brže od očekivanog


100posto
27.09.2018.18:00

Jezera širom Aljaske i Sibira počela su ispuštati mjehuriće metana, a to otpuštanje plinova stvara efekt staklenika, a to je poprilično zabrinulo znanstvenike. Globalno zagrijavanje otapa permafrost, a štetni plinovi se otpuštaju u atmosferu, što i nije neka novost, ali je loša vijest da se taj proces odvija brže od očekivanog. 

Prošlog mjeseca američka svemirska agencija NASA objavila je snimku arktičkih jezera punih mjehurića koja su posljedica malo poznatog fenomena "naglog odmrzavanja".

Znanstvenici već dugo vremena znaju da otapajući permafrost ima potencijal ispuštati velike količine metana u atmosferu. 

Kako se organska materija koja je bila zarobljena u tlu odmrzava, ona se raspada ispuštajući ugljik i metan. Ali taj je proces bio spor, a ono što znanstvenici nisu uzeli u obzir je naglo odmrzavanje.

Kad bi se sva količina otpustila u atmosferu, posljedice po klimatske promjene bi bile ogromne. Oko 1.500 milijardi tona ugljena zarobljeno je u permafrostu, što je skoro dvostruko veća količina od trenutnog ugljika u atmosferi.

Znanstvenici su došli do zaključka da ljudi ne mogu zaustaviti taj proces. Čak i kad bi smanjili emisije štetnih plinova, naglo odmrzavanje bi nastavilo ispuštati velike zalihe metana u atmosferu.

newsletter

Prijavite se na Newsletter