tko je zakazao?

Jesu li teroristički napadi na Šri Lanki mogli biti spriječeni? Lokalni dužnosnici tvrde da se sve znalo još početkom travnja


100posto
23.04.2019.09:00
Jesu li teroristički napadi na Šri Lanki mogli biti spriječeni? Lokalni dužnosnici tvrde da se sve znalo još početkom travnja
reuters

sažeto

Neki za ovu tragediju krive politički disfunkcionalnu vladu


100posto
23.04.2019.09:00

Tjednima prije no što je u koordiniranom bombaškom napadu na crkve i luksuzne hotele na Šri Lanki ubijeno više od 300 ljudi na Uskrsnu nedjelju, tamošnje su vlasti primile upozorenja o prijetnjama domaćih radikalnih muslimanskih grupa, te informacije da se napadi planiraju tijekom svetog kršćanskog dana. 

Prva upozorenja još početkom travnja

No, unatoč višestrukim upozorenjima od strane međunarodnih obavještajnih agencija, sigurnosne službe Šri Lanke nisu poduzele ništa kako bi spriječile tada još potencijalne napade. Vlasti su o prijetnjama prvi puta upozorene još 4. travnja, piše FoxNews, citirajući izjave ministra zdravstva Rajitha Senaratne, koji je rekao kako je ministarstvo obrane šefu policije još 9. travnja dostavilo informacije koje su uključivale i podatke o kojim se teroristima radi.

U jednom od pisama upozorenja koja su dostavljena navodi se ime lokalnog islamističkog pokreta National Thowheeth Jama'ath (NTJ), kao i imena pripadnika skupine.  

Zašto nitko nije reagirao?

Visoki državni dužnosnici, uključujući premijera Ranila Wickremesingha i njegov kabinet o navedenim upozorenjima nisu imali pojma, a sve su im informacije dostavljene tek nakon napada. Ministar zdravstva za to krivi političku disfunkciju unutar vlade.  

"Moramo saznati zašto adekvatne mjere predostrožnosti nisu poduzete", rekao je premijer Wickremesinghe u nedjelju. Istraga o očitom komunikacijskom slomu unutar vlade je u tijeku.

REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Broj poginulih raste

Broj poginulih u samoubilačkim napadima na crkve i hotele u Šri Lanki, koji su se dogodili na Uskrsnu nedjelju, porastao je na 310 s obzirom da su mnogi ranjeni u bolnicama podlegli ozljedama. U zemlji je od jučer uvedeno izvanredno stanje, a u sklopu istrage o uhićeno je više od 35 osoba. 

Stravične eksplozije dogodile su se za vrijeme uskrsnih misa u kršćanskim crkvama u Negombu, Batticaloi i Colombu i u luksuznim hotelima u Colombu.

Iako nitko nije preuzeo odgovornost za napade, lokalni dužnosnici smatraju kako iza svega stoji upravo NTJ, uz podršku međunarodnih terorista. 

REUTERS/Dinuka Liyanawatte

terorizam

napad

Uskrs

bomba

Šri Lanka

newsletter

Prijavite se na Newsletter