'tajnice, pripremite papire'

Jesu li HNS-ovci već zaboravili kojom je brzinom Plenković reagirao zadnji put? 'Svizac' Jandroković prvi je znak da ide frka


Mia Peretić
04.07.2019.08:00
Jesu li HNS-ovci već zaboravili kojom je brzinom Plenković reagirao zadnji put? 'Svizac' Jandroković prvi je znak da ide frka
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Plenkoviću se ne žuri sastati s nezadovoljnim koalicijskim partnerima koji su očito zaboravili kako su prošli MOST-ovci


Mia Peretić
04.07.2019.08:00

"Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra", rekao je premijer u travnju 2017. godine na sjednici Vlade i tako hladan kao špricer brzinski eliminirao MOST iz koalicije.

Podsjetimo, sukob je nastao oko povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a trojica Mostovih ministara - ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, te ministar zaštite okoliša i energije Slaven Dobrović - glasovali su protiv Marića nakon što je premijer pozvao sve ministre da se izjasne protiv izglasavanja nepovjerenja koje je pokrenula oporba. 

Dvije godine kasnije sličan scenarij, samo drugi koalicijski partner: u središtu afere ponovno se nalazi HDZ-ov ministar, samo ovaj puta to je Kuščević čiji odlazak ponovno želi HDZ-ov koalicijski partner, samo je to ovoga puta HNS.

Upravo je iz njihovih redova sinoć navodno poručeno kako će, ako Kuščević ne ode, oni izaći iz Vlade. 

'Svizac' Jandroković oštro poručio: 'Ako idu iz Vlade, neka odu'

Hoće li Plenković i na današnjoj sjednici Vlade postupiti po MOST-ovom receptu, teško je reći s obzirom da je najavljeno kako će se s partnerima iz HNS-a sastati tek idući tjedan.

No, ozbiljan znak da je vrijeme za krajnju brigu obično je do sada bivalo mišljenje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji je zbog svojih proročkih sposobnosti po pitanju nečije političke budućnosti u medijima katkad nazvan i sviscem.

Cropix

Kada Jandroković kritizira, netko ostane bez stolca

Obično bi se dogodilo da Jandroković uputi kritiku, a nekome padne glava. Politička, naravno. Stoga bi HNS-ovci s maksimalnom dozom ozbiljnosti trebali shvatiti njegovu jučerašnju izjavu prije sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a:

"Vidljivo je iz aviona da HNS nije korektan. Dakle, ušao je u prostor u koji nije trebao. Mi ćemo sve odluke donijeti autonomno. Nije nam važno što kaže HNS, važno je ono što ćemo mi procijeniti da je ispravno i tako ćemo postupiti".

Na pitanje novinara što će biti ako HNS-ovci kažu da idu iz Vlade, kratko je odgovorio:

"Ako idu iz Vlade, neka odu!".

Teško je objasniti ovakve poteze HNS-a koji je prošao pravu unutarstranačku kalvariju kako bi uopće sjeli u Vladu s HDZ-om, no nitko im neće biti kriv ako 'tajnica opet pripremi papire'.

Plenković i dalje brani ministra Kuščevića, a što se HNS-a tiče, nakon sjednice Predsjedništva kratko je rekao:

"Može se bez svakoga", te dodao da opcije B uvijek ima:

"Ne sekirajte se vi za nas", poručuje premijer.

Ilustracija/ Zoran Kusalo / CROPIX

HNS

Vlada RH

Plenković

smjena

kuščević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter