ovaj horor ne biste voljeli doživjeti

Jeste li se ikada zapitali što bi se dogodilo da upadnete u crnu rupu? Znanstvenici su opisali kako biste se 'proveli'


Mia Mitrović
17.10.2019.10:35
Jeste li se ikada zapitali što bi se dogodilo da upadnete u crnu rupu? Znanstvenici su opisali kako biste se 'proveli'
iStock

sažeto

Jeste li se ikada zapitali što bi se dogodilo da crna rupa ruča vas umjesto zvijezde? Znanstvenici su dali odgovor. Dakako, samo teoretski 


Mia Mitrović
17.10.2019.10:35

Jeste li se ikada zapitali što bi vam se dogodilo da upadnete u crnu rupu? U svakom slučaju, ne biste se dobro proveli, a vaše bi iskustvo bilo nalik onom iz nekog SF horor filma. Crne rupe su tajanstvene svemirske pojave, dijelovi prostor-vremena u kojima je ogromna masa sabijena u malu točku što stvara toliko jaku gravitacijsku akceleraciju da crnu rupu ništa, čak ni elektromagnetska radijacija kao što je svjetlost ne može napustiti.

Zbog velike mase i gravitacija crna rupa zakrivljuje prostor- vrijeme i uništava pred sobom na sve što naiđe u svemiru, a može uništiti čak i zvijezde kojima u sebe usisava svjetlost sve dok ne nestanu.

Beznačajan svemirski događaj

Da čovjek upadne u crnu rupu, bio bi to posve beznačajan svemirski događaj, no ako bi zbilja upao, otisak tog događaja ostao bi zauvijek na vanjskom rubu crne rupe koji se još naziva i horizont događaja.

Kada dospijete tamo, snažna gravitacija crne rupe najprije bi vas razvukla kao špagetu. Gravitacija je u crnoj rupi mnogo jača u jezgri nego na vrhu pa bi vas od ruba horizonta prema sredini razvukla do točke u koju biste se pretvorili u dugačak maz atoma.

Da vam se upada nje u crnu rupu dogodi dok ste s nekim u društvu, odnosno da ta osoba ostane na svemirskom brodu i promatra što vam se događa, ona nikada ne bi vidjela vaš pad u crnu rupu već bi gledala kako se zamrzavate na njenom rubu i postajete sve crveniji.

To je zbog toga što gravitacija razvlači svjetlost koja se reflektira od vašeg tijela, što znači da su valne duljine veće, a boja s najveće valne duljine je crvena.

Praktički nemoguće 

"Vaš bi svemirski suputnik vidio kao se rastežete, ali vi nikada ne biste vidjeli da padate u crnu rupu. Umjesto toga, počeli bi mijenjati boju. Postajali biste sve crveniji i crveniji sve dok se na kraju slika ne bi posve zamrzla na rubu crne rupe, iz kuta ljudi koji vas promatraju sa svemirskog broda", objasnila je britanskom Expressu Ema Osbourne, astrofizičarka sa sveučilišta Southampton.

Event Horizon Telescope (EHT)/National Science Foundation/Handout via REUTERS

"Razlog tome je što je svjetlost u interakciji s gravitacijskim poljem, pa bilo koja svjetlost koja se reflektira od vas, kako putuje od vašeg tijela ka svemirskom brodu postaje rastegnuta. Kako se valna duljina povećava, došli bi do crvenog kraja svjetlosne skale i stoga pocrvenjeli", dodala je.

S obzirom na to da gravitacija utiče na prostor i vrijeme, ostali biste “zamrznuti” u vremenu.

"Kako se prostor rasteže, tako se rasteže i vrijeme koje protječe sve sporije i sporije kad ste u gravitacijskom polju", navodi.

Ipak, sve ovo moguće je samo u teoriji jer je najbliža crna rupa od nas udaljena 6.523 svjetlosnih godina

.

svemir

crna rupa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter