Prije 20 godina Rusija i svijet su upoznali Putina

Jeljcin ga je proglasio nasljednikom, a čak se i on uplašio: 'Rekao sam mu da nisam spreman, iako sam bio odrastao čovjek'


Daniel Radman
09.08.2019.16:00
Jeljcin ga je proglasio nasljednikom, a čak se i on uplašio: 'Rekao sam mu da nisam spreman, iako sam bio odrastao čovjek'
Profimedia

sažeto

Putin je tada postao četvrti ruski premijer unutar jedne godine. Ubrzo je postao i predsjednik


Daniel Radman
09.08.2019.16:00

Na današnji datum prije točno 20 godina ruskom narodu službeno je priopćena vijest da će zemlju ubuduće voditi do tad gotovo nepoznati Vladimir Vladimirovič Putin. Tada je prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin u izravnom obraćanju naciji predstavio osobu koja je 'sposobna konsolidirati društvo i nastaviti provoditi reforme, oslanjajući se na najšire političke snage'.

"Danas sam donio odluku o ostavci Vlade Sergeja Stepašina. U skladu sa Ustavom, obratio sam se Dumi (parlamentu, op.a.) sa zahtjevom da imenuje Vladimira  Putina za vršitelja dužnosti predsjednika Vlade Rusije", priopćio je Jeljcin.

Isprva je odbio ponudu

Getty Images

Bio je to prilično nezahvalan trenutak, Jeljcin je mijenjao premijere kao na tekućoj vrpci, Putin je bio četvrti na toj dužnosti u samo godinu dana. Situacija je bila posebno osjetljiva jer se rat u Čečeniji prelio i na granice druge pokrajine, Dagestana.

Zanimljivo, tada 46-godišnji Putin je isprva odbio prijedlog Jeljcina.

"Pitao me je: 'A zašto?'. A ja mu kažem: 'Gospodine Jeljcin, nisam spreman'. A bio sam odrastao čovjek i već sam dugo radio u različitim državnim strukturama", prenosi Putinova prisjećanja agencija Sputnik.

Kad je rekao 'različite državne strukture', odnosi se to na mjesto direktora tajne službu FSB-a i tajnika Savjeta sigurnosti.

Preporuka je bila uteg

Getty Images

No, Jeljcinovo 'proglašenje nasljednika' nije ipak teklo baš toliko glatko. Duma je tada pokušavala izglasati nepovjerenje predsjedniku i mnogima se činilo da bi ova preporuka mogla biti teret Putinu. Pogotovo kad je, umjesto 'premijera s perspektivom' Jeljcin direktno oslovio Putina kao 'mogućeg budućeg nasljednika'.

"Kada su me nakon toga odmah bombardirali pitanjima, ja sam odgovorio: 'Ako je predsjednik rekao, onda ću tako i učiniti'. Možda to nije zvučalo baš samouvjereno, ali drugačije nisam mogao odgovoriti", dodao je aktualni ruski predsjednik.

Jeljcin je 31. prosinca podnio ostavku te je Putin je postao vršitelj dužnosti predsjednika, odmah osiguravši ukazom svog prethodnika od potencijalnog krivičnog gonjenja. U ožujku je i službeno dobio izbore te je 7.svibnja prisegnuo.

Rusija

Vladimir Putin

predsjednik

obljetnica

Boris Jeljcin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter