Razgovarali smo sa sutkinjom koja sudi Sanaderu i vraća vjeru u sudstvo

'Jednom mi je okrivljenik usred rasprave uzeo sliku kćeri sa stola i rekao: 'Imate lijepu kćer'. Nije ugodno, ali ovo je posao u kojem je uvijek netko ljut na vas'


Valerija Bebek
05.03.2019.21:00
'Jednom mi je okrivljenik usred rasprave uzeo sliku kćeri sa stola i rekao: 'Imate lijepu kćer'. Nije ugodno, ali ovo je posao u kojem je uvijek netko ljut na vas'
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Maja Štampar Stipić sa Županijskog suda u Zagrebu oduševila je hrvatsku javnost svojim strogim suđenjem u aferi INA - MOL


Valerija Bebek
05.03.2019.21:00

Maja Štampar Stipić, sutkinja na zagrebačkom Županijskom sudu postala je medijska zvijezda samo zbog toga što je radila svoj sudački posao. U medijski eksponiranim kaznenim postupcima odrješitost i odlučnost kakvu je ova sutkinja pokazala javnost dočekuje samo s pohvalama. Kada je odvjetnicama Ive Sanadera i Zsolta Tamasa Hernadija propisala kazne u iznosu od po 10.000 kuna i pokazala odlučnost da ubrza proces, postala je miljenica javnosti. Izdvojila je vremena za razgovor za 100posto, uz napomenu da ne smije komentirati niti jedan svoj aktualni proces.

U svojoj sobi, smještenoj na samom vrhu zgrade Županijskog suda u Zagrebu, doslovno u trećoj rečenici istaknula je da je još na fakultetu odlučila kako želi biti sutkinja. I to sutkinja za kazneno pravo. I danas se sjeća prvog slučaja na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Bilo je to 2003. godine i njena prva rasprava u kaznenom predmetu zbog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa. U pitanju je bila prometna nesreća, sjeća se imena i prezimena okrivljenika, kao i stradalih.

"Radilo se o obitelji koja je išla na krstitke s djetetom od tri mjeseca. Uz oca i majku s malenim djetetom u autu su bili i njezini roditelji. Sudar je bio na Ljubljanskoj aveniji. Poginula je majka, dijete, njezini roditelji su bili teško ozlijeđeni, a suprug je zadobio lake tjelesne ozljede. Sjećam se da je suprug, kada je davao svjedočki iskaz, mucao, uopće nije mogao govoriti, bio je potpuno psihički uništen", prisjeća se slučaja od prije gotovo 16 godina sutkinja Maja Štampar Stipić.

Isprva je okrivljenik poricao krivnju, tvrdio je da ga je neki drugi auto lagano okrznuo, zbog čega je izgubio kontrolu nad vozilom i preletio na suprotnu stranu Ljubljanske avenije. Nakon što je odredila dopunsko vještačenje, utvrđeno je da nikakvog drugog automobila nije bilo.

Kazne u prometu trebale bi biti više

"Vozio je pijan i pod utjecajem droge, nakon dopunskog vještačenja priznao je krivnju, ali bez obzira na to, osudila sam ga na pet godina zatvora. Kolege su mi rekli da je to previše, da tako visoka kazna nije u skladu sa sudskom praksom, no unatoč tome, Županijski sud u Zagrebu potvrdio mi je presudu u cijelosti. Supruga od okrivljenika, kada je dolazila po dozvole za posjetu u zatvor, rekla je da mi je on zahvalan na takovoj kazni, jer  mu je to pomoglo da se lakše nosi s posljedicama te prometne nesreće", prepričava svoj prvi slučaj s Općinskog kaznenog suda sutkinja Štampar Stipić.

U prometu smo svaki dan izloženi riziku i nesreća se nažalost može dogoditi svakome, ali kada sjednete za volan pijani, drogirani i uz to vozite preko 100 kilometara na sat u gradu, što je sve kod optuženika bilo ispunjeno, onda takovo ponašanje zaslužuje tu visinu kazne

Dodaje da smatra kako bi kazne za kaznena djela protiv sigurnosti prometa, pogotovo kada su ista počinjena s neizravnom namjerom, trebale biti više.

Ranko Suvar / CROPIX

Zanimljivo je da je nikada nije zanimalo da bude odvjetnica, iako je imala mogućnosti. Napomenula je kako su joj otac i djed bili pravnici. Nakon završetka osnovne škole i nekadašnjeg Centra za kulturu i umjetnost, današnje II. gimnazije, upisala je Pravni fakultet u Zagrebu.

"Tada sam već odlučila da želim biti sutkinja i to kaznenog prava. To mi je bio najdraži predmet, bila sam seminarista kod profesora Davora Krapca koji je vrlo zanimljivo predavao, tako da sam njegova predavanja jedva čekala. Ispit sam položila s odličnim uspjehom, iako je to kod njega bilo jako teško", kazala je i dodala da su, kao i na svakom fakultetu i na Pravnom fakultetu jako bitni profesori koji svojim umijećem kod studenata mogu pobuditi ili ugasiti zanimanje za svoj predmet.

Obiteljska tradicija se nastavlja

To vidi i po svojoj 20-godišnjoj kćeri Niki, koja je odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju i upisati Pravni fakultet, a i ona je završila istu gimnaziju kao i mama i također je zanima kazneno pravo. "Cijeli život je u tome sa mnom i bivši suprug mi je također pravnik, a bio je i odvjetnik. Ja sam htjela da ona studira medicinu, no odlučila se za pravo. Super joj ide, za sada ima sve petice, demonstrator je na Rimskom pravu. Nedavno sam pročitala kako je Pravni fakultet trenutno najteži fakultet u državi, no po meni su profesori malo previše podigli kriterije i mislim da to nije dobro, jer studente može odvratiti od studiranja. Mi kad smo studirali pravo, to je bio težak fakultet, ali čini mi se da smo lakše prolazili ispite“ objašnjava sutkinja.

Nakon što je završila fakultet Maja Štampar Stipić bila je pripravnica na Županijskom sudu u Zagrebu dvije godine, nakon čega je položila pravosudni ispit te je izabrana za savjetnicu na Općinskom državnom odvjetništvu. "Tamo sam bila godinu dana, to mi je također bilo dobro iskustvo, ali shvatila sam da to nije za mene, jer mi se nije sviđao način rada gdje je puno manja samostalnost u odlučivanju nego kada ste sudac. Nakon godinu dana pojavio se natječaj za savjetnika na Općinskom sudu u Zagrebu na koji sam se javila“, prepričava sutkinja Štampar Stipić. Prošla je na natječaju, te je prvo radila u ovršnoj referadi.

"Radila sam kao savjetnik ovrhe na pokretninama i na nekretninama, ovrhe na vjerodostojnim ispravama, te povjeravanje djece na čuvanje i odgoj. Nakon toga, kad sam postala sudac još sam jedno vrijeme radila ovrhe. Rad u ovršnoj referadi je također stresan jer se ljudima dira u imovinu, iseljava ih se iz kuća i stanova zbog dugova, što je stresno i njima a i sucima", prisjetila se. Kazneni sudac postala je 2003. a na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu radila je do 2016. kada je imenovana sutkinjom na Županijskom sudu u Zagrebu.

Samostalnost u sudačkom poslu ono je što iznimno cijeni. Samostalnost se odnosi kako na zakazivanje rasprava, tako i na donošenje odluka u određenim kaznenim predmetima. Nakon toliko godina u sudstvu ne može se sjetiti svih okrivljenika kojima je sudila, ali neki slučajevi ostali su joj urezani u pamćenje.

Kao sutkinja doživjela je mnoge prijetnje

"Sjećam se kaznenog predmeta kada sam još radila na Općinskom kaznenom sudu gdje je također okrivljenik pokušao izbjegavati rasprave i na taj način odugovlačiti postupak. Okrivljenik je prvo dolazio na rasprave, onda se u jednom trenutku počeo ispričavati liječničkim potvrdama. Tako je dan prije rasprave branitelj zvao i rekao da optuženik ima jake vrtoglavice i da neće moći doći na raspravu. Ali baš je imao peh jer je išao u kafić gdje ja stanujem. Vidjela sam ga večer prije rasprave kako je lijepo ušetao u kafić, s mobitelom i nasmijan. Drugi dan sam to unijela u zapisnik na raspravi. Na kraju sam taj predmet završila u odsutnosti, jer je on otišao iz Hrvatske", prisjeća se sutkinja.

Ranko Suvar / CROPIX

Bilo je i predmeta gdje je doživjela da joj je čovjek dva puta prijetio zato što njegovom prijatelju nije htjela ukinuti istražni zatvor. "Prijetio mi je na tramvajskoj stanici i drugi dan je došao na sud. Kazao je da će se ponoviti slučaj Ljiljane Hvalec (sutkinje koja je ubijena tijekom brakorazvodne parnice), da će se ponoviti povijest. Kazao je to i pred predsjednicom odjela što smo mi prijavile, vođen je postupak i bio je osuđen na šest mjeseci zatvora", opisala je. Bilo je i prijetnji od zatvorenika, kada bi ih osudila i to u stilu 'Vidjet ćemo se kad izađem na slobodu!'

Nije ugodno pogotovo kada imate dijete. Bio je jedan slučaj kada je okrivljeni došao do mog stola na kojem sam imala sliku svoje kćeri okrenutu prema meni. On je okrenuo sliku i rekao: 'A imate lijepu kćer'. To sigurno nije rečeno kao kompliment, nego kao upozorenje da malo pripazim. To su neugodne situacije vezane uz ovakav posao koje ne možete izbjeći. Isto kao što ne možete izbjeći loše natpise i nezadovoljstvo strane koja izgubi u postupku

Naglasila je kako je lijepo od odvjetnika Branka Šerića koji ju je nedavno pohvalio. Bila je njegova pripravnica dok je bio sudac na Županijskom sudu. Kasnije kada je Šerić prešao u odvjetnike Maja Štampar Stipić osudila je njegovog klijenta Josipa Klemma, koji je tada seksistički komentirao da ga je osudila 'lijepa i pametna žena'. Njegov odvjetnik Šerić za sutkinju je prošli tjedan rekao kako je odmah vidio da će Maja Štampar Stipić biti vrsna djelatnica u pravosuđu. Još kad je bila njegova vježbenica pokazala je da je vrlo principijelna, od riječi i izuzetno karakterna. Uz to, je Šerić dodao kako bi Hrvatskoj trebalo više sudaca kao što je sutkinja Štampar Stipić.

"Jako lijepo od njega što me je nahvalio, bilo mi je to drago pročitati. Kad sam mu bila pripravnica mnogo sam naučila, bio je super kao šef", uzvratila je komplimente sutkinja. Na pitanje planira li i ona slijediti stope svog mentora te iz sudstva otići u odvjetništvo kazala je - za sad ne, ali nikad se ne zna. "Za sad još nemam tu želju, volim ovaj posao na Županijskom sudu, jako mi je zanimljiv."

Bez obzira na velik broj spisa, ponegdje i po nekoliko stotina svjedoka, pa ponekada i burne reakcije nisu je odvratile od sudačkog posla. Kako sada u kući ima jednu mladu studenticu prava, prirodno je da im se u obitelji na rasporedu nađu i pravne teme. "Moja kćer spominje da bi ona radije bila odvjetnica, mislim da je taj tip. Po načinu reakcija mislim da bi bila baš dobra odvjetnica. Pa možda i bude", kazala je Štampar Stipić.

Danas kriminalci nisu samo pljačkaši pošte, nego poslovni ljudi i političari

Ako do toga i dođe majka sutkinja i kćer odvjetnica nikad neće moći biti u istom slučaju. A mlada studentica samo ponekad majku pita za neki savjet i to iz sudačke prakse. "Inače je jako samostalna, od osnovne škole na dalje. Dok su prijateljice pričale da uče s djecom doma, ja s njom nisam nikada učila, ponekad bi me zamolila da je ispitam. Sad kako je krenula na fakultet svaki ispit sama sprema. Njoj su priče iz prava i rasprava bile zanimljive još dok je bila mala. Moj bivši suprug je bio odvjetnik, tako smo se i upoznali, ja sam tad bila savjetnica na Općinskom sudu", opisuje Maja Štampar Stipić.

U doba kada je ona bila studentica, kao i njezinim drugim kolegama najzanimljiviji su bili slučajevi iz kaznenog prava i to slučajevi klasičnog kriminala - ubojstva, silovanja, razbojništva. Današnji kazneni predmeti na Županijskom sudu najviše su iz gospodarskog kriminala, pa je potrebno poznavati i druge grane prava, pogotovo trgovačko. Spisi su kompleksni, govori dok mi pokazuje spis s tisućama stranica koji stoji nasred njezine sudnice, a isto tako i ormar je pun opsežnih spisa na kojima radi.

Ranko Suvar / CROPIX

"To su kompleksni spisi, većinom imamo gospodarski kriminal. Danas nisu kriminalci samo oni koji opljačkaju poštu ili ubiju nekoga, to i sami znate, nego visoko pozicionirani poslovni ljudi i političari. Zato je nama sucima važno da se što više educiramo o takvim temama. Za svaki predmet se morate spremiti. Osim toga zakoni se stalno mijenjaju, tako da edukacija suca je zapravo kontinuirana", kazala je.

Govori kako je u tako kompleksnim slučajevima bitna i energija kakvu ljudi imaju, tvrdi da je mnogo lakše suditi i voditi raspravu kada su u sudnici ugodne stranke. "Htjela bih reći kad mi uđu u sudnicu neke osobe, čim uđu unutra osjetite negativnu energiju te se stvori nezdrava atmosfera koja još otežava ionako težak posao. Onda je vrlo teško voditi raspravu".

Na pitanje može li prepoznati laž odmah odgovara da to jako dobro može, jer, jako se dobro vidi kada netko laže. "Dovoljno je da malo zastane, malo spusti pogled, ne da sam sad neki stručnjak za govor tijela, ali često puta kada netko ne govori istinu i gotovo uvijek sam u pravu", kazala je. To umijeće koristi joj i u privatnom životu izvan sudnice. Njezino načelo je da svakom okrivljeniku pristupa individualno, obavezno gleda pozadinu djela za koje je optužen, motiv zbog kojeg je to počinio, a što je bitna okolnost kod odluke o kazni.

Da biste nekog osudili morate biti 100 posto sigurni u njegovu krivnju. Nije mi problem osloboditi ako nemam dokaza. Imala sam slučaj gdje je okrivljeni bio optužen za 10 kaznenih djela razbojništava, ja sam ga za devet oslobodila, jer nije bilo nikakvih dokaza. Moju presudu potvrdio je i Vrhovni sud. Da bi nekog osudili za teško kazneno djelo na kaznu zatvora morate biti stvarno sigurni da je kriv. Meni je svejedno i ne radim razliku kada sudim nekoj nepoznatoj ili poznatoj osobi. Ne može me se impresionirati

Upravo joj je to i najteži dio posla, proces donošenja odluke, da je sigurna u nju. "Prije odluke nekoliko dana dosta često me muči je li odluka ispravna. Najvažnije je da ste sigurni u svoju odluku i da nitko ne može utjecati na vas. Nikad nisam htjela uzeti ništa od stranke, pa čak i kad su mi bombonijeru donijeli, ja sam je dala svojoj suradnici", kazala je. Za svaki predmet mora se posebno spremiti jer u svakom trenu mora znati o čemu branitelji i tužitelji govore, a često se događa da se pojave i situacije koje do sada nitko drugi nije imao.

Posebno ne tolerira odugovlačenja i zastare postupaka

"Koliko puta se znalo dogoditi - pojavi se neko pitanje, pitate nekog, pa vam kažu 'Mi to nikad nismo imali'. Volim to uspoređivati s medicinom, svaki slučaj je za sebe, nikad ne možete reći da znate sve. Volim svoj posao, nije mi teško raditi. Ne volim situacije kada se odugovlači postupak", kazala je sutkinja i nastavila da se slaže kako okrivljenici moraju imati zaštitu svojih prava.

"Svaki okrivljenik ima pravo na branitelja, pravo da može prisustvovati raspravi, postavljati pitanja, predlagati dokaze, ali svi zaboravljaju da je njegovo pravo i da bude osuđen u najkraćem mogućem roku, to je isto jedno od njegovih prava zagarantirano Ustavom Republike Hrvatske. Odugovlačenje postupka je svakako u suprotnosti s tim pravom jer svaki okrivljenik ima pravo da bude osuđen ili oslobođen u što je moguće kraćem roku", kazala je.

Ranko Suvar / CROPIX

Odugovlačenje postupka radi guranja predmeta u zastaru po njoj je posebna kategorija koju ne tolerira. "Po meni se nikad ne smije dozvoliti da predmet dođe u zastaru. Novim Kaznenim zakonom povećani su zastarni rokovi i to pozdravljam. Po meni, svaki se predmet može završiti. Dobro, uvijek se dogodi koja odgoda, kad je stvarno opravdana naravno da će se rasprava odgoditi", kazala je Maja Štampar Stipić.

Komentirala je i svoju privatnu snimku koja od prošlog tjedna kruži Zagrebom. "To je privatna snimka koju sam snimila doma s prijateljicom u mom stanu, to je bila čista zezancija. Nisam to nikome slala. Kako je snimka došla van, ne znam. Ne povezujem ni sa kim, ali da je čudno - čudno je. Snimka se pojavila, ljudi su mi javili i ja sam to prijavila i sada se istražuje. Ako se nešto sazna vidjet ćemo kako je to došlo u javnost. Nije ugodno kad ste svjesni da vaša privatna snimka kruži po Zagrebu, a možda i šire. Ne osjećate se sigurno i opušteno, nikad ne znate što se sljedeće može dogoditi", komentirala je Štampar Stipić.

Nešto što bi moglo ubrzati postupke može se propisati i u izmjenama Zakona o kaznenom postupku, tumači nam, pogotovo ispitivanje svjedoka na državnom odvjetništvu Na ta ispitivanja trebalo bi pozvati i branitelja i optuženika, koji mogu i ne moraju doći ali se takav iskaz može koristiti na raspravi. Sa sadašnjim zakonom tvrdi sutkinja duplira se posao. Za branitelje odnosno odvjetnike kaže da im je posao braniti stranku, za to su plaćeni, isto kao što su tužitelji plaćeni da optužuju. "Ali sve mora biti u jednim normalnim okvirima i granicama bez pretjerivanja. Mi imamo po Zakonu o kaznenom postupku mogućnosti da doskočimo  pokušajima odugovlačenja postupka. Mislim da se svi moji kolege trude da tako bude, ali percepcija javnosti je puno gora nego što je stvarna situacija u pravosuđu", zaključila je Maja Štampar Stipić.

sutkinja

Županijski sud Zagreb

Maja Štampar Stipić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter