Kako žive bivši špijuni

Jedan bivši agent CIA-e nakon bijega iz Rusije kupovao je nekretnine na svoje ime pa su ga razotkrili. Svi se pitaju trebali li strahovati za svoj život i hoće li završiti kao Skripal?


100posto
15.09.2019.13:00
Jedan bivši agent CIA-e nakon bijega iz Rusije kupovao je nekretnine na svoje ime pa su ga razotkrili. Svi se pitaju trebali li strahovati za svoj život i hoće li završiti kao Skripal?
GettyImages

sažeto

CIA je navodno prije dvije godine iz Moskve povukla tajne agente. Kako izgleda njihov život poslije toga?


100posto
15.09.2019.13:00

Američka televizijska kuća CNN i New York Times otkrili su kako je bivši zaposlenik Kremlja, koji je godinama u Moskvi radio kao agent CIA-e, još prije dvije godine povučen iz glavnog grada Rusije. No, nije jasno zašto je povučen, je li zbog straha od Trumpovog odnosa prema tajnim informacijama ili zbog straha da bi pobjegao. Kasnije se ispostavilo da se radi o Olegu Smolenkovu, jednom od bivših zaposlenika Kremlja, koji je radio za vanjskopolitčkog savjetnika predsjednika Putina.

Ako je Smolenkov zaista bio agent CIA-e onda je on kasnije u SAD-u živio bez da se to držalo u posebnoj tajnosti.

Živio pod svojim pravim imenom 

Kako piše New York Times živio je povučeno, a on i njegova bivša supruga kupovali su kuće na svoja prava imena. Mediji prenose riječi susjeda obitelji Smolenkov, koji kažu da je on sa suprugom nakon izvještaja o boravku u SAD-u odmah napustio kuću.

Direktor međunarodnog muzeja o špijunima u Washingtonu Chris Costa, koji je također bivši agent s 30-godišnjim iskustvom objasnio je cijelu priču te kaže da su neki detalji iz priče o Smolenkovu nejasni.

"Nemam podatke iz prve ruke, ali imam iskustva u takvim stvarima", rekao je Costa, dodavši da je bio iznenađen što je navodni agent CIA-e tako javno kupio kuću.  Kada su prvi novinari stigli do kuće u kojoj je živio bivši agent, prišli su im nepoznati muškarci u SUV-u, koji su se predstavili kao prijatelji vlasnika kuće. Može li kuća biti zamka potencijalnih plaćenih ubojica? To je vrlo malo verovatno", kaže Costa i dodaje da je to krajnje atipično ponašanje.

On je skeptičan prema istinitosti priče o navodnom super špijunu iz Kremlja.

Amerika je za njih najsigurnija

iStock

Koliko je siguran agent CIA-e u SAD kada bude vraćen u zemlju? Je li je Moskva ikad pokušala ubiti bilo koga na američkom teritoriju tko se u Kremlju smatra "izdajnikom" su samo neka od pitanja koja se pojavljuju u ovakvim slučajevima. 

No kako Costa objašnjava  ni sovjetske, a ni ruske obavještajne agencije nisu to pokušale u SAD-u ni u slučaju bivšeg generala KGB-a Olega Kalugina, koji je emigrirao u SAD, a Rusija ga osudila u njegovom odsustvu. Agenti iz Rusije se u SAD-u  mogu osjećati sigurno i po tom pitanju Amerika je za njih najsigurnija. 

Čak je i u Velikoj Britaniji došlo do napada prošle godine na rusko-britanskog dvostrukog agenta Skripala i njegovu kćerku. To ne znači da Rusi to u budućnosti ne bi mogli pokušati u SAD-u.

Nema tu luksuza i glamura

Reuters

No što rade agenti nakon što budu povučeni iz Rusije? Direktor muzeja kaže da obična "karijera" izgleda jednostavno: "Preselite se u SAD ili Veliku Britaniju, a zatim možete nastaviti savjetovati obavještajne agencije."

No nije želio otkriti koliko često agent, koji je razdužen, dobije novo ime ili identitet. 

"Poznavao sam one koji su živjeli relativno normalnim životom, ali nikako pod pravim imenom.", objašnjava Costa, dodajući da u njihovom životu nema luksuza i glamura. 

"U mojim očima ovo nije život u luksuzu i glamuru. Naravno da većina bivših agenata danas vodi bolji život u SAD-u, jer su mnogi pobjegli od totalitarnih vlada. Ali novi život uvijek prate novi izazovi koji su teški", kaže Costa.

CIA

špijuni

Kremlj

agenti

newsletter

Prijavite se na Newsletter