SLIKA SABORA ILI NEKA NAM BOG POMOGNE

Jedan bi naoružao Hrvate uz granicu sa Srbijom, ali samo psihički zdrave. Drugi citira Wikipediju. Posvađale ih 90-te, a svima njima predsjeda Vaso


Mia Peretić
04.10.2018.19:00
Jedan bi naoružao Hrvate uz granicu sa Srbijom, ali samo psihički zdrave. Drugi citira Wikipediju. Posvađale ih 90-te, a svima njima predsjeda Vaso
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Bilo je to jedno klasično poslijepodne: sabornica je bila poslovično poluprazna, tema nije bila goruća, no sve se ubrzo promijenilo iz otužnog u bizarno


Mia Peretić
04.10.2018.19:00

Jučer je u jeku afere SMS i skandala s davanjem tajnih informacijama da se osumnjičeni iz slučaja elitne prostitucije nalaze pod policijskom prismotrom, čiji je zajednički nazivnik potpredsjednik Sabora i HDZ-a Milijan Brkić, pomalo ispod radara prošla saborska rasprava o prijedlogu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja. Na njoj se, istina, nije dogodilo ništa na što već nismo navikli. I to je onaj najtužniji dio.

Iz žalosnog u bizarno

Bilo je to jedno klasično poslijepodne: sabornica je bila poslovično poluprazna, a ni tema nije bila goruća. No, istupom HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja sve se ubrzo promijenilo iz otužnog u bizarno.

Culej je, naime, najozbiljnije rekao da bi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja posebice podržao kada bi bilo moguće da "svaki psihički i fizički zdrav Hrvat, koji se nalazi u pograničnim dijelovima s bivšom neprijateljskom Srbijom ima oružje pod kontrolom i pri ruci, jer tko zna što donosi noć i budućnost".

Uz to je dodao kako mu je, s obzirom na rasprave kolega s lijeve strane, jasno zašto je Hrvatska razoružana 90-tih godina, te zašto smo morali kupovati "pumperice" po tisuću i pol maraka i metak po dvije i pol marke:

"To je njihov stil, razoružaj Hrvata i naoružaj nekog drugoga", rekao je Culej i odmah izazvao reakciju SDP-ovog Gordana Marasa koji je tražio Povredu poslovnika.

Damjan Tadic / CROPIX

Kako je naveo, HDZ-ov je zastupnik uvrijedio kolege sugerirajući da su oni nekoga razoružali devedesete. Na to je replicirao živozidaš Ivan Pernar, također najozbiljnije citirajući Wikipediju jer je to za njega valjda skroz vjerodostojan izvor: "Čini se da su se gospoda iz SDP-a zapravo onda zalagala za razoružavanje Hrvatske, a čini se da im je i danas to trn u oku".

Ovo možda i nije najgori dio ako se shvati strogo edukativno. Naime, ako se jučer barem jedan iz skupine sve većeg broja podupiratelja Živog Zida zapitao "Čekaj malo, tip za kojeg glasujem i čiju politiku podupirem se u argumentaciji zaista najozbiljnije oslanja na Wikipediju??", vrijedilo je. 

Oružje Štefu, a ne Stevi

SDP-ovac Nenad Stazić rekao je da je Culejeva ideja opasna i izravno fašistička:

"Vi time pozivate da se dodjeli oružje onome tko je neki dan napao na Dolcu Pupovca, jer nije trebao baciti paradajz nego bombu. To vi zazivate", i zapitao se kako će Culej točno utvrditi tko smije nositi pušku: 

"Pa ne možemo krvnom pretragom ustanoviti tko je Hrvat, možda po imenu, pa ćemu Štefu i Stjepanu dati oružje, a Stevi nećemo", rekao je zastupnik Stazić.

Damjan Tadic / CROPIX

HDZ-ov Ivan Šuker zatražio je stanku jer neki u Saboru žele negirati istinu, pa se malo pozabavio povijesnim činjenicama iz devedesetih:

"Činjenica je da je Hrvatska 90-te razoružana i nemam namjeru nikoga prozivati. Na ovakav način negirati nešto što je povijesna činjenica nije dobro zbog naše djece, jer ako se mi danas ne možemo dogovoriti oko nečega gdje su svi živi svjedoci, kako ćemo raspravljati o stvarima za koje živih svjedoka nema", zaključio je Šuker.

Kao šlag na torti, vrijedi naglasiti da je čitavom ovom besmislenom raspravom predsjedavao Milijan Brkić glavom i bradom, koji se, dodajmo, povremeno uključio u tumačenje povijesne istine.

Godwinov zakon na hrvatski način

I tako je po tko zna koji puta rasprava naših zastupnika nalikovala hrvatskoj inačici Godwinovog zakona, šaljive primjedbe o internet komunikaciji koju je 1990. godine osmislio Mike Godwin, a koja kaže da će svaka komunikacija na internetu, pod uvjetom da dovoljno dugo traje, u većini slučajeva dovesti do spominjanja i međusobnih usporedbi s nacizmom i Hitlerom, te da takva rasprava obično završi u vrtlogu međusobnog optuživanja i gubi svaki smisao. 

Možda bi idući puta valjalo mjeriti koliko će vremena biti potrebno da se rasprava o nekom prijedlogu Zakona ili bilo kojoj temi najopćenitije vrste, vrati na događaje iz devedesetih, Domovinski rat ili u krajnjem slučaju, na ustaše i partizane. 

Hoćemo li time dokazati ispravnost Godwinove pretpostavke? Moguće da hoćemo, no nećemo promjeniti činjenicu da se ponovno, po tko zna koji put, šačica naših zaposlenika zabavljala prepucavanjem o događajima iz devedesetih i pripredila još jedno apsurdno poslijepodne. Samo što nekako izgleda da građani s tih njihovih predstava odlaze sve manje zabavljeni. 

Sabor

devedesete

rasprava

zastupnici

prepucavanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter