OTKRIO VIŠE NEGO ŠTO JE TREBAO

Je li Trump otkrio povjerljive podatke objavom satelitske fotografije na Twitteru?


100posto
31.08.2019.16:00
Je li Trump otkrio povjerljive podatke objavom satelitske fotografije na Twitteru?
reuters

sažeto

Trump je na Twitteru objavio fotografiju koja, kako se čini, prikazuje neuspjelo lansiranje iranskog satelita


100posto
31.08.2019.16:00

Američki predsjednik Donald Trump jučer je ustvrdio da Sjedinjene Američke Države nisu upletene u neuspjelo lansiranje rakete u Iranu koja je eksplodirala na lansirnoj rampi u četvrtak u svemirskom centru u sjevernom Iranu.

U tweetu popraćenom fotografijom satelita, Trump je napisao da se ta "katastrofalna nesreća dogodila tijekom posljednjih priprema" za lansiranje rakete Safir iz Semnana, na sjeveru Irana.

Na fotografiji se vidi lansirna lokacija

Objavljivanje fotografije satelita nametnulo je pitanje je li Trump javno objavio klasificirane podatke. Naime, Trump je na Twitteru objavio fotografiju koja, kako se čini, prikazuje neuspjelo lansiranje iranskog satelita.

Na crno-bijeloj fotografiji vidi se spaljena lansiran lokacija na prostoru svemirskog centra na sjeveru Irana. Fotografija koju je objavio otkrila je puno više podataka od komercijalno dostupnih satelitskih slika.

"Imali smo fotografiju i ja sam je objavio"

Kada su novinari Trumpu postavili pitanje je li objavio klasificiran podatak, Trump je okolišao te na kraju nije odgovorio na njega. Trump je ustvrdio da ima dozvolu za objavu fotografije. "Imali su veliki problem. Imali smo fotografiju i ja sam je objavio, što imam pravo raditi", kazao je.

Iran tvrdi da je njegov raketni program namijenjen civilnoj uporabi u svemiru. No, za rakete se koristi tehnologija slična onoj balističkih projektila dugog dometa, pa je Washington sumnjičav.

Donald Trump

Amerika

Iran

raketa

newsletter

Prijavite se na Newsletter