Serijal Mafija (3): Klement Balili

Je li pretjerano sitnog albanskog tajkuna i švercera marihuane prozvati 'balkanskim Pablom Escobarom'?


Mia Mitrović
03.02.2019.19:00
Je li pretjerano sitnog albanskog tajkuna i švercera marihuane prozvati 'balkanskim Pablom Escobarom'?
Twitter/Reuters

sažeto

Klement Balili 2016. u Grčkoj je 'pao' s 670 kg 'trave', a nakon toga je pretvoren u malte ne vođu mafije u Albaniji


Mia Mitrović
03.02.2019.19:00

Balkanskom rutom još od rimskih vremena teško dostupnim cestama švercalo se oružje, roblje i začini. Ista praksa održala se i danas, osim što se umjesto začina šverca droga pa je balkanska ruta jedan od glavnih kanala kojima opojne droge s istoka i iz južnoameričkih zemalja pristižu u Europu. Zbog nepreglednog planinskog područja i teške dostupnosti jedna od najvažnijih zemalja na ovoj ruti oduvijek je bila Albanija.

Albanska mafija vrlo je tajnovita, no mnogi ju smatraju za petu najmoćniju mafijašku organizaciju na svijetu. Ovih nas je dana iznenadila vijest da se jedan od njenih pripadnika, Klement Balili, kojemu su mediji dali nadimak 'balkanski Pablo Escobar' nakon dvogodišnjeg bijega predao albanskoj policiji.

Pritisak SAD-a

Razlog njegove predaje je pritisak američkog veleposlanika Donalda Lua u Tirani. SAD-u je očito dozlogrdilo Balilijevo poslovanje koje se širi u više država NATO saveza stoga je albanskom premijeru Ediju Rami postavio ultimatum:

"Klement Balili moćni je šef organizirane kriminalne grupe s političkim vezama. Pune dvije godine policija, vlada i tužiteljstvo nisu bili sposobni ili ga nisu htjeli uhititi. Nitko nije iznad zakona. Pozivam premijera Ramu, ministra unutarnjih poslova, policiju i tužitelje da nastave nemilosrdnu borbu protiv organiziranog kriminala", izjavio je veleposlanik.

Reuters

Albanske su vlasti njegove riječi shvatile prilično ozbiljno. Nije prošlo ni mjesec dana kada je regiju, sredinom siječnja potresla vijest da je Balili uhićen. Kao i svaki pošteni balkanski mafijaš, 48-godišnji je Balili imao odlične veze u politici, a s brojnim predstavnicima albanskih vlasti rado se fotografirao.

Neko vrijeme čak je bio i šef državnog poduzeća koje se bavilo javnim gradskim prijevozom u gradu Sarandi na južnoj obali Albanije što mu je omogućilo da vrlo jednostavno pere novac zarađen od ilegalne trgovine drogom.

Trava na Zakintosu

Njegov krah započeo je 2016. kada su se dvojica agenata američke DEA-e uspjela infiltrirati u jednu grupu trgovaca drogom koji su surađivali s Balilijem. Tijekom njihove akcije na grčkom je otoku Zakintosu zaplijenjeno oko 670 kilograma marihuane. Tijekom istrage, isplivalo je i Balilijevo ime pa ga je grčka policija prozvala glavnim organizatorom narko biznisa, a kasnije su mu grčki mediji nadjenuli i zvučni, Escobarov nadimak.

Profimedia

Optužbe za trgovinu drogom, Balili je najprije odlučno demantirao ustvrdivši da mu je dosje čist, da bi nedugo nakon toga nestao bez traga. Nestanak s lica zemlje omogućile su mu dobre veze s jednom političkom strankom kao i činjenica da mu je nećak gradonačelnik obližnjeg grada Delvina. Njegova brojna braća direktori su prijevozničkih, građevinskih i zaštitarskih firmi, a sam je Balili nedavno otvorio luksuzni hotelski kompleks na čijem su otvorenju bili mnogi predstavnici vlasti, uključujući i albanskog predsjednika.

Političko-policijski rat

Grčki zahtjev za uhićenjem Balilija vrlo brzo se pretvorio u pravi političko-policijski rat između Albanije i Grčke. U rat su se uključili i albanski mediji koji su počeli objavljivati fotografije Balilija u društvu nekih ministara i članova parlamenta koje su, tvrde, nastale nakon što je Grčka poslala zahtjev za uhićenjem.

Kristina Fazinić/CROPIX

Sve to vrijeme Balili je bio neuhvatljiv, no slobodno se kretao Albanijom i Grčkom. Medijima se pojadao kako je čitava hajka na njega način da politički protivnici naude premijeru Rami, a kao svaki tajkun, branio se da je svoje hotele zaradio poštenim radom i da svaki dan ustaje u šest ujutro i radi do mraka te da mu je plaća mala.

Stvar se počela rasplitati tek kada se u čitav slučaj uključila američka strana. Nakon pritisaka Washingtona, Balili je uhićen, a blokirana mu je i gotovo sva imovina. Uhićenjem, Balili je postao smetnja za albansku mafiju i političare jer s obzirom na društvo kojim se kretao, vjerojatno jako puno zna o njihovoj međusobnoj povezanosti.

Iako je Grčka tražila izručenje, Baliliju će se suditi u Albaniji kako bi premijer Edi Rama mogao Zapadu pokazati rezultate borbe protiv organiziranog kriminala.

Sitna riba?

Neobični slučaj Balili možda ima i svoju političku pozadinu. Za početak, sam nadimak 'balkanski Pablo Escobar' je pretjeran. Koliko se iz napisa u medijima može vidjeti, čovjeka se tereti zbog jedva 700 kilograma marihuane. Pravi Pablo Escobar na svom je vrhuncu opskrbljivao 80% američkog tržišta kokainom i zarađivao milijarde dolara zbog čega je gotovo čitave 80-e proveo među deset najbogatijih ljudi na svijetu prema Forbesovoj ljestvici. Balili i njegovih 700 kila 'trave' nisu ni blizu Escobarovim rekordima.

Profimedia

Zbog toga je realnije ga promatrati kao sitnu ribu u dobro organiziranom lancu albanske mafije koja je pala žrtvom političkog obračuna u vrhu albanske vlasti. Naime, Balili je bio povezan sa strankom Pokret za socijalističku integraciju koja je sve do 2017. činila vladajuću koaliciju sa Socijalističkom strankom Albanije aktualnog premijera Edija Rame. Nakon 2017. Pokret za socijalističku integraciju je u opoziciji, a Socijalistička stranka Albanije na čelu s Edijem Ramom samostalno drži većinu.

Slučajno ili ne, Balili je uhićen tek nakon smjene vlasti, a čitav slučaj došao je kao naručen. Uhićenje 'albanskog Escobara' udarac je Pokretu za socijalističku integraciju, primjer za zapadne saveznike da se država bori protiv organiziranog kriminala i mamac medijima koji će se neko vrijeme baviti ovim slučajem.

Za to vrijeme, neki drugi, puno krupniji Baliliji u miru će voditi svoje operacije jer ne kažu bez veze da je albanska mafija peta najjača na svijetu i da su u trgovini drogom 'prešišali' i Kolumbijce. Razlog tako visokom plasmanu sigurno nije trgovina marihuanom, već nekim puno opasnijim i toksičnijim prahovima za kojima zapadnjaci luduju.

SAD

Marihuana

albanska mafija

balkanska ruta

Klement Balili

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter