KONAČNI OBRAČUN SILA

Je li potencijalni vojni sukob SAD-a i Rusije u Siriji uvertira u Treći svjetski rat?


Mia Peretić
12.04.2018.18:00
Je li potencijalni vojni sukob SAD-a i Rusije u Siriji uvertira u Treći svjetski rat?
Reuters

sažeto

Amerikanci najavljuju raketiranje Sirije zbog navodnog kemijskog napada, Rusi odgovaraju da će srušiti svaku ispaljenu raketu


Mia Peretić
12.04.2018.18:00

Je li na pomolu konačni obračun na sirijskom terenu između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i može li on biti uvertira u Treći svjetski rat? 

Nakon vijesti da je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u gradu Douma, koji se nalazio pod pobunjeničkom okupacijom, izveo kemijski napad u kojem je poginulo više od 70 civila, zapadni su vođe sve glasnije počeli najavljivati moguću vojnu intervenciju u Siriji. Tamo se neće susresti samo s otporom sirijske vojske, već i s Rusijom i Iranom koji su čitavo vrijeme među najsnažnijim podupirateljima Assadova režima, a koji su spremni odgovoriti na bilo kakvu vojnu intervenciju Zapada. 

Američki predsjednik Donald Trump zadnjih nekoliko dana najavljuje mogućnost napda SAD-a na Siriju, a u najnovijem Tweetu, njegovom omiljenom kanalu komunikacije, malo je 'olabavio' retoriku, kazavši kako nije rekao kada će napasti, te da to može biti vrlo brzo, ali i ne mora, te da je njegova administracija već napravila odličan posao u čišćenju bliskoistočne regije od ISIL-a.

Jučer je, pak, poslao oštru poruku Rusima da se pripreme jer Amerikanci dolaze s novim, 'lijepim i pametnim' raketama, te da ne bi smjeli biti partneri 'životinjama koje ubijaju plinom' i u tome uživaju. 

Uz SAD, čini se da su u vojnom napadu spremni sudjelovati i Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, a britanska premijerka Theresa May sazvala je sastanak Kabineta kako bi se raspravila i potencijalno odobrila mogućnost vojne intervencije bez konzultiranja Parlamenta, piše Independent., a navodno je naredila i slanje podmornica prema Siriji kako bi sudjelovale u napadu za koji se nagađalo da bi se mogao dogoditi već u četvrtak.

Dva razarača američke ratne mornarice naoružana raketama Tomahawk su već na položajima i spremni da krenu u akciju, praćeni lovcima i podmornicama, samo se čeka Trumpova zapovijed, piše CNN.

Reuters

Ministar obrane James Mattis rekao je da SAD još procjenjuje podatke o nedavnom kemijskom napadu, te da je vojska pripravna u slučaju da predsjednik izda naredbu za akciju.

Rusija nije ostala bez odgovora na američko zveckanje oružjem. Ruski ambasador u Libanonu, Aleksandar Zasipkin, poručio je da će ruska vojska srušiti svaku američku raketu koja bude ispaljena na Siriju. 

Rusija je također snažno demantirala da je ikad došlo do kemijskog napada. Ruska vojska objavila je izvještaj iz Doume u kojem navode da na lokaciji nisu pronašli nikakve tragove kemijskog napada, a da su fotografije koje je objavila skupina Bijele kacige lažne. 

Navedene Bijele kacige, skupina 'humanitarnih djelatnika' koje su se same proglasile "Sirijskom civilnom zaštitom", a često su optuživane da su zapravo propagandna mašinerija financirana od Washingtona, nisu prvi puta osumnjičene da namještaju fotografije kako bi dale legitimitet zapadnoj intervenciji u Siriji.

Novinar BBC-a Riam Dalati tvrdi da je na fotografijama iz Doume uočio praksu sirijskih pobunjeničkih militanata da premještaju tijela mrtve djece kako bi izazvali jaču reakciju zapadnih medija, jer se ista djeca nalaze na više fotografija i na različitim mjestima. Tweet u kojem je to objavio je kasnije obrisao, a tviteraši su brzo zaključili da je to morao učiniti jer ruši dominantan narativ o Assadovoj vlasti.

Screenshot/Twitter/Riam Dalati

Iako je u Sirij teško reći tko su dobri, a tko loši 'igrači', s obzirom da Assadov režim u povijesti nije bio nevin, a na strani pobunjenika borili su se i pripadnici terorističkih skupina Al-Nusra i zloglasni ISLI-ovci, ostaje činjenica da je Sirija postala polje na kojem se već neko vrijeme obračunavaju veliki igrači, kako sa Zapadnog svijeta, tako i s Bliskog istoka, čiji su interesi puno širi i kompleksniji od obračuna s posljedicama napada kemijskim oružjem koji se možda jest, a možda i nije dogodio. 

U svakom slučaju, velika je mogućnost da Trumpove prijetnje ovog puta nisu pucanj u prazno, a hoće li doći do direktnog vojnog napada koji bi još jednom mogao zakrvaviti već ratom devastiranu Siriju, saznat ćemo uskoro. Samo će ovog puta snage na terenu izravno odmjeriti dvije najveće vojne sile: Rusija i SAD, što je potencijalna uvertira u novi veliki rat.

Rusija

SAD

Sirija

rat

vojni napad

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter