svi putevi vode u rim

Je li 'milenijalac' Bandić tražio inspiraciju za nove fontane? Jedna Di Trevi baš bi sjela na Trg žrtava fašizma...


Ružica Matić
21.05.2018.17:00
Je li 'milenijalac' Bandić tražio inspiraciju za nove fontane? Jedna Di Trevi baš bi sjela na Trg žrtava fašizma...
Ilustracija 100posto.hr

sažeto

U prijavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa stoji da je gradonačelnik išao u Rim 62 puta u pet godina, on tvrdi da je bio 27 puta, a mi ispitujemo što je tamo mogao raditi


Ružica Matić
21.05.2018.17:00

Putovanja su, znaju to dobro svi koji su 'vidjeli svijeta', vjerojatno najbolji (a svakako najzabavniji!) način da naučimo više o svijetu u kojem živimo; ona nam donose iskustva koja nas obogaćuju i po kojima onda pamtimo neki mjesec ili godinu. Mladi danas putuju više nego ikad, ponajprije zahvaljujući jeftinim avioprijevoznicima, a milenijalci će, pokazala su istraživanja, radije potrošiti plaću na putovanje nego na auto ili televizor, jer više cijene iskustva nego materijalne stvari.

No, može se imati 'i ovce i novce', vidimo iz primjera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Otkad je na čelu metropole naputovao se toliko da mu mogu pozavidjeti i najveći putnici među milenijalcima, a da mu pritom kućni budžet nije ni najmanje patio. Jer mi, građani Zagreba, smo široke ruke.

Reuters

Milan Bandić kaže kako je tijekom svog mandata obišao 120 destinacija, a najdraža mu je definitivno Rim. Glavni grad Italije posjetio je čak 62 puta u pet godina na trošak građana, navodi se u prijavi podnijetoj Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a pritom se ni na jednom od tih putovanja nije se sastao s predstavnicima gradskih vlasti Rima. U prijavi stoji i da je Bandić na ta putovanja vodio prevoditeljicu, ali i druge osobe koje su putovale s putnim nalozima Poglavarstva, odnosno na trošak gradskog proračuna.

Gradonačelnik je u 'vječni grad' putovao avionom, a najkraća zračna udaljenost od Zagreba do Rima je oko 520 kilometara. Sa svakim posjetom Rimu prevalio je, dakle, 1040 kilometara, a kada se to pomnoži sa 62 ispada da je Milan Bandić putujući u Rim napravio 64.480 kilometara, što je dovoljno za jedan i pol krug oko zemaljske kugle. Duljina ekvatora je 40.076 kilometara, pa je Bandić nakon kruga i pol oko svijeta s 'rimskom kilometražom' još mogao i, na primjer, posjetiti 2300 kilometara udaljenu Moskvu te se vratiti u Zagreb.

Reuters

No, Bandić demantira da ima baš toliko kilometara u nogama.

Iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava u ponedjeljak su priopćili kako je netočno da je zagrebački gradonačelnik putovao 62 puta u Rim. Tvrde kako je  od 2011. do kraja 2017. bio na 27 službenih putovanja u Rimu, te da se pritom sastao s kolegama Giannijem Alemannom, Ignazijom Marinom i Virginijom Raggi, koji su se u tom periodu izmijenili na mjestu gradonačelnika talijanske metropole (njihovi mandati mnogim bi Zagrepčanima mogli izgledati smiješno u usporedbi s Bandićem, koji hrvatskom metropolom vlada punih 18 godina).

Osim s kolegama gradonačelnicima, nastavlja se u priopćenju, sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije. Na tim sastancima dogovorio je sudjelovanje na Svjetskoj izložbi Expo u Milanu, dogovorio bolju promocija hrvatskog jezika i kulture u Rimu, nakon čega je otvoren Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici u Rimu, a Grad Zagreb pomaže i u radu škole hrvatskog jezika u Rimu.

U priopćenju o putovanjima zagrebačkog gradonačelnika ne spominju se fontane, no, s obzirom na njegove afinitete, vjerujemo da je Bandić malo 'škicnuo' što Rim nudi po tom pitanju. Iako je Bandić, sudeći po brojnim zagrebačkim fontanama izgrađenima u njegovu mandatu, ljubitelj modernijeg stila, vjerujemo da ga je fascinirala rimska Fontana di Trevi, najpoznatija fontana na svijetu još od filma Slatki život iz 1960. godine.

Profimedia

U Zagrebu se trenutačno uređuje Trg žrtava fašizma, na kojem se nalazi i jedna od najpopularnijih zagrebačkih fontana, osobito za vrijeme Norijade. Maturanti u njoj često potraže osvježenje, baš poput Marcella Mastroianija i bujne Anite Ekberg u kultnom crnobijelom filmu. A Zagrebu fontana ne nedostaje, ali uglavnom su modernog stila. Ovakvu, poput Fontane di Trevi, bogato ukrašenu reljefima i skulpturama, baš i nema. A možda bi se baš lijepo uklopila ispred Doma HDLU-a, i svojim ukrasima nadoknadila počupane magnolije i ostalo zelenilo koje je s početkom radova nestalo s Trga žrtava fašizma.

Milan Bandić

putovanja

Rim

fontane

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter