Riješen najveći svjetski misterij?

Japanski znanstvenici misle da su otrkili tajnu Bermudskog trokuta. Njihovo objašnjenje podržali su i morski biolozi


100posto
22.11.2019.09:10
Japanski znanstvenici misle da su otrkili tajnu Bermudskog trokuta. Njihovo objašnjenje podržali su i morski biolozi
Profimedia

sažeto

Brodovi i zrakoplovi u Bermudskom trokutu nestaju zbog - divovske lignje, smatraju oni 


100posto
22.11.2019.09:10

Svi smo čuli za Bermudski trokut kojeg nazivaju još i Đavoljim, regiju u Atlantskom oceanu između Floride i Bahama u kojoj su u proteklih 300-ak godina nestali brojni brodovi i zrakoplovi.

Oko razloga nestanaka razvijeno je više teorija. U početku, nestanci su pripisivani gusarima, no brodovi su nestajali i nakon što je nestao i posljednji pirat s Kariba. Kao uzrok često se navode i paranormalne pojave poput izvanzemaljaca, Atlantiđana, a jedna od češćih teorija je ona o divovskoj lignji koja proždire brodove.

Pohlepne i agresivne 

Ova posljednja teorija možda i nije netočna, smatraju japanski znanstvenici. Morski biolozi Tsunemi Kubodera i Kiochi Mori snimili su 2005. divovske lignje koje su agresivno napadale njihove mamce.

„U listopadu 2005. godine, japanski znanstvenici otkrili su zapanjujuće otkriće na obali Tokija, u blizini otoka Bonin, divovsku lignju dugačku oko 9 metara. Istraživači iz Japanskog nacionalnog muzeja znanosti identificirali su to stvorenje kao Arhoteutis - rijetku vrsta koja napada mamac ekstremnom silom i nasiljem“, kazao je bermudski istraživač Robb Simon. On smatra da to dokazuje da se nešto slično možda nalazi i u bermudskim vodama.

„Legenda o divovskoj lignji nije legenda - one postoje - neke od njih su duge preko 150 metara, ako možete to zamisliti. Ne znamo što se nalazi u dubinama oceana, ovo bi moglo biti divovsko stvorenje posebno za ovaj dio oceana. Možda su njegovi izvori hrane tamo, ne znamo, ali to bi moglo objasniti misteriozni nestanak nekih brodova", smatra on.

Priče su istinite

Dr. Jeff Marilaw, stručnjak za život podmorja iz Akvarijuma u ​​Vancouveru, objasnio je zašto hobotnica ne bi mogla nastanjivati takve vode te da je malo vjerojatno i da se radi o lignji.

„Divovska hobotnica se javlja samo u sjeveroistočnom Tihom oceanu, vrsta hobotnice koja bi se mogla pojaviti u Bermudskom trokutu bila bi vrlo mala vrsta i nalazila bi se blizu obale", rekao je on te dodao da su legende o divovskim beštijama iz moira nastale u vrijeme kada su ljudi u malim čamcima lovili kitove.

"Najvjerojatnije to nije bila hobotnica. Jedina vrsta koja bi mogla napasti mali čamac bila bi srodnica hobotnice, divovska lignja", zaključuje.

Teorija o krakenu, odnosno divovskoj lignji koja guta brodove je zanimljiva, no ne objašnjava nestanak zrakoplova u bermudskom području. Divovske lignje susreo je i Thor Heyerdahl na svom slavnom putovanju splavi preko Tihog oceana i detaljno ih opisao. Njega su, srećom poštedjele.

lignja

bermudski trokut

Cthulhu

newsletter

Prijavite se na Newsletter