OPRAVDAN IZBOR TIME-A

Jamal Khashoggi, novinar koji je ugušen i raskomadan u saudijskom veleposlanstvu, osoba je 2018. godine


Tomislav Kukec
11.12.2018.14:50
Jamal Khashoggi, novinar koji je ugušen i raskomadan u saudijskom veleposlanstvu, osoba je 2018. godine
Reuters

sažeto

Ubojstvo ovog kolumnista Washington Posta, poznatog po kritičkim tekstovima spram režima saudijskog princa al-Salmanija, ostat će upamćeno u povijesti kao jedno od najbrutalnijih


Tomislav Kukec
11.12.2018.14:50

Jamal Khashoggi, saudijski novinar i disident koji je ove godine brutalno ubijen u veleposlanstvu svoje zemlje u Turskoj, osoba je 2018. prema izboru uglednog američkog časopisa Time. 

Khashoggi je odabran među brojnim kandidatima koji su svojim, dobrim ili lošim postupcima, obilježili godinu koja je na izmaku, a osim njega nominirani su i Donald Trump, Vladimir Putin, Robert Mueller, Ryan Coogler, Christine Blasey Ford, pokret Marš za naše živote, južnokorejski predsjednik Moon Jae-In te kraljevska udavača Meghan Markle. 

Ugušen i raskomadan

Khashoggijeva priča puni stupce novina diljem svijeta već mjesecima. Iako su novinari u svom radu često izloženi najgrubljim napadima, prijetnjama, fizičkom nasilju, te nerijetko i u smrtnoj opasnosti radi svoga posla - izvještavanja o događajima diljem svijeta - ubojstvo ovog kolumnista Washington Posta, poznatog po kritičkim tekstovima spram režima saudijskog princa Mohammada al-Salmanija, ostat će upamćeno u svjetskoj povijesti kao jedno od najbrutalnijih. 

Reuters

Iako Khashoggijevo tijelo još uvijek nije pronađeno, prema svemu što dosad znamo, ugušen je u istanbulskoj ispostavi Veleposlanstva Saudijske Arabije nakon čega je masakriran i raskomadan. Prije smrti trpio je strašne muke, navodno su mu udovi rezani dok je još uvijek bio živ, a liječnik koji je bio uključen u stravičnu operaciju dostojnu najstrašnijih horora prisutnima je savjetovao da u uši stave slušalice i pojačaju glazbu kako ne bi čuli krikove agonije ubijenog novinara. Posljednje riječi bile su mu, objavio je CNN, "ne mogu disati".

Izbor urednika Timea svjedoči kako su novinarske slobode diljem svijeta u slobodnom padu, što neminovno vodi eroziji slobode govora, demokracije i građanskih sloboda. 

Jamal Khasgoggi rođen je 13. listopada 1958. u Saudijskoj Arabiji, u gradu Medini. Nakon završene srednje škole otišao je u Sjedinjene Američke Države gdje je u Indiani završio studij poslovne administracije. Ipak, privuklo ga je društveno angažirano novinarstvo, jer je smatrao kako režim u njegovoj domovini krši osnovna ljudska prava. 

Intervjuirao i Osamu bin Ladena

Saudijska Arabija danas je jedna od najmoćnijih arapskih sila, ali i zemlja u kojoj se, pod režimom kraljevske obitelji, najgrublje krše različite građanske slobode pod izlikom strogih islamskih vjerskih pravila. Tijekom svoje novinarske karijere bespoštedno je pisao o al-Salmanijevim postupcima, a radio je kao urednik i menadžer TV kanala Al-Arab, potom urednik novina Al Watan, postao stalni kolumnist jednog od najprestižnijih svjetskih listova Washington Posta, te politički komentator A Jazeere, BBC-a, Dubai TV-a, MBC-a...

Reuters

Zalagao se za prestanak nasilja i šerijatskih pravila, tvrdio kako Saudijska Arabija mora pronaći način kako spojiti sekularizam i islam, zalagao se za slobodu govora i smatrao kako žene moraju imati ista prava kao i muškarci, a tijekom svoje je fascinantne karijere u više navrata intervjuirao i najpoznatijeg svjetskog terorista, pokojnog Osamu bin Ladena, pokušavajući ga odvratiti od nasilnih metoda. 

Khashoggi je 2. listopada ove godine ušao u saudijsko veleposlanstvo u Istanbulu kako bi ishodio papire za vjenčanje sa svojom partnericom Hatice Cengiz.

Reuters

Puna dva tjedna Saudijska Arabija sve je demantirala, da bi ipak potvrdila Kashoggijevu smrt u Istanbulu nakon što su u javnost procurile snimke nadzornih kamera ispred ambasade, po kojima je razvidno kako je novinar u veleposlanstvo ušao, ali iz njega nije izišao. Tada je saudijski režim priopćio kako je novinar stradao u tučnjavi do koje je došlo u ambasadi. Nedugo nakon smrti Jamalov Washington Post objavio je istraživački novinarski tekst u kojem je izvor iz meričke CIA-e potvrdio kako je prema svim njihovim saznanjima ubojstvo novinara izravno naredio Al-Salmani. Dva dana kasnije američki predsjednik Trump to je demantirao, rekavši kako istraga u tom predmetu i dalje traje. 

Internetom se proširila i snimka koja je vjerojatno najjeziviji podjsetnik na okrutnost saudijskog režima, a na kojoj se vidi novinarov sin koji, evidentno izbezumljen od straha, prima izraze sućuti od Al-Salmanija povodom smrti svog oca. 

Ove godine ubijena su 52 novinara

Druga strana priče govori o mogućim kontroverzama koje se vezuju uz Jamalovo ime. Vezuje ga se tako uz antisemitizam, promicanje organizacija Muslimansko bratstvo te snažne veze sa palestinskim Hamasom, a smatra se i kako je kroz svoj rad promovirao politički islam i zagovarao uništenje Izraela. 

Njegov izbor za osobu godine prema Timeu može se shvatiti na više razina. 

Najprije, Time očito želi ukazati na rastući problem ugroze slobode govora u arapskim zemljama. Časopis ovime ukazuje i na moguću ulogu američke administracije u podupiranju radikalnih islamskih režima. Također, ovim se izborom odaje počast brojnim novinarima koji su stradali tijekom obavljanja svog posla, a kojih je od 1992. naovamo ubijeno 1331.

Pritom se radi samo o zločinima za koje je nedvojbeno utvrđeno da je motiv novinarski rad. Samo ove godine prema podacima Odbora za zaštitu novinara (CPJ) ubijena su 52 novinara, među kojima i Khashoggi. 

Njegovo ime ostat će, zahvaljujući izboru uglednog američkog časopisa, zauvijek upisano u svjetskoj povijesti. 

sloboda govora

Jamal Khashoggi

Time

osoba godine

ubojstvo novinara

medijske slobode

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter