I u Černobilu su tvrdili da je sve u redu

'Jakuševec je tempirana atomska bomba, a za kataklizmu većih razmjera gradske službe pripremljene su samo na papiru'


Mia Mitrović
25.07.2019.17:00
'Jakuševec je tempirana atomska bomba, a za kataklizmu većih razmjera gradske službe pripremljene su samo na papiru'
Srđan Vrančić/CROPIX

sažeto

Ovakva situacija savršeno odgovara Bandićevim kumovima i prijateljima kojima je povjerio skrb o otpadu. Njihova briga o Jakuševcu građane godišnje košta 60 milijuna kuna


Mia Mitrović
25.07.2019.17:00

Situacija je u gradu Zagrebu sve gora, a građani sve zabrinutiji. Nakon što je početkom mjeseca ostao bez vode, Novi Zagreb u srijedu je zadesila nova nedaća. Reciklažno dvorište Jakuševec gorjelo je čitavu noć, a gradski su oci stanovnike koji su se gušili u dimu uvjeravali kako je sve u redu i kako nemaju razloga brinuti.

Slično se zbivalo i 26. travnja 1986. u Pripjatu, ukrajinskom gradu u blizini nuklearne elektrane Černobil. U prvim, kritičnim satima stanovnike i državni vrh uvjeravalo se da je sve u redu. Razina zračenja prema prvim mjerenjima pokazala je 3,6 rt po satu. Ubrzo se pokazalo da je prava vrijednost 15.000 Röntgena po satu te da kataklizma ne prijeti samo stanovnicima Pripjata, već čitavom svijetu. 

Jasno, jučerašnji jakuševečki požar pretjerano je uspoređivati s černobilskom tragedijom, no korisnici društvenih mreža primijetili su sličnost u ponašanju zagrebačkih čelnika i černobilskih patrijskih funkcionera čemu se čitav dan rugaju pa smo se i mi po uzoru na to malo našalili. 

'Lagali su građane'

U srijedu uvečer gradske su vlasti govorile građanima da u zraku nema lebdećih čestica štetnih za zdravlje i da se zapalila samo drvna građa na odlagalištu. Još je samo falilo da gradonačelnik pozove Zagrepčane na roštilj na Jakuševcu. Ljeto na Savi ionako je propalo pa bi mu možda to 'upalilo'.

Srđan Vrančić/CROPIX

Da je situacija je u gradu zabrinjavajuća, smatra i gradski zastupnik Renato Petek.

„Prvo, komunikacija s građanima bila je neprimjerena na svim razinama. Stanovnici nisu dobili nikakve upute od Grada. Da je u pitanju bio i samo dim, informacije o onom što se događa trebale su biti objavljene na službenim stranicama. Umjesto toga, na službenim stranicama Grada, reklamira se Ljeto na Savi“, govori nam Petek te dodaje da su se građani o situaciji na terenu bili prisiljeni informirati iz medija i prateći situaciju na društvenim mrežama.

„Drugo, lagali su građanima da se zapalilo samo drvo što je vidljivo i sa snimki s požarišta. Nije gorjelo samo drvo, već madraci, tepisi i ostalo smeće skupljeno diljem grada i nesortirano smješteno u Jakuševečko reciklažno dvorište“, kaže Petek te dodaje da je požar planuo na plohi ZGOS-a, podružnice Holdinga koja nema direktne veze s Jakuševcem.

„Pitanja koje treba postaviti su zašto se to nije odvezlo? Zbog čega to tamo stoji nesortirano? Koliko dugo stoji taj otpad i zašto nije zbrinut na vrijeme“, pita se Petek, ali i građani Zagreba. Građani imaju razloga sumnjati da ih se mulja u vezi onečišćenja jer se kakvoća zraka ne mjeri tamo gdje se treba mjeriti, a mjerne u postaje, doznajemo, uglavnom su postavljene na Gornjem gradu i u širem centru grada, dok ih na istočnom dijelu Zagreba, u Novom Zagrebu i oko Jakuševca manjka.

Damjan Tadic / CROPIX

„Treće, čini se da je jakuševečki sustav protupožarne zaštite zakazao. Skrb o otpadu koja je dana na brigu četiri tvrtke koje su u vlasništvu gradonačelnikovih kumova i prijatelja, građani godišnje plaćaju oko 60 milijuna kuna. U ugovoru sklopljenom između četiri tvrtke i grada piše i da su dužni voditi brigu o hidrantima i hidrantskoj mreži što građani uredno plaćaju svake godine. Upravitelji su se ugovorom obavezali brinuti o hidrantima oko Jakuševca. Vatrogasne cisterne punile su se vodom na obližnjoj podružnici Čistoće što je čudno“, kaže Petek.

Nitko ne zna što je sve tamo 

Da se radi o jednoj od najvećih intervencija koje su imali u posljednjih nekoliko godina, potvrdio nam je i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, Siniša Jembrih.

„Sudjelovalo je jako puno vozila, čak 50. Bila je to duga, vrela ljetna noć u pravom smislu te riječi. Nemam točan podatak, ali potrošili smo između 5 i 13.000 litara vode. Trenutno raskapamo progoreni otpad s jedne hrpe na drugu. Dežurat ćemo još i sutra da ne ostane koja iskra“, kaže nam Jembrih te dodaje da hidranti ne gase požare, već vatrogasci.

„Ako jedan ne radi, nije problem, prebacujemo se na drugi. Na žalost, već imamo iskustva s gašenjem otpada u gradu pa smo uhodani“, dodaje.

Ranko Šuvar/CROPIX

Da nema mjesta za paniku što se tiče potencijalnog zagađenja prouzrokovanog požarom kazala nam je i mag. farm. Magda Petković iz Službe za toksikologiju.

„Nemamo još službene rezultate pa vam ne mogu reći točne vrijednosti, no točno je da je broj lebdećih čestica povećan. Slično se događa i kada ujesen počne sezona grijanja. Čestice će se u zraku zadržati još neko vrijeme zbog visokih temperatura, ali spustit će se za nekoliko dana“, kazala nam je gđa Petković.

Što bi se dogodilo Zagrebu i njenim stanovnicima u slučaju jakuševečke kataklizme većih razmjera, odnosno u hipotetskom scenariju u kojem bi plamen zahvatio čitavo odlagalište otpada, nije nam htjela komentirati.

„O tome je teško govoriti jer nitko zapravo ne zna što se sve tamo nalazi i u kojim količinama“, kazala je.

Ima onih kojima ovo odgovara 

Gradski zastupnik Renato Petek bio je puno rječitiji. Za kemijsku nesreću, požar, prirodnu ili ekološku katastrofu većih razmjera, Grad Zagreb je spreman, ali samo na papiru, smatra on.

Srđan Vrančić/CROPIX

„Često u Skupštini slušamo izvješća o savršenoj organizaciji i pripremljenosti Grada u slučaju katastrofe. Vole se s time hvaliti. Realnost pokazuje da je u slučaju bilo kakvog incidenta te vrste grad savršeno pripremljen, ali samo na papiru. Problem je u provedbi što najbolje dokazuje ovo što se trenutno događa. Ako građani satima ne znaju što se točno događa i u kojim razmjerima, onda imamo problem. Grad ima zakonsku obavezu informirati građane o potencijalnim opasnostima za zdravlje“, smatra Petek. 

Požar na Jakuševcu gledali su brojni građani, neki od njih poveli su i djecu. Danas su, doznajemo, tete u novozagrebačkim vrtićima pak dobile naputak da ne izlaze van s djecom. Na smrad dima u stanovima žale mu se čak i stanovnici Prečkog, kaže Petek.

Marko Todorov/CROPIX

„Jakuševec gori, a Milan se češlja. Kad god im postavimo ozbiljno pitanje, oni nas trolaju umjesto da jasno iznesu informacije o potencijalnoj ugrozi i zagađenju“, govori nam oporbeni gradski zastupnik.

Zagrebačko smetlište tempirana je atomska bomba, a ima i onih kojima status quo savršeno odgovara.

„Rješavanje jakuševačkog pitanja je odgođeno. Trenutnim 'skrbnicima' briga o otpadu produljena je do 2029. Pitanje odvoza smeća u gradu ne može se riješiti bez puštanja u pogon Centra za gospodarenje otpadom. Riječkom centru trebalo je 7-10 godina da normalno profunkcionira. Gradnja centra u Resniku se odugovlači pa će problem Jakuševca postojati još barem deset godina. Zadnja ploha već se polako zatrpava i uskoro više neće biti mjesta za odlaganje što je potencijalni scenarij nove eko katastrofe u gradu.

S druge strane, ovakva situacija savršeno odgovara Bandićevim kumovima i prijateljima kojima je povjerio brigu o otpadu. Brigom o Jakuševcu godišnje utrže 60 milijuna kuna“, zaključuje.

screenshot

požar

Milan Bandić

Jakuševec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter