video: Putovnica je u ovoj zemlji najvrjednija imovina

Jako je teško doći do nje, a oni koji je očajnički trebaju plaćaju je 3.000 puta više na ilegalnom tržištu


100posto
22.09.2018.19:00
Jako je teško doći do nje, a oni koji je očajnički trebaju plaćaju je 3.000 puta više na ilegalnom tržištu
Reuters

sažeto

Proces dobivanja putovnice skup je, težak, dugačak, a ponekad i nezakonit


100posto
22.09.2018.19:00

Sve više Venezuelanaca želi pobjeći iz zemlje, ali za one koji nemaju pasoš to je nemoguća misija. Jennifer Avaro i njezin dečko odlučili su otići iz Venzeuele i prije pet mjeseci podnijeli su zahtjev da napuste zemlje, ali još ga čekaju. U međuvremenu njen dečko otišao je u Ekvador i pridružio se tisućama svojih sunarodnjaka koji traže bolji život.

Proces dobivanja putovnice u Venezueli je težak, dug, skup i ponekad - nezakonit. Može se čekati mjesecima, pa i godinama. Iako agencija koja izdaje isprave ima 200 ispostava širom zemlje, većina onih koji traže putovnicu dolaze u Caracas predati zahtjev.

U teoriji, proces je vrlo jednostavan. Prijavite se putem stranice, zakažete sastanak i nakon tri tjedna putovnica je vaša. Ali, stranica često nije u funkciji ili se podaci o zahtjevima gube. Službena cijena putovnice je 18 bolivara ili 30 američkih centi, ali na crnom tržištu doseže cijenu od 1000 dolara. Usporedbe radi, prosječna plaća u toj zemlji je 18 američkih dolara.

S obzirpom na cjelokupnu situaciju, ne treba čuditi podatak da je dosad čak 2,3 milijuna Venezuelanaca napustilo zemlju.

Venezuela

putovnica

newsletter

Prijavite se na Newsletter