panika se širi

Jagode s iglama pojavile su se i na Novom Zelandu. Prodavaonice su ispraznile police, a dijele se i savjeti kako jesti jagode


100posto
23.09.2018.15:00
Jagode s iglama pojavile su se i na Novom Zelandu. Prodavaonice su ispraznile police, a dijele se i savjeti kako jesti jagode
Twitter

sažeto

Australski parlament usvojio je, na prijedlog vlade, oštriji zakon kojim se gornja granica zatvorske kazne za sabotažu hrane podiže s 10 na 15 godina zatvora


100posto
23.09.2018.15:00

Psihoza oko kontaminiranih australskih jagoda proširila se i na Novi Zeland, gdJe je lanac supermarketa objavio vijest da su šivaće igle pronađene u jednoj posudi s jagodama uvezenima iz Australije.

Trgovinski lanac "Countdown" objavio je da povlači marku australijskih jagoda sa svojih polica jer su u jednoj kutiji u prodavnici pronađene zabodene igle za šivanje.

Sigurnost hrane nam je najbitnija i ovo shvaćamo jako ozbiljno. Kupci mogu vratiti sve jagode marke Choice koje su kupili kako bi bili mirni, a novac će im biti vraćen", poručili su iz lanca te trgovine.

Također, lanac savjetuje kupcima da presjeku jagode uvezene iz Australije prije nego što ih pojedu.

Australskoj policiji prijavljeno je stotinjak slučajeva da su u jagodama kupljenim u prodavnicama pronađene igle, a nekoliko prijava odnosilo se i na banane i jabuke.

Australski parlament usvojio je, na prijedlog vlade, oštriji zakon kojim se gornja granica zatvorske kazne za sabotažu hrane podiže s 10 na 15 godina zatvora.

newsletter

Prijavite se na Newsletter